Hidvéghi Balázs: Magyarország minden valódi menekültön segít

2023. április 29. 16:56

„Magyarország a háború kitörésével kezdődően a legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

2023. április 29. 16:56
null

Magyarország minden valódi menekültön segít – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Premier Christian Radio brit keresztény rádióadónak Ferenc pápa magyarországi látogatásával kapcsolatban szombaton.

„A tragikus ukrajnai háború tulajdonképpen lehetőséget adott arra, hogy bebizonyítsuk: a Magyarországgal szembeni minden korábbi vád, miszerint nem segítünk a menekülteken, elutasítjuk őket, nem vagyunk humánusak, téves, sőt, szemenszedett hazugság volt” – hangsúlyozta az interjúban a politikus.

 – magyarázta Hidvéghi.

Közel 1,5 millió olyan ukrán menekültnek segítettünk, aki Magyarországra jött, segítséget kért, és ezt mindannyian meg is kapták" - tette hozzá.

Az európai parlamenti képviselő az ukrajnai háborúról szólva kiemelte: keresztényként az a feladatunk, hogy segítsünk a bajbajutottakon és munkálkodjunk a békéért.

„Egy brutális háború közepén a legfontosabb, hogy tűzszünetet sürgessünk”

Hidvéghi Balázs rámutatott: egy brutális háború közepén a legfontosabb, hogy tűzszünetet sürgessünk, és

minden tőlünk telhetőt megtegyünk a fegyvernyugvásért.

Hozzátette: a tűzszünet lehetővé tenné a tárgyalásokat, amelyek segítségével talán mindkét fél számára elfogadható megállapodást lehetne kötni.

A politikus úgy véli, ha csak olyan dolgokról beszélünk, mint a fegyverszállítás és Ukrajna NATO-tagsága, az egyértelműen a háború elmérgesítéséhez járul hozzá.

„Magyarország mindig is komolyan vette a kritikát”

A Brüsszel részéről a budapesti kormányt érő bírálatokról Hidvéghi Balázs azt mondta: Magyarország mindig is komolyan vette a kritikát, és partner volt a párbeszédben. Ugyanakkor a képviselő szerint az elmúlt években ideológiailag motivált, politikai támadás zajlik a kormány ellen, mert nem fél kiállni a hagyományos értékek mellett, és védelmébe venni a nemzeti kompetenciákat.

– húzta alá a képviselő, azzal érvelve, hogy ez az irányvonal nehezíti az együttműködést, és rombolja a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat.

Hidvéghi Balázs szerint új megközelítésre van szükség, amely figyelembe veszi az európai kontinens sokszínűségét.

A politikus a szolidaritás bátorító jeleként értékelte Ferenc pápa újabb magyarországi látogatását. Rámutatott, hogy a katolikus egyházfő immár másodszor jár Magyarországon, ráadásul az elmúlt években az erdélyi magyar közösséggel is találkozott.

(MTI)

Nyitókép: Hidvéghi Balázs Facebook-oldala

***

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 29. 21:56
1. Magyar képviselőnek magyarként kellene ténykednie és nem keresztényként. Az a Vatikán dolga. 2. Előbb kellene tárgyalni, például a tűzszünetről, aztán lehetne tűzszünet megállapodás szerint. Nem fordítva. Volt már elég tűzszünet 2014. óta, semmit nem értek, nem lett béke, sőt csak még nagyobb háború lett belőlük. Egy újabb tűzszünet sem vezetne más eredményre a békéről való megegyezés hiányában.
Claudius1
2023. április 29. 18:57
https://444.hu/2023/04/29/a-magyar-hatosagok-eheztettek-most-egyutt-imadkozott-ferenc-papaval
Claudius1
2023. április 29. 18:54
A magyar hatóságok éheztették, most együtt imádkozott Ferenc pápával
Tommaso
2023. április 29. 18:54
Hidvéghi Balázs: "Magyarország minden valódi menekültön segít" EZ NEM IGAZ. Ez SEM IGAZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!