Milyen állampapírt vegyek és mikor? Mutatjuk, hogyan gondolkodnak erről a magyarok

2023. május 09. 11:48

Márciusban tovább hízott a lakossági állampapírok állománya az előző év végéhez képest, a számok pedig azt mutatják, tarol a Prémium Magyar Állampapír.

2023. május 09. 11:48
null
Helmeczi Zoltán

Egyértelműen stabilnak nevezte a hazai állampapírpiacot a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az április végi kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján. Virág Barnabás a kamatfolyosó felső szélének mérséklésére lehetőséget adó belső gazdasági tényezők között hivatkozott az állampapírpiac kedvező helyzetére. S bár az ország gazdasága szempontjából ez természetesen egy kiemelten fontos szempont, a lakossági állampapírok vásárlói elsősorban nem ebből az okból, hanem a kecsegtető hozamok miatt keresik egyre intenzívebben ezt a befektetési formát. Mert bizony a mostanság kínált kamatok igencsak szép pluszpénzt hozhatnak a konyhára a megtakarítással rendelkezőknek.

Mennyi állampapírt vettek a magyarok?

Az állampapír-kibocsátást szervező Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi kiadványa szerint a lakosság kezében lévő állampapír-mennyiség márciusban tovább hízott 2022 végéhez képest. Bár 2022 tavaszán ez az állomány a 10 000 milliárd forintot is meghaladta, év végére visszaesett 9000 milliárd alá, azóta viszont ismét beindult a vásárlási kedv – erről itt írtunk részletesen.

Idén márciusban 265 milliárd forinttal több állampapír volt lakossági tulajdonban – összesen 8885 milliárdnyi –, mint az előző esztendő végén. Visszaesést az Egyéves Magyar Állampapír és az előző esztendőkben még hatalmas népszerűségnek örvendő Magyar Állampapír Plusz könyvelt el. A többi típus volumene mind bővült, a legtekintélyesebb mértékben a Prémium Magyar Állampapíré. Ebből a fajta értékpapírból kétmilliárd híján 1000 milliárd forinttal bővült a lakossági portfólió: 4321 milliárdról 5319 milliárd forintra. De szépen teljesített a Bónusz Magyar Állampapír és a babakötvény is.

Prémium Magyar Állampapír: mit tud?

Az előbbi számsor alapján a mostanság legnépszerűbbnek számító Prémium Magyar Állampapír – röviden PMÁP – egy inflációhoz kötött, változó kamatozású papír.

A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból (ez az előző évi infláció mértéke) és a kamatprémiumból (futamidőtől függően 0,75, illetve 1,5 százalék) adódik össze.

A kamatot évente fizetik. A PMÁP-ot jelenleg négy- és hétéves futamidőre kínálják, előbbi esetben a május 8-án aktuális kamat 15,25, utóbbinál 16 százalék.
A szintén közkedvelt, hároméves futamidejű, ugyancsak változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapírnál a május elején aktuális kamat szintén jókora, 15,9 százalék.
Azok a lakossági szereplőknek, akiknek van megtakarításuk, és befektetési formaként magyar állampapírban gondolkodnak, az elsődleges piacon is meg tudják vásárolni az igényeiknek és céljaiknak leginkább megfelelő papírt, így a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Magyar Posta kirendeltségeiben, valamint egyes kereskedelmi bankok fiókhálózatában.

Mi az a babakötvény?

Az állampapírpiacon az ugyancsak bővülő állományú babakötvény kínálja jelenleg a legnagyobb elérhető kamatot, amely akár 17,5 százalék is lehet.
Az állam minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után világra jött külföldi gyermek számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amelyet egy minimális, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott babakötvényben kamatozzon,

Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárnál.

A babakötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű értékpapírt a kincstár azonnal jóváírja a Start-értékpapírszámlán. A befizetett összeget a MÁK automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú babakötvénybe fekteti.
A babakötvény hivatalos oldalán elérhető tájékoztató szerint az értékpapírral akár négymillió forint megtakarítás is elérhető, ha minden évben legalább három százalék fölötti inflációt feltételezünk – ennek tavaly és idén is a többszöröse a pénzromlás üteme –, valamint háromszázalékos kamatprémiummal és legfeljebb 10 százalékos, maximum 12 ezer forintos állami támogatással számolunk.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Józsi6
2023. június 19. 07:50
"Az állampapírok vásárlására igyekszik ösztönözni a lakosságot, a kérdés az, sikerül-e erre rávennie az alapvetően kockázatkerülő magyar háztartásokat" Remélem ezért a mondatért fejek hullanak a Mandinernél. Ugyanis a mondat azt sugallja, hogy az állampapír kockázatos, amire rá kell venni az óvatos lakosságot. Téglák vannak a mandinál, akik a kormány vagyis az állam ellen hangolnak.
balbako_
2023. május 09. 15:48
Soha még a magyaroknak nem volt ennyi pénzük értékpapírban. https://www.origo.hu/gazdasag/20230509-bank360-bevetelben-mar-megvalosult-a-kormany-nagy-oteves-terv.html
Coupdetat
2023. május 09. 13:41
Ezeket a tolvaj kommunistákat finanszírozni, Hol tart az államadósság? Mi nem akarunk eladósodni! Történelmi csúcson vannak a pénzügyi tartalékaink! A magyar gazdaság, köszöni szépen, jól van Nemhogy nem lehet Magyarországot sarokba szorítani, boldogulunk egyedül is Bármeddig képesek vagyunk megállni a saját lábunkon Nem akarjuk gyermekeink jövőjét eladósítani! Akkor meg minek a sok kölcsön, ostoba Kolhozcselédek ??? "A hitel a kudarc jutalma."
-Zsolt-
2023. május 09. 12:54
Köszönjük, de nem kérünk az Államadósság Kezelő Központ háborúskölcsön-kötvényéből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!