Otthonfelújítási program: mutatjuk, eddig hányan jutottak pénzhez!

2023. március 02. 16:01

Sok ezer család várja türelmetlenül, hogy az otthonfelújítási program véghajrájában benyújtott támogatási kérelmét feldolgozza a Magyar Államkincstár (MÁK), amely azt mondja, mindent megtesz a gyors ügymenetért, a kifizetések pedig folyamatosak.

2023. március 02. 16:01
null
Helmeczi Zoltán

Az előző év végén szűnt meg a két esztendőn át zajló otthonfelújítási program, amely iránt óriási érdeklődés mutatkozott. A Mandiner is megírta:

csak az utolsó hónapban, decemberben több mint 100 ezer igénylés futott be a MÁK-hoz,

ami nagyjából a másfélszerese a 2021-ben egész évben benyújtott mennyiségnek.

A pénzükre várók levelet kaptak

Az óriási számok érhető módon az államkincstárt is komoly próbatétel elé állították. A szervezet a napokban levelet küldött a programban részt vevő családok számára, tájékoztatva őket arról, hogy a kérelmük beérkezett, egyúttal jelezték, hogy a megemelkedett számú igénylések miatt az elbírálás a szokásosnál több időt vesz igénybe.

Pozitív támogatói döntés esetén

az okirat kiállítását követő öt napon belül folyósítják a támogatást.

Ha a szükséges dokumentumok valamelyike hiányzik, ebben az esetben pótlást kér a kincstár, ami értelemszerűen késleltetheti a döntést.

Ennyien már megkapták a támogatást

Az államkincstár honlapján elérhető információk szerint a program 2022. decemberi befejezését követően elbírálásra váró több mint 100 ezer otthonfelújítási kérelem jelentős részét már feldolgozta a MÁK. Ez azt jelenti, hogy csaknem félévnyi otthonfelújítási kérelmet bíráltak el másfél hónap alatt. 

„Annak érdekében, hogy az igénylők minél előbb megkapják a támogatás összegét, a Magyar Államkincstár megnövelt létszámmal és munkaidővel dolgozza fel az ügyeket, és folyamatosak a kifizetések is” – írták, hozzátéve, hogy az ügyfelekkel való kapcsolattartás szintén folyamatos.

Az otthonfelújítási programban hárommillió forintos kormányzati támogatást kaphattak a családok lakásuk korszerűsítésére. Az igényelt átlagos támogatási összeg kétmillió forint volt. A kormány két évig tartó akciójában

295 ezer gyermekes család összesen már 620 milliárd forintnyi állami támogatást kapott otthona felújításához

a program 2021-es indulása óta – közölték.

 

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecskee
2023. március 03. 10:13
Hú baszki...milyen szörnyű élete lehet már annak aki nem képes örülni annak, hogy a kormány segíti a népet kisebb-nagyobb ügyeiben.
Jobboldali Magyar
2023. március 02. 17:46
1. 295 ezer gyermekes család összesen már 620 milliárd forintnyi állami támogatást kapott otthona felújításához, 2. Az az igazság, hogy én nekem erre nincs semmi szükségem. 3. Az a jó, hogy az embereknek van erre is lehetőség. 4. Aki nem dolgozik az ne is egyék! 5. Iskolák és idegen nyelvek kellenek. Akkor a fizetés az átlagosnál is fentebb említett és van. Lehet beszélni vagyis írni és irigykedve olvasni amit írtam.
pumuklik
2023. március 02. 16:52
..
masikhozzaszolo
2023. március 02. 16:51
/Az óriási számok érhető módon az államkincstárt is komoly próbatétel elé állították./ Ki lehet azt a próbatételt bírni, ha Varga Mihály meg bejelenti, hogy ennyiannyiamannyi-jónagy mennyiségben túljegyezték az ilyenolyan állampapírt. Csak az előjel más. Ha kibírta az Államkincstár a bedőlő pénz súlyát, akkor ezt is kibírja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!