Eddig 295 ezer család lakásfelújíását támogatta a kormány az otthonfelújítási programmal

2023. március 22. 13:57

Folyamatos a kérelmek feldolgozása.

2023. március 22. 13:57
null

„A kormány az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta 295 ezer család otthonának felújítását támogatta összesen több mint 620 milliárd forinttal” – közölte az Index érdeklődésére a Magyar Államkincstár (MÁK). A két évre meghirdetett program tavaly december végi határidejének lezárulta előtt több mint 100 ezer igénylés érkezett a MÁK-hoz, amely megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását

 Az Index szerint január végén a kincstár még 250 ezer családról és 523 milliárd forint folyósításáról adott számot, vagyis az azóta eltelt

két hónapban ez alapján mintegy 45 ezer háztartásnak folyósítottak együttesen hozzávetőleg 97 milliárd forintot.

A programban a családok az otthonfelújítási munkájukhoz legfeljebb 3 millió forintos támogatást kaphattak. Az átlagos támogatási összeg az államkincstár legfrissebb, az Index megkeresésére közölt adatok alapján meghaladja a 2,1 millió forintot. A többség tehát a 6 millió forintos keretet nem használta ki, hanem átlagosan 4,2 milliós felújítást végzett el.

Korábban a program megtartása mellett érvelt az Indexen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is. A jegybank fenntartható pénzügyek stratégiai osztályának munkatársa arról értekezett, hogy érdemes kihasználni a meglévő otthonfelújítási állami támogatásokat, mert az elérhető rezsicsökkentés révén a kedvezményesen felvett hitelek pár év alatt visszafizethetők, ezt követően pedig a rezsispórolás már a család jövedelmét gazdagítja. Az MNB számításai szerint

egy tipikus Kádár-kocka esetében az energetikai felújítása révén lehet a legtöbbet megtakarítani a fűtésszámlából.

A kormány még karácsony előtt döntött arról, hogy bizonyos feltételek esetén az otthonfelújítási támogatások igénylése a 2022. december 31-i határidőről kitolódott egészen 2023. március 31-ig. A plusz három hónap két esetre vonatkozik. Az egyik ilyen, ha a gyermek még magzatként vagy a szülést követően elhalálozik, de bizonyítható, hogy az első számla kibocsátásának vagy a vállalkozási szerződés időpontjában még életben volt.

A méltányosság azokra is vonatkozik, akik a támogatást részben vagy egészben napkollektor, vagy napelem telepítésére, cseréjére kívánják fordítani, ha mellékelik a munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31-ig megkötött szerződést, illetve a szeptember 30-ig benyújtott, csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást. 

Nyitókép: Jászai Csaba /MTI

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. március 24. 11:17
ki látta?
kitiltott
2023. március 22. 17:37
Mert mindent ellopnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!