Még mindig vannak Kun Béláról elnevezett utcák Magyarországon

2023. április 10. 18:49

Több utcanév továbbra is őrzi a kommunizmus emlékét.

2023. április 10. 18:49
null

2013 óta tiltott a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető személyek, szervezetek és kifejezések utcanévként való használata. Ennek ellenére mégis található Kun Béláról, Szamuely Tiborról vagy éppen Leninről elnevezett közterület, de szép számmal akad még Felszabadulás, Úttörő, illetve Élmunkás utca is – írta meg a Magyar Nemzet.

Érdekes tény, hogy a Nógrád vármegyei Vanyarcon, a Pest vármegyei Kartalon és Örkényben, a Komárom-Esztergom vármegyei Környén, illetve a Bács-Kiskun vármegyei Bócsán pedig

még mindig található Kun Béláról, a kommunista népbiztosról elnevezett közterület

– ismertette a lap.

A Bács-Kiskun vármegyei Nagybaracskán Szamuely, a Tanácsköztársaság vérengző népbiztosának nevét viseli az egyik utca. Az is megdöbbentő, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Pusztamonostoron lévő Lenin út egy feszülethez vezet. Bácsalmáson fellelhető Proletár utca, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőhéken pedig egymást keresztezi a Felszabadulás út és a Vörös Hadsereg útja. Ez utóbbi elnevezésből még rengeteg található, leginkább a keleti országrészben.

***

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almaska
2023. április 11. 21:21
Most hogy restaurálva lett a modern kapitalizmusba bujtatott feudalizmus, kombinálhatóak lennének olyan utca nevek mint Döbrögi, Lenin, Pató Pál, Szamuely, stb,?
csulak
2023. április 11. 12:58
ez a jobboldal bune ! es az is ,hogy GYF szabadlabon van !
tartarossz.blog
2023. április 11. 12:12
Kun Béla történelmi nagysága felbecsülhetetlen. - Kun Béla a vezérünk - A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének Ének - és Zenekara https://www.youtube.com/watch?v=vO58qJHPRj4
flesh ripper
2023. április 11. 09:00
Talán, legalább 150 éves tavlat kellene a törtenelmi-, kulturális-, tudomanyos, politikusi személyiségek objektív megítéléséhez. Ahhoz, hogy nevüket közterületek, intézmények viselhessék. Persze, amint a szomorú példa mutatja, ez a tébolyult amerikai cancel culture okán, vagy az idióta woke miatt, nem oké. Talán, min. 250 év?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!