Konzervatívnak lenni vállalás, a keskenyebb út

2023. szeptember 13. 22:52

A konzervativizmus nemcsak világlátás, de életmód, viselkedési kultúra is.

2023. szeptember 13. 22:52
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„A nap a Kommentár lapszámbemutatójával zárult. 

A folyóirat ezúttal az ifjú konzervatívok (22-33 évesek) kiváló írásainak adott teret, a szerzők közül hárommal, Halkó Petrával, Czopf Áronnal és Lisztóczki Péterrel beszélgetett Horváth Szilárd.
Öröm volt látni, hogy az ifjabb korosztály milyen elkötelezett, ám egy kis kritikai észrevétel is eszembe jutott, nem a lapszámbemutató (!) hanem közelmúltbeli élményeim kapcsán. 
Konzervatív közösségi eseményeken sajnos nem egyszer tapasztalom, hogy mintha az udvariasság elemi szabályainak fittyet hányna a fiatalabb korosztály. Fiúk huppannak le a székre a lányok előtt, elfelejtkeznek a köszönésről egy liftbe lépve vagy épp sorbaállva minden zokszó nélkül belibbenek az ott várakozó elé. Sajnos nem egyedi esetekről beszélek.
A konzervativizmus nemcsak világlátás, de életmód, viselkedési kultúra is, ami nem nélkülözheti a férfi és nő, a fiatal és idősebb közti illemszabályok követését, amiknek egy bizonyos életkortól belülről (kellene) fakadniuk. Igen, konzervatívnak lenni vállalás, a keskenyebb út.
E megjegyzésem nem egy okoskodó »néni« kioktatása, jobbító szándékú jelzés csak.

Lehet ebben is fejlődni!”

Nyitókép: 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. szeptember 15. 08:33
“A konzervativizmus nemcsak világlátás, de életmód, viselkedési kultúra is, ami nem nélkülözheti a férfi és nő, a fiatal és idősebb közti illemszabályok követését, amiknek egy bizonyos életkortól belülről (kellene) fakadniuk.” Jaj. Ez a hölgy képtelen valamit mondani, üres lózungokon kívül A viselkedési szabályok csak egy nyárspolgári szokásrendszer, ami valamelyest megkönnyíti az életet, mely “megállapodott” korban is elsajátítható, de még a halványabb eltéréseknek is mélyebb, szociális okai lehetnek, melyeket idomítással nem lehet áthidalni. Ezért nem önálló világlátás (világnézet) sem a konzervativizmus, hanem csak egy szűk réteg illúziója*, mely semmiféle történelmi hagyományra nem épül, mert egy apró polgári közeg vihette csak tovább a háborúig, aztán meg ők eltűntek, és hát kihaltak, ugye. No meg gondolom, sem a dzsentri, sem a zsidó múlton nincs kedvük rágódni a mai “konzervatívoknak”. * Hazugsága, ami a nemzeti, meg a keresztény jelző kisajátítását takaró Fidesz duma…
llnnhegyi
2023. szeptember 14. 13:27
Pelso j. ! -:))) Te miből élsz meg? Lehetséges, hogy az ő képviseletében eljáró,vagy éppen ellenkezőleg? Egykutya: belőlük élsz!-:)))
Pelso j.
2023. szeptember 14. 07:56
Itt és most, valóságban: megélhetési szektának lenni nemcsak világlátás, de életmód, viselkedési kultúra is. szívesen, zsuzsa
Claudius1
2023. szeptember 13. 23:56
Soha nem voltatok konzervatívok, csak egy mocskos szemét maffia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!