Szilágyi Liliána ügyvédje: El akarjuk kerülni, hogy az áldozatból legyen végül elítélt

2023. március 17. 12:00

Eddig fél tucat tanút hallgatottak ki az úszónő bántalmazási ügyében. Keviczki István, Liliána jogi képviselője a nyomozás alapján azt valószínűsíti, hogy a rendőrség több más cselekmény mellett arra a 2016-os konfliktusra koncentrál, amelynek során – védence elmondása szerint – az apja fojtogatta őt.

2023. március 17. 12:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Tart a nyomozás az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó Szilágyi Liliána bántalmazási ügyében, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Mandiner kérdésére annyit közölt, hogy továbbra is kapcsolati erőszak vétség gyanújával nyomoznak – szakértők bevonásával.

Eddig hat tanút hallgattak ki, gyanúsítottja azonban jelenleg nincs az ügynek.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló – aki nemrég jelentette be, hogy felhagy az úszással – 2021. decemberében beszélt először arról, hogy édesapja gyermekkorától kezdve fizikailag, mentálisan és szexuálisan is bántalmazta.

Szilágyi Zoltán tagadta a vádakat és pert kezdeményezett lánya ellen. Közben a volt sportoló állításai nyomán a rendőrség nyomozást indított, de a BRFK állítása szerint hiába keresték többször is Liliánát, ő nem tette vallomást. Ennek hiányában pedig megszűntették a nyomozást.

Az apa által indított személyiségi jogi per tavaly szeptemberben kezdődött, az első tárgyaláson Liliána vallomása alapján pedig az eljáró bíró feljelentést tett, amelynek eredményeképpen a rendőrség újranyitotta az aktákat. Az újraindult nyomozásban a volt úszót és édesanyját már tavaly már meghallgatták.

Bizonyítani a valóságot

„A rendőrségi nyomozás tehát egyszer már lezárult, majd elindult, a Szilágyi Zoltán által becsületsértés miatt kezdeményezett magánvádas eljárásban pedig Liliána vádlott lett” – összegezte röviden az eddigieket Keviczki István, a sportoló jogi képviselője. Mint mondta, egy ilyen eljárásban egyetlen lehetőség van arra, hogy Liliána vádlottként védekezhessen, ez pedig a valóságbizonyítás. Ha ugyanis a vádlotti oldal tudja bizonyítani, hogy azok az állítások, amelyeket ő nyilvánosságra hozott igazak, a valóságnak megfelelnek, és a bíróság úgy értékeli, hogy ez jelentős magánérdeket vagy közérdeket szolgál, akkor szabadulhat a büntetőjogi következmények alól.

„Az első tárgyaláson tavaly szeptemberben a bíróság helyt adott a valóságbizonyítási indítványunknak, sőt Szilágyi Liliána vallomása alapján felfüggesztette az eljárást és büntetőfeljelentést tett Szilágyi Zoltán ellen” – emlékeztetett az ügyvéd.

Keviczki István a nyomozás alapján azt valószínűsíti, hogy

a rendőrség több más cselekmény mellett arra a 2016-os konfliktusra koncentrál, amelynek során – Liliána elmondása szerint – az apja fojtogatta őt.

„Ebben az esetben felmerülhet a életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, amely gyakorlatilag egy köztes kategória a testi sértés és az emberölés között” – magyarázta az ügyvéd.

Nem akart jogi eljárásokba bonyolódni

Hozzátette: több, mint egy tucat tanú meghallgatását kezdeményezték, olyanokat is, akik látták a Liliána nyakán a fojtogatásból származó sérüléseket.

Sok esetben nem lehet bizonyítani az ölési szándékot, de a körülmények, a kitartó bántalmazás, a támadott testtájék vagy az alkalmazott eszköz alapján bizonyítást nyerhet, hogy akár életveszélyt okozó sérülést is okozhatott volna az elkövető, aki tudatában volt cselekedetének.

Ez a legsúlyosabb bűncselekmény, ami felmerülhet Szilágyi Zoltán esetében, és kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

– hangsúlyozta Keviczki István, hozzátéve, hogy így ez a bűncselekmény még nem évült el.

Keviczki István aláhúzta: védence nem akart jogi eljárásokba bonyolódni és azt sem, hogy az édesapját meghurcolják. Sokszor elmondta, hogy a családon belüli erőszakra akarja felhívni a figyelmet, és szeretne az áldozatok arca, hangja lenni. Azzal azonban, hogy az édesapja elindított ellene egy magánvádas pert, őt és önmagát is bevonta ezekbe az eljárásokba.

„Liliána tehát jelenleg vádlott, de nyilván nem akar elítéltté válni egy olyan ügyben, amelynek ő a sértettje” – mondta az ügyvéd.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Liliána apja, Szilágyi Zoltán tagadja a vádakat.

Nyitókép: Szilágyi Liliána a riói olimpián 2016-ban. (Fotó:MTI/Illyés Tibor)

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2023. március 18. 17:33
"A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) külön vizsgálóbizottságának megállapítása szerint megfelelnek a valóságnak Szilágyi Liliána azon nyilatkozatai, amelyekben az édesapájától, Szilágyi Zoltántól elszenvedett súlyos bántalmazásokról beszélt tavaly év végén. A MÚSZ ennek alapján Szilágyi Zoltánt további intézkedésig nemkívánatos személynek nyilvánította a rendezvényein."
BossN
2023. március 18. 11:56
Szilágyi Zoltánnak a börtönben a helye.
Igazszó
2023. március 17. 19:22
Hazug ribanc vagy szilágyi, a családod szégyene.
kata56
2023. március 17. 15:37
Hm.. Foggalmam sincs mi az igazság. De rossz nyelvek szerint a szülők huzakodnak valójában egymással..illetve a feleség szeretné a férjet kicsikét megfosztani a pénzétől...hogy valójában az egész a pasi pénzéről szól..amit meg akarnak szerezni.. És eme vrzió szerint az exnej a lányát használja fel. Amúgy nem tudom, mi az igazság.. De lehet, hogy két igazság van..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!