Hazai zenész, őt hallgatják a legtöbben, de nem tudni, ki ő

2023. augusztus 09. 11:51

A TikTok az új királycsináló a zenében is.

2023. augusztus 09. 11:51

A magyarországi digitális zenefogyasztás legfontosabb trendjeiről készített kutatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A most közzétett tanulmányból kiderül, hogy itthon a magyar zenéket többen hallgatják, mint a külföldit. Magyar vagy külföldi zenét hallgatnak többet a magyarok? Kik a legnépszerűbb nemzetközi és magyar előadók a digitális streamingplatformokon itthon és külföldön, melyek a leghallgatottabb dalok globálisan és Magyarországon? Mások mellett ezekre keresett választ a kutatás – tájékoztatta az NMHH az MTI-t.

Ezt is ajánljuk a témában

Az onlineplatformok.hu oldalon közzétett tanulmányban a kutatók a Spotify-ról és a YouTube-ról  2019. február 7. és 2023. március 2. között letöltött, heti top100 dalt tartalmazó listák – a globális és magyar listák, illetve a kelet-közép-európai és nagyobb magyar diaszpórával rendelkező országok listái – elemzéseire alapozva tettek megállapításokat.

Eszerint

a Spotify-on 2022 második negyedévétől kezdve több magyar zenét streameltek a hallgatók, mint külföldit. A YouTube-on pedig az egész vizsgált időszakban a magyar lejátszási mennyiségekből volt több a magyar listákon.

A vizsgált időszakban az összes lejátszási mennyiség alapján összeállított top20 leghallgatottabb előadó listája a YouTube-on kizárólag magyar előadókból állt össze. Bár a magyar számok kiugróak, maga a tendencia nem magyar sajátosság, illeszkedik az úgynevezett glokalizáció, azaz helyi digitális tartalmak felé fordulás trendjéhez. A zenék terjedésében ma már meghatározó a vizuális média és a platformközi interakciók – írták, hozzátéve, a legfontosabb ilyen platform a TikTok, amely ugyan elsődlegesen nem zenei felület, de a zenei tartalmak ott befutott karrierje rendkívül nagy hatással van a két vezető zenei platformon való hallgatottságára.

A közlemény kiemelte: az úgynevezett TikTok-trendekre azért érdemes figyelni, mert egyre több esetben éppen az áll egy dal vagy előadó – a két vezető zenei platformon való – felívelése mögött, hogy a tiktokos közönség felkapja a dal egy részletét, majd ezt követően az egész dalt meghallgatni kívánók a Spotify-ra vagy a YouTube-ra mennek tovább. A legnépszerűbb, legtöbbet streamelt előadó a 21 éves énekes-dalszerző, Azahriah (Baukó Attila).

A Magyarországon legtöbbet streamelt magyar előadó nem azonos az összességében (azaz Magyarországon kívül is) legtöbbet streamelt magyar előadóval. Ez az előadó Nateki, akinek a valódi személyazonossága nem ismert, de legnépszerűbb száma, a Playamanéval közös Midnigyt a Spotify-on 2023 júniusáig több mint 170 millió streamet halmozott fel, valamint a YouTube-on 43 millió megtekintést.

Nateki havi hallgatóinak száma a Spotify-on meghaladja a 3,6 milliót.

A legtöbbet streamelt „külföldi” előadó a YouTube-on az erdélyi Bagossy Brothers Company zenekar. A közlemény hangsúlyozza: a zenekar nemcsak azzal lóg ki a top előadók sorából, hogy nem hiphopot, hanem a jelenlegi trendek szerint a fősodorból kiszoruló pop-rockot játszik, hanem azzal is, hogy nem magyarországi, hanem erdélyi előadó.

A zenekar főleg a YouTube-on vált nagyon népszerűvé a vizsgált időszakban. Bár az „Olyan ő” című számuk kivételesen nagy karriert futott be, abban is rekorderek, hogy „külföldiként” a legtöbb, összesen huszonkét egyedi dallal kerültek fel a listákra.

(MTI)

***

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 08. 13:38
Dehogynem tudni! Középkorú bajuszos férfi, aki fiatal nőnek adja ki magát. A mai világban így gyártódik a zene: https://www.youtube.com/watch?v=O_8S_7P7abM&t=29s
rugbista
2023. augusztus 09. 15:09
Ezt a szart! Csípem a jó zenét, legyen akár diszkó, techno vagy rock, "elmegy" Mozart is, de ez minősíthetetlen!
UgyeletesFoApolo
2023. augusztus 09. 15:04
Mutatjuk, hogy hihetetlen, ki nem találná és félelmetes lehet! ku.va bulvár stílus...
fogas paduc
2023. augusztus 09. 14:36
Háááát, ez a " szám" egy antizene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!