Bekéretné a magyar külügyminisztériumba az orosz nagykövetet egy történész

2023. augusztus 29. 06:27

Sz. Bíró Zoltán szerint politikailag is reagálni kéne az orosz középiskolai történelemkönyvre.

2023. augusztus 29. 06:27
PUTYIN, Vlagyimir

Politikai szinten is reagálni kellene arra az orosz középiskolai történelemkönyvre, amely az 1956-os magyar forradalmárokat lázadó radikálisoknak, a fasiszta Magyarország volt katonáinak állítja be” – mondta Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A szakértő később kifejti, hogy politikai szintű reakció alatt az orosz nagykövet magyar külügyminisztériumba történő bekéretését érti: 

„Minimum be kellene kéretni a magyar külügyminisztériumba az orosz nagykövetet azok után, hogy egy Oroszországban kiadott középiskolai történelemtankönyv fasiszta akciónak állítja be az '56-os forradalmat. 

Majd azt is hozzáteszi, hogy: „Ezt a hazugságot még akkor sem lehet szó nélkül hagyni, hogy ha a magyar kormány továbbra is kitart a a kétértelmű nemzetközi politika mellett” 

Sz. Bíró meglátása szerint a tankönyv „hemzseg a millió-millió hazugságtól”. Kiemelte például, hogy a tankönyv szerint 1990-ben a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) annektálta a Kelet-Németországot, majd az NSZK lenyelte a Német Demokratikus Köztársaságot. „A valóság ezzel szemben az, hogy a győztes nagyhatalmak és az akkor még létező két Németország képviselői hónapokon keresztül tárgyaltak az egyesülés feltételeiről, és '90. szeptember 12-én közös akaratuknak megfelelően írták alá az egyesítésről szóló szerződést” – helyesbített a történész.

A történész szerint az '56-tal kapcsolatos történelemhamisításnak előzménye is van, – mert mint mondja – 2006-ban az orosz belügyminisztérium könyvkiadójának gondozásában megjelent egy vaskos kötet, amelyik az '56-tal kapcsolatos orosz titkosszolgálati dokumentumok egy nagy gyűjteménye volt. 

Ennek az előszava úgy tárgyalta a forradalmat, hogy ez volt az első színes forradalom a szovjet táboron belül. 

Akkoriban azonban ezt a 2003-as grúziai és a 2004-es ukrajnai politikai hatalomváltással való összefüggés miatt magyarázták színes forradalomnak az oroszok. Bár akkor ezt a ferdítést nem kellett komolyan venni, mivel egy eldugott kis kiadó kiadványáról volt szó” – magyarázta Sz. Bíró Zoltán.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

 

 

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2023. augusztus 29. 12:59
"A Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) kérették Oroszország budapesti nagykövetét. A találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről - közölte a minisztérium." Gyorsan hozzáteszem: ez még 2016-ban történt. https://mail.infostart.hu/belfold/2016/10/25/bekerettek-az-orosz-nagykovetet De AKKOR is ez a Szijjártó volt a külügyminiszter, ő AKKOR behívatta az orosz nagykövetet, az is igaz, hogy AKKOR ez a Szijjártó MÉG NEM KAPOTT "Barátságért Érdemrend"-et https://kormany.hu/hirek/szijjarto-peter-baratsagert-kituntetest-vett-at-az-orosz-kulugyminisztertol az ő barátjától, Szergej Lavrovtól...
zolka50-52
2023. augusztus 29. 11:29
Baromság. Aztán majd az oroszok fognak panaszkodni, hogy mi van a magyar tankönyvekben róluk.
Akitlosz
2023. augusztus 29. 11:00
Megnyerné a lottóötöst százezer történész. Lényegtelen, hogy mit tenne egy történész, amit nem tehet, mert semmilyen lehetősége sincsen arra, hogy megtegye. Felelősség nélkül könnyen dumálhat, akármit. Az orosz történelemkönyvnek maximum a szóhasználatába lehetne belekötni, de az oroszok úgy szoktak fogalmazni. (A Mandiner meg "melegnek" írja a buzeránsokat, az nem hazugság?)
HunCsz
2023. augusztus 29. 10:42
Már megint egy három nevű sz. biró. Ez a legalja globalista ügynök. azárt két kérdésem lenne. egyik mit jelent az a SZ. illetve a gyurka bácsi pincsije milyen alapon hivogat be nagyköveteket? Én úgy tudtam , hogy a nemzeti oldal van hatalmon. egyre inkább veszik el ez az érzésem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!