Nem válaszolt az EU-biztos a HÖOK meghívására

2023. május 19. 12:39

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája április 26-án szólította meg levelében Mariya Gabriel oktatásért is felelős európai biztost, mivel sok hallgató látja úgy, hogy az Erasmus+ és a Horizont Európa Programok sorsa politikai viták eszközévé vált.

2023. május 19. 12:39
null

A szervezet levelében meghívta Magyarországra az európai biztost, hogy személyesen is lehetősége legyen beszélgetni az érintettekkel, modellváltott intézmények hallgatóival, oktatóival. Sajnálatosan azonban a hallgatók törvényes érdekképviseletét ellátó szervezet

az ügy fontossága és sürgőssége ellenére az elmúlt 23 napban érdemi választ nem kapott.

„Szerencsétlen időzítés, hogy az európai oktatási ügyek élén épp most történik személyi váltás, de remélhetőleg az új biztos nyitottabb lesz a magyar hallgatókkal való kommunikációra” – jelezte a szervezet. A hallgatói érdekképviseleti szervezet meggyőződése, hogy bárki bármit gondol az ügyről, a magyar egyetemisták oktatáshoz vagy európai hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférésének korlátozása nem elfogadható.

A helyzet megoldása érdekében széles körű összefogásra van szükség, így együttműködik a Doktoranduszok Országos Szövetségével, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal, hogy segítse a korábban megkezdett aláírásgyűjtést, továbbá, hogy közösen egyetemi fórum sorozatba kezdjenek a hallgatók hangjának felerősítése céljából – zárták közleményüket. 

Mariya Gabriel egyébként mostanában távozik posztjáról, mivel Bulgária következő miniszterelnöknek választhatják meg hazájában.

Egyenesen Brüsszelből érkezhet Bulgária új miniszterelnöke

Újabb hetek teltek el az újabb bulgáriai parlamenti választás óta, de eddig nem sikerült miniszterelnököt és kormányt választani a sokat látott balkáni országban. Bulgáriában az április eleji voksolás immár az ötödik parlamenti választás volt két év alatt, mivel egyik alkalommal sem sikerült stabil parlamenti többséget, vagy legalább összetartó koalíciót kialakítania a politikai elitnek.

A nyitóképen Mariya Gabriel. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2023. május 19. 22:48
Ezek a kedves fiatalok nem szégyellik, hogy az egyetemeik nettó kormánykurátorok irányítása alatt működnek? Van fogalmuk egyáltalán arról, mi az egyetemi autonómia, meg mi fán terem az akadémiai szabadság? Legalább nyomokban? (Nem a futballakadémiai!) A biztos feltétlenül találkozzon a Freeszfe hallgatóival is, azoknak valóban autentikus tapasztalataik vannak a magyar "modellváltás" lényegéről.
Lajoss
2023. május 19. 22:09
Nahát..még ilyet..:)
Brandon the great Negro
2023. május 19. 21:53
Nem miniszterelnök. Helytartó.
letsgobrandon
2023. május 19. 19:08
nem kell az EU-t erőltetni... van még bőven ország akik boldogan együttműködnének velünk .. infantilis nyugat európai gyökerek sem hiányoznak az országba nem tanulni jönnek , hanem szórakozni..aztán hülyébben mennek haza mint ahogy jöttek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!