Gyöngyösivel lepték volna meg Újpesten az ukrán gyermekeket

2023. június 29. 12:30

A Jobbik-Konzervatívok elnöke oroszbarát politikát folytatott évekig. Most úgy tűnik: Újpesten is „persona non grata” lett.

2023. június 29. 12:30
null

Az évekig oroszbarát politikát folytató Gyöngyösi Márton (erről ITT írtunk részletesebben), a Jobbik-Konzervatívok első embere tart előadást vasárnap Újpesten, ahol egy ukrán ifjúsági fúvószenekar lép fel.

A meghívóban szerepel Trippon Norbert DK-s alpolgármester neve is, de a Mandiner.hu információi szerint

a jövőre polgármesterjelöltként ringbe szálló baloldali politikus nem fog elmenni az eseményre.

A Magyar Nemzet információi szerint Gyöngyösi jelenléte az eseményen az Újpesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatot (ÚUNÖ) is megdöbbentette. Egy, a lap birtokában lévő levelezés szerint a nemzetiségi önkormányzat a Séra Magdolna nemzetiségi referens által megküldött meghívóból értesült arról, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a jobbikos európai parlamenti képviselő felszólal az ukrán fiatalok koncertjén.

Frissítés: csütörtökön képviselő-testületi ülés volt a IV. kerületben, ahol hatalmas vitát generált Gyöngyösi színre lépése. A végeredmény az lett, hogy a pártelnök lényegében „persona non grata” lett. Szabó Balázs független képviselő tájékoztatása szerint nem szólalhat fel a rendezvényen Gyöngyösi.

A jobbikos politikus posztját változtatás nélkül közöljük:
 

„Nemrég megtisztelő felkérés érkezett hozzám Újpestről, Czigler László alpolgármestertől: az újpesti önkormányzat és az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében egy ifjúsági fúvószenekar ad nyilvános koncertet a kerület főterén. Ennek kapcsán pedig az Önkormányzat arra kért fel, hogy mondjak beszédet az eseményen. Természetesen a meghívást örömmel fogadtam el.

Sajnos az elmúlt napokban a Fidesz helyi önkormányzati képviselője és néhány félbolond támogatója úgy gondolta, itt az idő, hogy az ifjúsági koncert okán politikai támadásokat intézzenek ellenem. Szögezzük le: nekem a helyi fideszes önkormányzati képviselő, aki egy Facebook-bejegyzést sem tud helyesírási hiba nélkül leírni, nem mérce. Nem mérce a félőrült huligán haverja sem, aki a fideszes médiának ad rólam nyilatkozatokat. Ha az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és Grexa Liliána Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószóló sem kifogásolta a személyemet, azt hiszem, nincs okom rá, hogy különösebben felvegyem annak a Fidesznek a támadásait, amelyik nap mint nap kacsint össze cinkosan Putyinnal, valamint ártatlan embereket tömegsírba lövő, nőket erőszakoló, városokat leromboló katonáival, és amelyik világszerte nyíltan képviseli az orosz érdekeket.

Ugyanakkor a gyermekek érdeke számomra a legfontosabb. Ezek a fiatalok egy háború sújtotta országból érkeznek ide, hogy hangszeres tudásukat bemutassák és a magyar embereknek adjanak valamit. Nincsen semmi szükség arra, hogy az én szereplésem miatt a Fidesz és a hozzájuk dörgölőző féleszű bajkeverők botrányba fojtsák ezt a szép és fontos eseményt. Ezért a meghívást tisztelettel, de vissza kell mondanom. A fiataloknak sikeres koncertet, a nézőknek pedig jó szórakozást kívánok!"

Luhanszk, Donyeck, majdhogynem Krím

Mint jeleztük korábban, Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt, az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából.

Később pedig a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról nyilatkozott pozitívan. „A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes” – idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. A Jobbik politikusait az annexiót követően 2015-ben meg is hívták a Krímbe, amiről Gyöngyösi azt mondta, a párt a legmagasabb szinten fogja képviseltetni magát. A Mandiner.hu úgy tudja, Gyöngyösi végül nem utazott ki Krímbe.

A politikus 2022 végén már úgy fogalmazott portálunk akkori cikke szerint: nagy hiba volt annak idején a részéről, hogy megfigyelőként jelen volt 2015-ben a megszállt Donyecki-medencében rendezett „kamu választáson”.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke elnézést kért,

mert mint fogalmazott: fel volt háborodva az ukrán kisebbségi nyelvtörvény miatt. S egyetlenegy partner kínálkozott a magyarok jogainak a megvédésére: Moszkva – vallotta be.

Nyitókép: Facebook

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2023. július 02. 15:39
"persona non grata" Na, végre korrigálták az írásban. Honnan a fenéből szedték ezt a "persona non gratis" kifejezést, ami sokáig ott éktelenkedett az írás elején?
KBA98
2023. június 29. 19:32
Született újpesti vagyok! A régi újpesti srácok rendet tettek volna, nem lenne ott egyetlen libsi sem!
Syr Wullam
2023. június 29. 17:31
Önélzetes a kis latol! :-)))
herden100
2023. június 29. 16:32
Gyöngyösi... Lapozzunk: https://m.youtube.com/watch?v=6SdGPBoWa-4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!