Csák János engedett a nyomásnak, a tiltakozók örülhetnek

2023. július 18. 20:52

A miniszter megfontolta a Zeneakadémia vezetésére kiírt pályázattal kapcsolatos döntését, és az eredeti pályázati kiírást visszavonva kiterjeszti a lehetséges indulók körét.

2023. július 18. 20:52

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának keddi vendége Csák János, kulturális és innovációs miniszter volt. A tárcavezetőt az adás során  a Zeneakadémia rektori pályázata ügyében is kérdezték.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: a tárca olyan nemzetközi gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező rektort keres az intézmény élére, aki visszaemeli az egyetemet a magyar zenei hagyományokat megillető helyre – olvasható a minisztérium által kiadott közleményben.

A pályázati kiírás ennek megfelelően a nemzetközi jelenlétre és teljesítményre vonatkozó feltételekhez köti az indulást: az új rektornak rendelkeznie kell legalább ötéves, jelenleg is aktív, kiemelkedő előadóművészi tapasztalattal; klasszikus zenei versenyeken elnyert díjakkal, valamint zenei zsűrizési tapasztalattal. 

Ezt a hármas kitételt azonban az intézmény szenátusa diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak tartja, mellyel kapcsolatban panasszal is fordult a miniszterhez.

Hivatalos: kiterjesztik a lehetséges indulók körét

A Magyar Muzsikusok Szövetsége elnökségének kezdeményezésére és az elmúlt napokban tapasztalható nyomás hatására

Csák János miniszter megfontolta a Zeneakadémia vezetésére kiírt pályázattal kapcsolatos döntését, és az eredeti pályázati kiírást visszavonva kiterjeszti a lehetséges indulók körét

az előadóművészek mellett az alkotóművészek körére is.

Az ATV adását kapcsolódó adását itt nézheti vissza:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Savoiard
2023. július 19. 16:00
Ez is egy olyan hir ami alatt legitim dolog leírni, hogy ez a mostani a valaha volt leggyengébb színvonalú kormánya Orbán Viktornak. Teszem ezt a legerősebb erő, a kritikus jobboldali és kormány támogató pozícióból. Csak a szokásos. Nincs vezető képzés, nincs akarat szabad szakmai döntéshez. Csak es Bobrovniczky például ennek tökéletes példái. A Szőcs Géza es a Kasler vonal után a Csak vonal lesz a sokadik bukta ezen a területen. Döbbenetes. Nem értem, valóban ennyire becsüli csak a kormány ezt a kulturális szegmenst vagy ennyire rossz a káderpolitika?
zsolti123
2023. július 19. 09:15
Hozzászólás: "Tehát nem lehet kinyitni a kaput, mert ez a kriptobosevista libernyák vigandrea fedőnevű picsa úgy döntött, hogy az egyetem az ő hitbizománya, ezért ott népi-nemzeti vircsaft nem lesz! Ezért még a miniszterrel korábban folytatott megbeszélést is letagadja. Meg még az Istent is az égről. Arcátlan, hitvány fajta! De sekély e kéj. Az egészséges lelkületű többség úgy pöccint le magáról tetves libernyák picsa, mint a kabáthajtókájára esett svábbogarat! Amúgy Guten Tag. (elnézést a svábbogaraktól)"
zsolti123
2023. július 19. 09:14
Hozzászólás: "A mindent leuraló libsiknek csak az felel meg, ha ők mondhatják meg, kik legyenek az intézményeink vezetői. Természetesen kizárólag az ő körükhöz tartozó, bolsevik csasztuskákon nevelkedett, szivárványtoleráns és a fehér, hetero, keresztény, rémisztő képződményeket mindenhonnan kiszorító elvtársaik jöhetnek szóba.
lemez
2023. július 19. 08:31
A kultúra nem mehet szembe a mindenkori kormány nézeteivel mert abból csak anarchia lesz.Nem én mondtam,de igy igaz.Egy nagypofájú liberális csoport orditozása,megint kúlfóldi segitséggel.A szokás hatalma.Nem engedni nekik,mert az oktatás a kúltúra.az ország megmaradása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!