TEK-főigazgató: Felemelő a pápára vigyázni

2023. május 02. 20:58

A pápa a világ öt legvédettebb személye közé tartozik, és abból a szempontból nehezebb vigyázni a biztonságára, hogy sokkal szabadabban mozog, mint a másik négy.

2023. május 02. 20:58
null

Nagyon szép és felemelő feladat a pápára vigyázni, megérinti a védelemben részt vevőket – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1-en a katolikus egyházfő háromnapos budapesti látogatására visszatekintve.

Hajdu János azt mondta:

a pápa a világ öt legvédettebb személye közé tartozik, és abból a szempontból nehezebb vigyázni a biztonságára, hogy sokkal szabadabban mozog, mint a másik négy.   

Hiába tanácsolják a biztonságáért felelős szakemberek, hogy ne közlekedjen lehúzott ablakkal, ne menjen ellenőrizetlen tömegbe", mégis rendszeresen megtörténik, hogy így lép kapcsolatba a hívőkkel” – jegyezte meg Hajdu. „De ez érhető. A pápa nem azért jön, hogy egy páncélozott autóba zárkózzon. A pápa találkozni akar a hívő

A TEK vezetője azt is elmondta:

a vatikáni kollégák visszajelzése szerint a pápa biztonságának garantálásában a TEK világszínvonalú munkát végzett,

ehhez azonban nagyon sok ember és szervezet összehangolt munkájára volt szükség.

A TEK mellett több ezer rendőr, a Belügyminisztérium, a polgári és a katonai titkosszolgálatok, két kórház és a meteorológiai szolgálat dolgozói, külföldi partnerek, de még az útkarbantartók is nagyon fontos közreműködői voltak ennek a komoly és felelősségteljes munkának, az egyházfő védelmének” – hangsúlyozta Hajdu János.

Nyitókép: M1 TV-csatorna

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepcze
2023. május 03. 22:37
Nekem az volt a legfurcsább, hogy amikor a pápa csupa hívő ember között volt, a biztonságiak akkor is úgy vizslatták a résztvevőket, mintha bármelyikük potenciális merénylő lehetne. https://cdn.magyarnemzet.hu/2023/04/SD22lAQVItGJYlNOAsSj3Dsac2sQblw7G-c7UF2o5ug/fit/1200/802/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg0NDk0YTBmYzg1ZTQwOTJhYjE5MGU2MjViNWY0NmVh.jpg
Tiszafa
2023. május 03. 13:04
Persze utólag hogy minden rendben volt, ezt kell mondani. A Szentatya sokszor önállósította magát. amely szituációkra eleve képtelenség 100% biztonsággal felkészülni. Sokszor a biztonságiak is csak bízhattak benne, hogy nem lesz baj. És nem lett, mert szerintem a fentiek is védelmükbe vették az egész rendezvényt. Azért én azt hibának tartottam, hogy egy alkalommal nem nyomták bele a betonba az M1 idióta riporterét. Mert a veszélyesnek minősülő mozdulatával kiérdemelte volna, hogy terroristának nézzék. Amikor a Szentatya programon kívül nyílt terepen megállt a sárga-fehér ruhába öltözött és egy keresztet alkotó gyerekeknél és hosszasan időzve mindegyiknek ajándékot adott, akkor az ajándékot kapók sorába beállt ez a marha, és mikor a pápa elé került a zakója alól előkapta a kézifegyver nagyságú mikrofonját. És ha a mikrofon helyett valóban egy kézifegyvert húzott volna elő? Csak kérdezem. Vagy ezt előre megbeszélték és le is ellenőrizték a riportert? De hogyan, hiszen a megállás nem volt bent a programban. És a biztonságiak meg se mozdultak, holott azonnal le kellett volna reagálni a veszélyes jelenetet. Persze az ilyenek kiszűrése szinte lehetetlen. Ettől függetlenül valóban hatalmas munkát végeztek a Szentatya biztonságát védők mindannyian.
pemete jakab
2023. május 03. 07:36
TEK-ököl vasököl, oda üt, ahova köll!
gyaloggos
2023. május 02. 22:31
BIZONYOSAN felemelő, DE BIZONYÁRA okozott ez a TEK vezetésének is álmatlan éjszakákat. HATALMAS munka lehet egy ilyen, és nagyon összetett, nem semmi meg-, összeszervezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!