Magány

2023. augusztus 28. 06:36

Orbánnak a hatalom mindenáron való megtartása a célja, ami eleve kizárja a nézetek sokféleségét és vele a politikai versengést.

2023. augusztus 28. 06:36
Bod Péter
Bod Péter
Népszava

„Mondhatta volna a hétvégi Tranzit Fesztiválon elhangzott beszédében Orbán Viktor, hogy szabad, sokszínű, kreatív, egy önmagát kitaláló országot szeretne látni hazája helyén. Helyette gazdag, erős, biztonságos és tiszteletre méltó szavakkal jellemezte a megteremteni kívánt Magyarországot. Aligha véletlenül. A hazai demokráciát és parlamentarizmust könyörtelen következetességgel lebontó politikus nem választhatja a politikai váltógazdaság fogalomkészletébe tartozó kifejezéseket. Egyfelől, mert a hatalom mindenáron való megtartása a célja, ami eleve kizárja a nézetek sokféleségét és vele a politikai versengést, annak ellenére, hogy formálisan még rendeznek választásokat az országban. Másfelől a miniszterelnök pontosan tudja, melyek azok a hívószavak, amelyek a populizmusra nevelt választói fülének kedvesen csengenek.

Az ilyen kijelentéssel az a legnagyobb baj, hogy nem jelent semmit. Ki ne szeretne gazdag, erős és biztonságos országban élni? – tehetnék fel a kérdést, noha a lényeg ebben az esetben is az volna: hogyan lehetne mindezt kivitelezni. Ennek megválaszolása volna miniszterelnöki feladat, de ilyen megoldókulcsokat nem tartalmaznak az utóbbi években Orbán beszédei, gondoljuk csak a legutóbbi tusványosi és a pénteki a tihanyi Tranzit Fesztiválon elmondottakra. Rengeteg általánosság, roppant kevés konkrétum – ezek a legfőbb jellemzői a kormányfő legutóbbi megszólalásainak, ami nem csoda, mert a politikai elmagányosodás kezd teljessé válni körülötte. Milyen szellemi izgalmakat tartogathat a török elnökkel, Erdoğannal vagy a szerb miniszterelnök Vučić-csal tárgyalni, hogy más augusztus 20-ai vendégeket ne is hozzunk szóba? Miről árulkodik az az orbáni kijelentés, hogy az ország akkor van jó pályán, ha csupa rosszat írnak rólunk?

Vannak rossz tanácsadók, a sértettség az.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 09. 01:25
Ez is az anyjába....
catalina11
2023. augusztus 30. 07:04
Ehetős Odó 2023. augusztus 28. 08:59 „Mondhatta volna a hétvégi Tranzit Fesztiválon elhangzott beszédében Orbán Viktor, hogy szabad, sokszínű, kreatív, egy önmagát kitaláló országot szeretne látni hazája helyén. Helyette gazdag, erős, biztonságos és tiszteletre méltó szavakkal jellemezte a megteremteni kívánt Magyarországot. Aligha véletlenül" Bizony, ebben igaza van ennek a kis libsi buzinak: aligha véletlenül. Mert a rossebnek sem hiányzik a ti koszos kis "szabad, sokszínű, kreatív, egy önmagát kitaláló" országotok, ahol a szabadság a degenerált nyomulóké, a sokszínű aberráltaké és az állandóan önmagukat kitaláló hülyelibsiké és nem a népé. Kösz, nem kérjük." Gratulálok!
catalina11
2023. augusztus 29. 19:35
nyüszögnek a libernyákok...
cikoria-2
2023. augusztus 28. 21:38
Te retardált faszberom! Ha valami nem tetszik, nem a politikai ellenfélnek kellene valami olyat , amivel megszólítja az embereket? Az is azorbán feladata lenne,hogy felállítson olyan pártokat akik a fidesszel vitatkoznak???ha már akik vannak ,azok már azt sem tudnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!