Itt a bejelentés: nagyot villantott a magyar gazdaság

2023. július 13. 14:45

A magyar emberek teljesítménye nemzetközi szinten is kiváló.

2023. július 13. 14:45

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a kihelyezett kormányülésről jelentkezve először is az utóbbi évek nehézségeiről beszélt, arról, hogy nagyon rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt az addigi rend, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború sokkolta a világot. A kihívásokról szólva leszögezte, hogy hazánk rendkívül mélyen integrálódott a világgazdaságba, és így az export alakulása rendkívüli mértékben meghatározza az egész nemzetgazdaság teljesítményét. Kiemelte: 

a kivitel értéke rendszerint eléri a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, így minél erősebb az export, annál inkább növekedési pályán tartható a gazdaság. 

Emlékeztetett arra, hogy a hazai kivitel tavaly „brutális” rekordot döntött 142 milliárd euróval, s ennek kapcsán üdvözölte, hogy idén minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét regisztrálták a friss adatok szerint. A tavalyi csúcsévhez képest május végéig 11 százalékos növekedést tudott felmutatni a magyar export, amely így 63,5 milliárd eurót ért el – tájékoztatott.

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter szemléltetésképpen rámutatott, hogy az első öthavi export eddig mindössze egyszer ment 50 milliárd euró fölé, mégpedig tavaly, míg mára ennek értéke a 60 milliárd eurót is átlépte.

„Ez előrevetíti azt, hogy 

az idei esztendő végén is minden idők legmagasabb exportteljesítményét tudja felmutatni a magyar gazdaság”

húzta alá. „Ráadásul jó hír az is, hogy míg az export 11 százalékkal, addig az import csak 2 százalékkal növekedett, így a tavalyi energiaár-emelkedés okozta visszaesés után az idei év első öt hónapját követően a magyar gazdaság külkereskedelmi mérlege ismételten pozitívba fordul” – hangsúlyozta a miniszter.

Úgy vélekedett, hogy mindez jól demonstrálja a gazdaság versenyképességét, világosan mutatja, hogy a magyar emberek teljesítménye nemzetközi szinten is kiválónak minősíthető. „Ez jó hír tehát, egy olyan gazdasági jó hír, amelynek nyomán a magyar gazdaságot az idei esztendőben is növekedési pályán fogjuk tudni tartani” - mondta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vip era
2023. július 13. 20:55
Egyszerüen nagyok vagyunk. Majd 20-30 év múlva,már el is ismerik.
zakar zoltán béla
2023. július 13. 20:24
Bokros Birkák ?! Hol vagytok? 1995-1996./ 2002-2006./2006-2008.-ÁrnyékNYIK ellenzék.
B_kanya
2023. július 13. 19:26
"MZPERIKSZ 2023. július 13. 15:57 valamint vasarloero paritasbam csak Bulgariat elozi az EUban." Persze, persze :)
balbako_
2023. július 13. 19:13
S mindezt úgy, hogy a nekünk járó pénzeket ellopja az EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!