Az Európai Unióban nem a kormányok ellenőrzik a médiát, hanem fordítva

2023. március 07. 17:43

A német-magyar kapcsolatok az országaink közötti nagyon hosszú barátságon alapulnak. Interjú.

2023. március 07. 17:43
null
Julia Gross

„Mi a véleménye a jelenlegi német-magyar kapcsolatokról, különösen Merkel kancellár hivatali idejével összehasonlítva. Milyen változások történtek a két ország viszonyában a mostani közlekedésilámpa-koalíció kormányzása óta?
A német-magyar kapcsolatok az országaink közötti nagyon hosszú barátságon alapulnak, ezek a kapcsolatok továbbra is széles alapokon nyugszanak. Ezek nem csak kormányközi kapcsolatok, hanem oktatási intézmények közötti kapcsolatok, testvérvárosi, vállalati együttműködések, személyes barátságok, amelyek évek alatt alakultak ki. Nagyon sok területen nagyon sok szereplővel működünk együtt. A német-magyar kapcsolatokat nem lehet kormányzati ciklusok szerint értékelni, vagy egyes kormánykoalíciókhoz kötni. Az országok közötti kapcsolatok a geopolitikai fejleményekkel és az aktuális témákkal a háttérben is mindig tovább fejlődnek. Jelenleg egy sor vitás téma van Magyarország és Németország között, de Magyarország és más EU-partnerek között is, amelyekről beszélnünk kell. Azokat pontokat, amelyek miatt jelenleg aggódunk, más tagállamok is kritizálják. Ezekkel a témákkal kapcsolatban kiterjedt vita folyik EU-szinten. Az EU-Bizottság az EU-tagállamok többségének támogatásával elindította azt az eljárást, amelynek célja, hogy megerősítse a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció-ellenes harcot és a média szabadságát.

Az elmúlt hetek eseményeiből kiindulva felismerhető-e irányváltás a magyar külpolitikában? Arra gondolok, hogy Szijjártó Péter járt Stockholmban, Orbán Viktor elutazik Kijevbe, gondolhatunk a »kézilabda diplomácia« esetére, vagy arra, hogy Magyarország szó nélkül megszavazta a 10. szankciós csomagot?
Azt látjuk, hogy Magyarország világosan elítélte az orosz agressziót. Az is nagyon pozitív dolog, amit Magyarország bilaterálisan tesz Ukrajna támogatásáért. Igen, Magyarország megszavazta a 10. szankciós csomagot, mint ahogy az előző kilencet is. Amit problémásnak tartunk, az az, hogy a magyar kormány utólag mindig elhatárolódik ezektől a döntésektől és intézkedésektől. Például a Brüsszel és a Magyarország által is megszavazott szankciók elleni plakátkampányra gondolok. Ilyen értelemben látok bizonyos ellentmondást, és ez ugyanúgy érvényes Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálási folyamatára is. Természetesen kiváló dolog, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter ebben a helyzetben, amikor Svédország és Finnország NATO-csatlakozása áll előttünk, ami remélhetőleg nemsokára meg is történik, kapcsolatba lép a partnerekkel. Megfigyeltük azonban, hogy a Magyar Országgyűlés hónapok óta halogatja a ratifikálást és mindig újabb okokat talál erre, amelyeket mi nem tartunk helytállónak.

2024 második felében Magyarország veszi át a soros EU-elnökséget. Ez nagyon fontos időszak lesz, mert ekkor alakul meg a Bizottság is. Mit vár Ön és Németország a magyar elnökségtől?
Szorosan együttműködünk majd ebben a magyar kormánnyal, mind Varga Judit igazságügyi miniszterrel, mind Kovács Zoltánnal, aki a logisztikáért felel majd. A témákat majd a magyar kormány határozza meg a trió-elnökséggel folytatott párbeszéd során. Azt hiszem, hogy ezekben az időkben nem könnyű az EU-elnökség, mert természetesen néhány dolog, amit az ember korábban tervezett, nagyon rövid időn belül dugába dőlhet a nemzetközi színtéren történő, változó fejlemények miatt. Ilyen szempontból szükség van minden EU-elnökségnél a rugalmasságra és reagálóképesség meglétére. Szoros kapcsolatban maradunk a magyar kormánnyal, és hisszük, hogy megtaláljuk majd a közös súlyponti témákat.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

***

***

***

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2023. március 08. 11:03
"a médiának kell a demokrácián belül egy ellenőrző funkciót betöltenie." Persze, a szokásos csiki-csuki, a médiumok egyszer magáncégnek, ne akarjanak belelátni vagy beleszólni a működésükbe, másszor meg fontos feladatokat látnak el, ezért előjogok járnak a nekik. Ugyanezt csinálják az NGO-k is, amikor felteszik nekik a kérdést, hogy "miért van az, hogy adott területen csak bizonyos dolgokra reagálnak?" Az nyilván fel sem merül problémaként, hogy elég pénzzel fel lehet vásárolni a médiát, így szabadon lehet tematizálni a közéletet, másrészt a médiumok tulajdonosait senki sem választotta meg, így leváltani sem lehet őket - ha már a demokratikus alapelveket emlegetjük.
Gonda László
2023. március 08. 08:13
A fenti ZDF kabaréban kimondott igazságot tartalmazó YouTube videót újra és újra törlik. Több százezren nézték meg, de ez nem zavarja az amcsi YouTube cenzorait! Itt még látható: https://www.youtube.com/watch?v=qKf6pKnz3hE&ab_channel=FrankReich
Box Hill
2023. március 07. 23:56
Szóval a törvényhozások nem végzik munkájukat a média területén. Remek módja a média diktatúra kiteljesítésének.
masikhozzaszolo
2023. március 07. 21:54
A média egy kft a többi közül. Csak hiszi, hogy ellenőriz. Meg akkor már kormányozni is akar. Tegyük ezt félre. Akiknek pénzük van, azok akarnak a Médián keresztül kormányozni. A pártok megvétele elvetélt próbálkozás volt, nem jött be. Én megválasztom a Parlamentet, az kinevez/levált kormányt. Aztán én figyelek, jó e amit csinál, és egy idő után, négy év múlva megint megválasztom, vagy egy másikat választok. Ez történt 1998-2002-2006-2010 stb. időkben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!