Hat bőrrákost szűrtek ki a Sziget fesztiválon

2023. augusztus 16. 15:24

Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma.

2023. augusztus 16. 15:24
null

A betegek negyede későn fordul orvoshoz a Magyar Dermatológiai Társulat tájékoztatása szerint. Wikonkál Norbert, az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház főigazgatója, bőrgyógyász onkológus, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke kijelentette, küldetésüknek tartják a megelőzésben és korai felismerésben való részvételt. Online kampányt folytatnak és fesztiválokon is jelen vannak, ahol a tanácsadás mellett bőrfelszínvizsgálatot is végeznek. 

A Sziget Fesztiválon például hatszáz szűrés során hat esetet találtak”

– emelte ki Wikonkál Norbert. 

Elmondta, hogy a globális felmelegedés miatt nő a kockázat, hiszen egyre tovább éri UV-sugárzás a szabad bőrfelületeket. A betegség különösen gyakori fiatal nők és idősebb férfiak körében – tette hozzá. A tudatos hozzáállás nagy jelentőségű - hangsúlyozta, javasolva az önvizsgálatot, illetve a családtagok ellenőrzését, valamint évente szakorvosi vizsgálatot. 

(MTI)

Nyitókép: Attila Kisbenedek/AFP


 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vbandi-8
2023. augusztus 17. 09:02
És hány idiótát?
Menő manó
2023. augusztus 16. 20:54
Szeretném megkérdezni, hogy az alulfinanszírozott magyar egészségügyre, a csökkenő orvos és nővérszámra, miért terhelnek rá több tízezer külföldi potenciális beteget? Mert térben és időben Budapesten az egészségügyi ellátórendszert durván túlterhelték ezzel a rendezvénnyel. A rendezvény biztosításához a magyar egészségügyből vontak el erőket. A Főváros bezsebeli a pénzt a rendezvény során, a helyi lakosok megszenvedik most már 30 éve, + az egészségügyi ellátórendszerből is elvonnak erőket. Ezért nem kaptak magyar emberek vizsgálatokra időpontokat, mert orvos és nővérhiány volt, van. Az illetékeseknek illendő lenne már elgondolkodni ezen is megéri-e így is a rendezvény, mert túl magas már a társadalmi költség, amit egyre inkább nem szeretnénk állni.
hátakkor
2023. augusztus 16. 20:28
Nem semmi!
Gullwing
2023. augusztus 16. 17:39
És agyhalottat mennyit találtak, mert az volt bőven...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!