Szijjártó bejelentette: akkumulátor-újrahasznosító üzem épül Alsózsolcán

2023. augusztus 29. 16:16

A tárcavezető rámutatott: „ezzel biztosítani tudjuk azt, hogy az elektromos akkumulátorgyártás teljes egészében környezetterhelés nélkül megy végbe”.

2023. augusztus 29. 16:16

A világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építi meg a szlovén Andrada-csoport Alsózsolcán, tízmilliárd forintnyi értékével ez minden idők legnagyobb szlovén beruházása Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szlovéniában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető rámutatott: „ezzel biztosítani tudjuk azt, hogy az elektromos akkumulátorgyártás teljes egészében környezetterhelés nélkül megy végbe, és hogy az elektromos akkumulátorok újrahasznosítása is így már biztosított lesz”.

Továbbá kitért arra is, hogy

az Andrada-csoport a magyarországi környezetvédelmi szabályoknál négyszer szigorúbb előírásokat tart önmagára nézve kötelezőnek.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte a környezet tehermentesítését, és aláhúzta, hogy az erre vonatkozó technológia megszületett, mégpedig Szlovéniában, ahol az Andrada a világ legmodernebb módszerét dolgozta ki, amellyel az elektromos akkumulátorgyártás teljes mértékben „körkörössé” tehető, így a környezetet maximálisan meg lehet óvni a hulladékképződéstől.

„Jó hír, hogy ez a szlovén vállalat úgy döntött, hogy az elektromos akkumulátorok újrahasznosításához szükséges és a környezet védelmét biztosító technológiára alapuló első beruházását Magyarországon hajtja végre” – közölte.

Tájékoztatása szerint a cég ezzel a tízmilliárd forint értékű beruházással évi tízezer tonna akkumulátort lesz képes újrahasznosítani Alsózsolcán. A kormány a projektet 4,7 milliárd forinttal támogatja, ezáltal hozzájárulva kétszáz új munkahely létrehozásához.

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. augusztus 31. 16:06
a libsi patkányik mit csinálnak a villanyrollerük , meg a laptopjuk döglött akkumlátorával ? ... hülye köcsögök... egyébbként tegnapelőtt láttam egy videót az USA egyik ilyen cégéről ... és hatalmas üzlet .. a viszanyert fémek aranyárban vannak
Martell 2
2023. augusztus 30. 00:29
Ravasz, az ottani cigányok fel sem fogják majd, mitől dobják fel talpukat.
manitowoc
2023. augusztus 29. 18:54
A "világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzem" hivatalos megnevezése: "veszélyes hulladék hasznosító üzem" A vizsgálati eljárásból: "Kérelmező: ANDRADA Group Kft. (8912 Nagypáli, Arany János utca 26.) A cél nikkel, kobalt, mangán és lítium kinyerése. A technológia... szétválasztás, ...aprítás, ...egyéb besorolású előkezelés és ...fémek és fémvegyületek visszanyerése, újrafeldolgozása;szervetlen anyagok újrahasználatra való előkészítése, szervetlen építőanyagok újrafeldolgozása... A folyamat akkumulátor töltésmentesítést követően nitrogén védelmi rendszer mellett cellaőrlés, szárítás, kalcinálás, keletkező gázok kezelése, leválasztás..., majd légkezelés szakaszokra bontható. Kérelmező egyidejűleg 40 tonna veszélyes hulladékot akar tárolni a telephelyen. Két új légszennyező pontforrás... létesítése tervezett. A technológiai szennyvíz elszállításra kerül." Hajh, be sokan irigylik ezért az alsózsolcaiakat! Ezt a szerencsét, ami nekik van...
Pelso j.
2023. augusztus 29. 18:31
Azt a legmodernebb rendszert, pl SGS auditálta? - vagy csak szóvirágok szokás szerint?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!