Ne nézzen már minket hülyének! – a Városházán is szembesítették Karácsony Gergelyt a félmilliárdos kampánytámogatásával

2023. június 28. 10:00

„Nem lenne tisztességesebb azt bevallani, hogy Soros György és más külföldi donorok pénzét használták fel az országgyűlési választások eredményének befolyásolása végett?” – vetette fel a Fővárosi Közgyűlésben Wintermantel Zsolt.

2023. június 28. 10:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Tudósításunk!

„Ne nézzen minket hülyének minket, a budapestieket, a magyar választókat és a Fővárosi Közgyűlés tagjait.

– kezdte napirend előtti felszólalását a szerdai Fővárosi Közgyűlésen Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A politikus arra utalt, hogy a titkosszolgálat hétfőn feloldott jelentése alapján euróban, angol fontban és forintban több mint 500 millió forint érkezett Karácsony Gergely főpolgármester országgyűlési választási kampánymozgalma, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. „Több mint 500 millió forintnyi mikroadomány. Készpénzben. Ezt a mikroadomány-sztorit senki nem veszi be” – mondta, megjegyezve: „Tudjuk, hogy a Facebook-posztját nem Ön írta, hanem Gál J. Zoltánon keresztül Gyurcsány Ferenc”.

„Hol voltak a főpolgármester által emlegetett adománygyűjtő ládák? Mennyire hihető, hogy a támogatások nyolcvan százalékát külföldi valutában dobják össze Miért nem mondja el nekünk a valóságot arról, hogy kinek az érdekében és kinek a pénzéből tevékenykedik a dollárbaloldal?” – kérdezgette Wintermantel.

A kormánypártok vizsgálóbizottságot akartak

A frakcióvezető szerint illene őszintén válaszolnia a budapestieknek. „De nem lenne tisztességesebb azt bevallani, hogy Soros György és más külföldi donorok pénzét használták fel az országgyűlési választások eredményének befolyásolása végett?” – mondta a politikus.

Arra is kérte a baloldali városvezetőt, hogy állítson fel az ügy feltárása érdekében egy vizsgálóbizottságot.

Forrás: MTI / Illyés Tibor
Forrás: MTI / Illyés Tibor

Wintermantel napirendi felszólalását követően az ellenzéki pártok külföldi finanszírozása ellen demonstrált a Fidelitas. Egy „500 millió forint mikroadományokból? Kit néztek hülyének?” feliratú molinót feszítettek ki az ülésteremben. A molinón Soros György és fia, Alexander Soros, Márki-Zay Péter korábbi baloldali miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke volt látható. A demonstrálók két aktatáskából játékdevizát öntöttek egy adománygyűjtő dobozba, az ülés előtt pedig játék dollár-bankjegyeket helyeztek el az ülésterem székeire, valamint osztogattak az ülésterembe érkezőknek.

feliratú molinót feszítettek ki az ülésteremben. A molinón Soros György és fia, Alexander Soros, Márki-Zay Péter korábbi baloldali miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke volt látható. A demonstrálók két aktatáskából játékdevizát öntöttek egy adománygyűjtő dobozba, az ülés előtt pedig játék dollár-bankjegyeket helyeztek el az ülésterem székeire, valamint osztogattak az ülésterembe érkezőknek.

Karácsony szerint viszont nincs mit vizsgálni

A mai Közgyűlés napirendjén sok fontos ügy szerepel – reagált a baloldali főpolgármester. „Ehhez képest Önök semmilyen olyan témát nem hoznak fel, ami Budapestről, a fővárosiakról szól. Semmi nem éri el az Önök ingerküszöbét a fővárost is érintő ügyek tekintetében. Nem véletlen, hogy első napirendi pontként tárgyaljuk a (belebegtetett) soroksári vegyianyag-elosztóközpont miatt benyújtott javaslatot (amely Soroksár érintett területeire vonatkozóan a főváros településszerkezeti terve és rendezési szabályzata módosításának megindításáról szól, és amit a képviselő-testület később egyhangúan támogatott – a szerk.)” – fogalmazott Karácsony.

A Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület „mikroadományairól” szólva pedig kifejtette:

a titkosszolgálati jelentés semmilyen megállapítást nem tesz, ezáltal vizsgálóbizottságra sem lesz szükség.

Mint mondta, a Városháza-ügyről szóló bizottság sem tudott érdemi eredményt felmutatni, majd a rendőrség megállapította, hogy súlyos visszaélések történtek.

Demszky útján Karácsony: emelik a hitelkeretet

A Fővárosi Közgyűlés tárgyalt egyes hitelszerződések módosításáról is. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes korábban úgy fogalmazott: negyvenmilliárd forintos mínusszal számolnak augusztus végére, ezért a hitelkeretet is felemelik erre a szintre a mostani 25 milliárdról – magyarán, bár ideiglenesen, de nőhetne a főváros eladósodása. Az erről szóló előterjesztést elfogadta a grémium.

A közgyűlés a fentieken túl elfogadta Budapest új közlekedésbiztonsági stratégiáját is, amelyről itt írtunk bővebben. A grémium legközelebb szeptemberben ülhet össze.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2023. június 28. 15:11
Nézve a reakciókat, megállapított, hogy a baloldaliaknak észből és becsületből is csak mikroadományok jutottak.
fado
2023. június 28. 12:44
Gelgő nézése Gelgő járása
Kamcsatka5
2023. június 28. 12:34
Na az ilyen tetű belgák intézik a dolgainkat!
mamarizsa
2023. június 28. 11:56
Nem tudom, de én magyar állampolgárként arra is kíváncsi lennék, hogy a Fidesz kampányszervezetei a Megafon, CÖF, Alapjogokért Központ csak 2022-ben hányszor 500 millió forintot nyalt föl az adófizetőktől? Eléggé közpénzparazitának tűnnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!