Pintér Sándorékkal egyeztetett a MOK: gyorsan egyetértés alakult ki, megoldások születtek

2023. július 26. 11:02

A BM-nek és a MOK-nak az egészségügyről, annak átalakításáról alkotott képe az alapokban megegyezik, de a prioritások és megoldások tekintetében, attitűdjében nagyban eltér.

2023. július 26. 11:02

A MOK elnökségének kezdeményezésére egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel és az egészségügyi felsővezetőkkel – Takács Péter egészségügyi, Felkai László közigazgatási államtitkárral, valamint Bidló Judit egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkárral, Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatóval, Kiss Zsolt NEAK főigazgatóval – az orvosi kamara Kincses Gyula elnök, Álmos Péter alelnök, Meglécz Katalin és Svéd Tamás titkárok részvételével – olvasható az ATV híroldalán.

A MOK kezdeményezésére létrejött megbeszélés partneri hangnemben, a megszólalás lehetőségét mindenkinek biztosítva zajlott 

– derül ki a MOK beszámolójából. 

Néhány területen – elsősorban félreértéseket eloszlatva – gyorsan egyetértés alakult ki, megoldások születtek, ugyanakkor lényeges területeken maradtak fenn érdemi nézetkülönbségek 

– hansúlyozta a Kamara. 

Alapvetően továbbra is úgy látjuk, hogy bár a BM-nek és a MOK-nak az egészségügyről, annak átalakításáról alkotott képe az alapokban megegyezik, de a prioritások és megoldások tekintetében, attitűdjében nagyban eltér 

– folytatja beszámolóját a MOK. 

Nem látjuk egyformán a megindult változások célját és várható eredményeit, valamint veszélyeit. Ezzel együtt ezen találkozón módunk volt az orvosszakma szempontjait megjeleníteni, javaslatokat tenni és felhívni a figyelmet a »kockázatokra és mellékhatásokra«. Noha arra semmilyen garancia nincs, hogy ezzel befolyásolni is tudtuk a további változásokat, jelzéseinkre legalábbis nyitottság mutatkozott és kaptunk felkérést több területen az együttműködésre. Ezzel élni kívánva mind a felkéréseknek megfelelően, mind »kéretlenül« továbbra is szándékunkban áll a szakma hangját eljuttatnia a döntéshozókhoz, és eközben saját eszközeinkkel tovább dolgozni a szakma érdekeinek érvényesítéséért, az általunk elképzelt egészségügyért és a jó betegellátásért.” – zárja közleményét a MOK.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
azabaj-2
2023. július 26. 19:24
Miota viág a világ a szakrendelési óraszám, 6 óra.Heti óraszám 36 / a valamikor 6 napos munkahét miatt/, Az új tv ben ezt felvitték 40 órára, de maradt a 6 órás rendelési idö, ezt most eltörlik és a munkahelyen tartozkodás lesz 8 óra.Az senkit nem zavar hogy nincs rendelö mégha lenne is nincs finanszirozó, azaz nem lesz plussz OEP óraszám, marad a 25%-s bércsökkentés.Erröl van szó nem a valamikori béremelésröl!
KBA98
2023. július 26. 16:32
ÉN 43 évig dolgoztam az egészségügyben, tudom hogy mik voltak és mik vannak. Anno az ország egyik legnagyobb és legjobban felszerelt intézményében dolgoztam, melyet a Gyurcsányista mocskos kormány lebontott. Hová lettek az orvosok, a műszerek? Egyébként a mostani orvosi ellátás valóban nem jó! Újpesti vagyok, ergo születésem óta ismerem az ún. OTI-t, melyet minden újpesti csak így nevez! Még az előző rendszerben is nagyon jól működött. Ott mindenféle szakellátás volt, anélkül, hogy a betegeket kórházba kellett volna küldeni. Mindenki szerette! Nincs abba semmi szégyellni való, ha elővesznek olyan dolgokat, amelyek a régi időkben jól működtek.
KBA98
2023. július 26. 16:22
Az előző MOK elnök is alkalmatlan volt, de a mostani pláne az. Egy részrehajló alak (nem írhatok mást). Itt az ideje, hogy nem tudom lesz-e MOK vagy nem, de a ETT mit tud majd tenni. A MOK-ra biztosan szükség van, de ilyen alkalmatlan emberekkel!
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 26. 15:09
Nincs alapellátás. A beszűkített SBO-kon keresztül lehet csak ellátáshoz jutni. Mi ezt megoldottuk azzal, hogy minden alapellátóhoz kötött és 10-szer annyi szakápolónk van akik az érdemi munkát végzik, hogy az orvosok csak a gyógyítással tudjanak foglalkozni. Kevesebb orvosunk van lakosságszámra kivetítve mint nektek. Elég csak a kórházaitokat megnézni! Hányadék. Nálunk rend, fegyelem, tisztaság van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!