Magyar asztrofotós képe tarolt a NASA-nál

2023. szeptember 02. 08:39

Fényes Lóránd az Írisz-köd megörökítésével nyűgözte le az amerikai űrkutatási ügynökséget.

2023. szeptember 02. 08:39

Egy magyar asztrofotós felvételét választotta a nap csillagászati fényképének nemrég a NASA. Fényes Lóránd az Írisz-köd megörökítésével nyűgözte le az amerikai űrkutatási ügynökséget – számolt be a 24.hu.

Fényes Lóránd hivatalos oldalán a fotóhoz kísérőszövegként azt írta, „a lenyűgöző Írisz-köd nagyszerű példája azoknak a nyílthalmazoknak, amik reflexiós ködbe vannak ágyazva. Valójában az egyik kiemelten kedves objektumom ez a ragyogó kék virágmező. Vagy akár egy porfelhőkben nyitott ablak a mennyekre: meghatározó formája megragadó. 

Korábban is nekifutottam a megörökítésének, de ilyen közeli, nagy felbontású képet még nem csináltam róla.”

A bejegyzésből az is kiderült, az Írisz-köd egy viszonylag fényes, szabálytalan formájú reflexiós köd a Cepheus csillagképben, amely egy csillagot ölel körbe. Teljes szélessége meghaladja a 6 fényévet, és nagyjából 1300 fényévre található a Földtől. A ködösség domináns színe a kék, központi szálai halvány, enyhén vörösbe hajló fénylést mutatnak.

Több éven keresztül készült a fotó

A fotós a 24.hu-nak elárulta, hogy az Írisz-köd megörökítése nem volt egyszerű feladat: a fénykép mintegy 3 éven keresztül készült. Ennek oka, hogy ezek a távoli objektumok igen halványak, így még a mai korszerű eszközökkel is sok órát igényel a kiexponálásuk. Az Írisz-ködről készült fotó expozíciós ideje 13 és fél óra volt, de az asztrofotográfiában nem ritkák a 20–30 órás felvételek sem. „Egy éjszaka természetesen nem tart ilyen sokáig, így az asztrofotósoknak számos alkalommal kell lencsevégre kapniuk ugyanazt az égitestet egyetlen fénykép kedvéért” – írta a lap.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. szeptember 02. 17:28
Vagy inkább szép lövés?
pipa89
2023. szeptember 02. 17:28
Szép kapás!
Lami66
2023. szeptember 02. 12:43
Vége egy szép hír! El se hiszem, hogy ezt a mandineren olvasom.
istvanpeter
2023. szeptember 02. 09:28
És akkor lehet gondolkodni azon, hogy a részben megismert irdatlan távolságok és a bődületes anyagtömegek a végtelen világmindenségnek csak egy porszemnyi részei, vagy még azok sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!