Nagyobb mértékben csökkenhet az infláció a következő hónapokban a VG-nek nyilatkozó elemzők szerint

2023. május 08. 06:18

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az élelmiszerek, az üzemanyagok, a háztartási energia húzzák majd lefelé a pénzromlást.

2023. május 08. 06:18
null

A harmadik egymást követő hónapban is mérséklődhetett az infláció Magyarországon – állítják a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők. A KSH szerdán teszi közzé a legújabb inflációs adatokat – ebben már megjelenhettek az elmúlt időszak akciói –, a januári csúcspont után most először láthatunk markánsabb lassulást az éves bázisú indexben.

A pénzromlás a múlt hónapban a márciusi 25,2 százalék után az előző év azonos időszakához képest 24, míg havi alapon 0,8 százalékkal emelkedhetett.

A fékeződés elsősorban a tavalyi évi magas bázis érdeme, hiszen havi alapon továbbra is magas, 0,7 százalékos inflációval számolunk. Kétségtelen ugyanakkor, hogy ha valóban »csak« ennyi lenne a havi árváltozás mértéke, az 2021 vége óta nem látott, lassú ütemű drágulást hozna” – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki arra is rámutatott, ahhoz, hogy a háromszázalékos jegybanki inflációs cél tartható legyen, a havi árváltozás ütemének nagyjából 0,25 százalék körül kellene alakulnia hónapról hónapra egy éven keresztül.

Virovácz Péter szerint a következő hónapokban is folytatódhat az infláció mérséklődése a magas bázis következtében, így tehát az élelmiszerek, az üzemanyagok, a háztartási energia húzzák majd lefelé az inflációt, miközben a szolgáltatások esetében további erősödésre lehet számítani. 

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet,

az egyes élelmiszereket érintő árcsökkentési hullám hatása már erőteljesebb lehetett áprilisban,

aminek hátterében elsősorban a nyers tej átvételi árának meredek zuhanása, a termény-, gabona- és energiaárak zuhanása áll, valamint a szállítási költségek is csökkentek. Mivel ezek a folyamatok nem álltak meg, az élelmiszerek esetében idővel nem zárható ki, hogy egyre szélesebb körű árcsökkenésekkel fogunk találkozni, ami a bázisárak meredek emelkedése miatt a vártnál is gyorsabb mérséklődést okozhat az élelmiszerek inflációjában.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2023. május 08. 09:48
A Penny-ben már hónapok óta nem emelkednek az árak. Egyre több az akció, és megjelentek a szezonális olcsó zöldségek is...
Hurka
2023. május 08. 08:44
Bátran felteszem a kérdést: A forintárfolyam már a korábbi szinten van , de az importárak miért nincsenek , figyeli ezt valaki, vagy csak felveszik a fizetést.
12335
2023. május 08. 08:02
Aztaqrva, 25,2 százalékos pénzromlás. Magyarra lefordítva, 1/4 részét a pénzednek ellopják!
kortárs
2023. május 08. 07:45
Az építőanyagárak is elkezdtek csökkenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!