Elvesztett szavazóit akarja visszahódítani Gyöngyösi Márton a pávatáncával – elemző a Mandinernek

2023. június 19. 15:50

Kiszelly Zoltán szerint a DK célja, hogy bármi áron, de megakadályozza, hogy Karácsony Gergely potenciális miniszterelnök-jelölt legyen 2026-ban.

2023. június 19. 15:50
null
Baranya Róbert

„Kilép az ellenzéki összefogásból a Jobbik” címmel hozta le az ATV a Gyöngyösi Márton Jobbik elnökkel az Egyenes beszéd című műsorban folytatott beszélgetést múlt pénteken. Az Indexnek adott interjújában azonban a Jobbik-Konzervatívok elnöke ezt már cáfolta, szerinte félreértették a szavait, nem léptek ki az összefogásból, ő csak azt mondta, hogy „a teljesen céltalan egyeztetésekre nem mennek el”. Nem szeretnének ugyanis asszisztálni ahhoz, hogy valós támogatottság nélküli pártok utolsó esélyként fontoskodhassanak, és esetleg egy-két emberüknek tárgyalásos úton biztosítsanak valamilyen pozíciót.

Mondta ezt annak a pártnak az elnöke, amelynek egyetlen EP-képviselője van (maga Gyöngyösi) és

amelynek támogatottsága a legutolsó felmérések szerint nagyjából két-három százalékon áll jelenleg.

Kiszely Zoltán, a Századvég poltikai elemzési igazgatója kérdésünkre elmondta: Gyöngyösinek az EP-mandátum a legfontosabb, és a képviselői pozíciója megtartásán túl a Jobbik európai parlamenti jelenlétét akarja megőrizni.

A Jobbik-Konzervatívok jelenleg mintegy 200 ezer szavazóval rendelkeznek, Gyöngyösinek pedig ezzel a „kint is vagyok bent is vagyok pávatánccal” az a célja, hogy a korábban elvesztett, szintén nagyjából 200 ezer szavazóból vissza tudjon csábítani valakit.

Kiszelly szerint a Jobbik az önkormányzati választásról szóló tárgyalásokban nem érintett, hiszen már alig vannak jelen a helyhatóságokban. 

Az elemző úgy látja, az ellenzéki térfélen nem változott a helyzet, a pártok próbálják a legjobbat kihozni abból, hogy az önkormányzatokba együtt kell működni, az EP választáson viszont külön indulnak és egymás riválisai lesznek.

Az önkormányzati választás és jelöltállítás kapcsán egy látszatvita folyik, melynek lényege, hogy valahogy megszabaduljanak Gyurcsányéktól

– mondta Kiszelly.

Karácsony Gergely már jelezte, hogy függetlenként szeretne indulni, és ezt javasolja a kerületi polgármestereknek, akiket ebben az esetben ő támogatna. Ezzel venné ki a DK-t a képletből, mert akkor ezekkel a polgármesterekkel eleve nem számolhatnának Gyurcsányék – fejtette ki az elemző. 

Kiszelly szerint ugyanakkor lehet, hogy

Gyurcsányék bedobnak majd egy „Budapest árnyékminisztert”, akivel Karácsony elvitatkozhatna.

Aztán majd eldöntik, hogy ebből az árnyékminiszterből lesz-e önálló polgármestere jelölt vagy sem.

A DK legfőbb érdeke ugyanis az, hogy levegyék a pályáról Karácsonyt és ne lehessen 2026-ban potenciális miniszterelnök-jelölt. A DK-nak nem az a célja, hogy nyerjenek Budapesten, hanem hogy ne Karácsony Gergelynek hívják a főpolgármestert – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. 

Nyitókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, beszédet mond pártja évadnyitó rendezvényén 2023. február 25-én. (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. február 02. 09:47
Gyöngyösi egy igazi gerinctelen, jellemtelen, hazug megélhetési politikus.
Robert69
2023. június 19. 19:11
Ebül szerzett párt, ebül vész el!
Burmin
2023. június 19. 18:20
Jobbiknak 200000 szavazója ??? Nem túlzás ez ?
Majdmegmondomén
2023. június 19. 17:36
Már megint nincs új a nap alatt. Ugyanezt csinálta a Centrum Párt és az MDF Dávid Ibolykával. Végig jobbernak adták el magukat és a legvégén a szavazóiknak megüzenték, hogy lemondanak a szocik javára. Senki ne éltessen hiú reményt, hogy ez a Gyöngyösis pálfordulás nem kamu... Ha már becsületesen nem képesek nyerni, hát még többet hazudnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!