ORFK: 12 ezren nem csatolták be a biztonsági övet, és 277 gyermek életét veszélyeztették a sofőrök

2023. augusztus 11. 15:01

Elsősorban lakott területen belül nem tartották be a szabályokat.

2023. augusztus 11. 15:01
null

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2023 márciusában indította el a Csat(t)lakozz! kampányt, amely a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára fókuszál. Mint írják: a kampány keretében a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök használatára a közlekedésbiztonság javítása, a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának csökkentése, valamint a baleseti sérülések súlyossági fokának mérséklése érdekében.

2023 júliusában célzott ellenőrzést tartottak a rendőrök, amelynek időtartama alatt – figyelembe véve a járművekben utazókat is – összesen 12 008 ember nem csatolta be magát. Az autóban elöl ülőknél 1432 esetben észlelték a rendőrök, hogy becsatolt öv nélkül utaztak, de a hátsó ülésen utazók sem jeleskedtek a szabályok betartásában, közülük 541-en ignorálták a biztonsági övet.

Az ellenőrzések során a felnőttek 277 esetben nem használták a gyermekbiztonsági üléseket. 

Ezzel kockáztatták azt, hogy egy esetleges balesetnek akár élethosszig tartó nyomát viseljék a testükön a gyerekek, de bekövetkezhetett volna ennél súlyosabb tragédia is.

Az adatok azt mutatják, hogy elsősorban lakott területen belül nem tartották be a szabályokat, ahol 10 610-en utaztak védelem nélkül. Lakott területen kívül 967-en, autópályán 431-en hagyták figyelmen kívül a biztonságot.

A kampány során a rendőrök ellenőrizték a motorosokat is, és 69 olyan személlyel szemben intézkedtek, aki nem viselt bukósisakot.

Nyitókép: Ale Ventura / AltoPress / AFP. Illusztráció.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. augusztus 11. 19:37
Csörög a kassza ezerrel.
Falióra tábornok
2023. augusztus 11. 19:31
aki öv nélkül csattan, és túléli, az fizesse az eü ellátását zsebből, oszt csoki. pikk-pakk javul a fegyelem - vagy az inkasszók száma, mindegy.
KBA98
2023. augusztus 11. 16:54
Akik nem tartják be a szabályokat, azoknak fizetniük kell valamilyen formában. Van, aki meghal, van, aki nyomorék lesz és van akit azzá tesznek. Vannak olyan városok, ahol a főpolgármester tudja, hogy mi a dolga! Ez a nyomorult még mindig nem mondott le! Nem kéne megvárni a jövő évet, mert csúnya lesz a vége a gondozójára nézve is!
sentimental
2023. augusztus 11. 15:09
Járjon mindenki biciklivel ,mint Észak-Koreába, és akkor nincsen veszély. Különben is Sorbert Norbi elvtárs szerint is ez az egészséges, nem a hatalmas BMW terepjáró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!