Elmeszelte Magyarországot transzügyben Strasbourg: a lengyel bíró hazánk mellett, Paczolay Péter Magyarország ellen szavazott

2023. június 23. 10:09

Közel ötmillió forintot ítélt a bíróság annak transznemű személynek, akinek kérelmére a magyar hatóságok nem változtatták meg a születési nemét és nevét.

2023. június 23. 10:09
null

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) összesen 12.700 eurót (kb. 4.700.000 ft) ítélt annak a transznemű kérelmezőnek, aki azért perelte Magyarországot, mert még 2018-ban a születési anyakönyvi kivonatában szereplő nemét és nevét szerette volna megváltoztani, azonban ennek Budapest Főváros Kormányhivata (jogszabályi háttér hiányában) nem tett eleget.

Lengyel bíró Magyarország mellett – Paczolay Péter Magyarország ellen szavazott

A transznemű kérelmező bírósági felülvizsgálatot kért, de a Fővárosi Törvényszék elutasította az ügyet, rámutatva, hogy a közigazgatási hatóságok helyesen utasították el a kérelmező kérelmét, mivel a nemi identitás jogi elismerésére vonatkozó törvényi rendelkezések kötötték őket. A kérelmező az EJEB-hez fordult.

Közben 2020-ban a parlament módosította az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt: innentől fogva az érintett személy „születési neme” nem változtatható meg.

Az EJEB hat szavazattal – köztük Paczolay Péter, a bíróság egyedüli magyar tagjának szavazatával – és a lengyel bíró (Krzysztof Wojtyczek) egyetlen ellenszavazatával arra a következtetésre jutott, hogy

megsértették a kérelmező magánéletének tiszteletben tartásához való jogát.

„A Bíróság megállapítja, hogy a jelen ügy körülményei olyan jogalkotási hiányosságokat és súlyos szabálytalanságokat tárnak fel, amelyek a kérelmezőt a magánéletével és személyes identitásának elismerésével kapcsolatban kínzó bizonytalanságban hagyták. A fentiekben kifejtettek szerint ez a helyzet, amelyért kizárólag a nemzeti hatóságokat terheli a felelősség, hosszú távú negatív következményekkel jár a kérelmező mentális egészségére nézve” – áll az indokolásában.

Az ítélettel szemben egyetlen ellenszavazat érkezett, ez a nyilvános szavazati arányokból kiderül. Azt, hogy nemmel vélhetően a lengyel bíró szavazott, onnan tudhatjuk, hogy a döntéshez egyetlen különvéleményt csatoltak, azt pedig Krzysztof Wojtyczek bíró írta, kifejtve, nem ért egyet a Magyarországot elítélő többségi véleménnyel. Szerinte az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem garantálja a bejegyzett nem születési anyakönyvi kivonatokban történő megváltoztatásának jogát, a szerződésben részes államok pedig szabadon megválaszthatják, hogyan szabályozzák a kérdést.

A lengyel bíró álláspontját ismerve pedig már kikövetkeztethető, hogy a bíróság egyetlen magyar tagja, Paczolay is megszavazta a hazánkat elítélő határozatot.

Nyitókép: Frederick Florin / AFP

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. június 30. 21:27
Ezt a Paczolayt tartsuk szem elött. Ebben az ország iszonyatosan sok gazember van. Nehogy azt higyjük, hogy elég lesz az, ha Orbán egyedül harcol a szabadságunkért. Mindenkinek be kell szállni a küzdelembe. A fél ország le van fizetve dollárokkal. Belölünk is Ukrajnát akarnak csinálni. Minden országból Ukrajnát akarnak csinálni, amelyik Oroszország közelében helyezkedik el. Nekünk szánja a Nato azt a szerepet, amit egyenlöre még csak Ukrajna tölt be. De ha a konfliktus eszkalálódik, ne legyenek kétségeink, hogy kijelentik: "Vagy vonultok az oroszok ellen, vagy gazdaságilag megfojtunk benneteket, és kirugunk benneteket mindenhonnan." Erre Orbán,- a magyarok eröteljes támogatása hiányában, amerikai nyomásra kénytelen lesz lemondani, - ahogy annak idején Horthy is német nyomásra kénytelen volt. És ahogy annak idején a németek megtették Szálasit miniszterelnöknek, - aki Magyaroszágot aztán öngyilkosságba küldte -, ugyanúgy megteszik az amcsik Gyurcsányt "nemzetvezetönek", aki Magyarországot megint az öngyilkosságba viszi. Csak abban bízhatunk, hogy Magyarországnak több élete van, amit a történelmünk sejtetni enged. Hogy mi marad ebböl az országból Gyurcsány után? Adja isten, hogy legalább egy valaki maradjon, aki Gyurcsányt ezért a végzetes gyalázatért úgy megbünteti, hogy az még egy árulónak kiadós. Igen bekövetkezhet az, ami Trianonban csaknem bekövetkezett, hogy Magyarországot teljesen felosztják. Gyurcsány közremüködésével még ez is benne van a pakliban.
lapostúna
2023. június 24. 07:38
Ez most komoly!? Azért adták nagyából 4.700.000 forintot mert mi egy keresztény országnak hisszük magunkat. A magán élete és a nem áltó műtétnek mi benne az összefüggés?
lapostúna
2023. június 24. 07:38
Ez most komoly!? Azért adták nagyából 4.700.000 forintot mert mi egy keresztény országnak hisszük magunkat. A magán élete és a nem áltó műtétnek mi benne az összefüggés?
lapostúna
2023. június 24. 07:38
Ez most komoly!? Azért adták nagyából 4.700.000 forintot mert mi egy keresztény országnak hisszük magunkat. A magán élete és a nem áltó műtétnek mi benne az összefüggés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!