Elhunyt Pomogáts Béla

2023. május 01. 18:09

Életének 89. évében meghalt a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az erdélyi irodalom tekintélyes kutatója.

2023. május 01. 18:09
null

Életének 89. évében meghalt Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az irodalomtudományok doktora, számos könyv és tanulmány szerzője – számolt be róla a Népszava

Pomogáts Béla 1934. október 22-én született Budapesten. A Piarista Gimnáziumban érettségizett 1953-ban. Sokszor mesélt büszkén az ’56-os forradalomban játszott szerepéről, majd az internálótábor kínjairól – írta a lap. Ezt követően néhány évig középiskolában tanított, majd 1965-től a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa volt.

1993–2004 között az Írószövetség elnökségi tagja volt, majd 1995–2001 között elnöke. 1994-től az Ötvenhatos Emlékbizottság szóvivői tisztségét is ellátta számos egyéb megbízatása mellett. 2002–2007 között pedig az Illyés Közalapítvány elnöke volt.

Több monográfiát írt, köztük Radnóti Miklósról, Kuncz Aladárról, Jékely Zoltánról, Dsida Jenőről, Faludy Györgyről, Kassák Lajosról és Juhász Ferencről. Számos könyvet jelentetett meg az erdélyi irodalom és irodalomtörténet témájában, a terület egyik legnagyobb tekintélyű szakértője volt. 

Életművét több díjjal is elismerték, köztük Széchenyi-díjjal, József Attila-díjjal, Akadémiai Díjjal, illetve megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is. 

 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2023. május 02. 08:00
Hát, Zordonbordon, többé már nem jönnek a pomogácsok.
syphax
2023. május 02. 07:46
Egy időben Pomogáts rendszeres-"mindenheti" cikkírója volt az Új Ember c. katolikus hetilapnak. Akkortájt, amikor ott a főszerkesztő Rónay László volt. Alighanem a két irodalmár közös pesti Piarista Gimnázium-béli együtt tanulásuk okán....történt ez akkoriban így.
Bell & Sebastian
2023. május 01. 22:21
Nagyon utálom az amerikai-típusú búcsúztatókat, amikben a gyászoló rokonságot röhögtetik. Kivéve ha én művelem. Pécsent a Barbakán borozóban latolgattuk, kiből lenne jó kultuszminiszter, természetesen alaposan beborozva. Ennélfogva én inkább hallgattam, nem vagyok agresszív részeg. Egy világlátott fickó, aki Pesten járt egyetemre, nem úgy mint mi, és a barátném haverjának az ismerőse volt, bedobta Pomogáts Bécit, mert valószínűleg nagyon utálta. Éppen azon gondolkoztam, annyian ülünk itt és mennyi ismeretlen szót mondanak a többiek tájnyelven, mert mindenki humán volt, egyedül én reál, hogy azt találtam mondani, nálunk ezt pogácsának mondják, de így se rossz. Azóta persze tudom, hogy jó választás lett volna.
galancza
2023. május 01. 21:12
pomiu béci épp olyan magyargyűlölő komcsináci patkány mint para bori, belu marcu, hunorea chelemeneanul, gigi frundoianu, ladislau borbelescu, georghe tocai, arpu antaleanu, atilliu chorodeanu,stb...............
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!