A szabadságunk és a jövőnk a tét

2023. október 23. 10:40

Az orbáni hatalomgyakorlás számos eleme összevethető a Rákosi-rendszerrel – amellyel szemben a magyar nép föllázadt.

2023. október 23. 10:40
Párbeszéd- Zöldek
MTI-OS

„Hatvanhét éve, 1956. október 23-án honfitársaink egyöntetű akarattal kiálltak a szabadságért és a jövőért. Egy olyan világban akartak élni, ahol a szabadságjogaikat maradéktalanul gyakorolhatják, és ahol nekik, a gyermekeiknek és az unokáiknak nem félniük kell a jövőtől, hanem megteremthetik a demokratikus, igazságos, szolidáris Magyarország alapjait.

Akaratuk fájóan aktuális: a szabadságunk és a jövőnk is fenyegetés alatt áll. A háborús bűnös Vlagyimir Putyinnal parolázó, az orosz elnök bábjaként mozgó Orbán Viktor Magyarországán az emberek egy illiberális rendszer foglyai: nem szabadok, jövőképük bizonytalan. Megannyi válság – világjárvány, háború, klímakrízis – közepette a kormány nem kínál védelmet, nem mutat irányt. 

Sőt. A hatalmi elit – miközben rokoni alapon, gigaléptékben magánosítja a közvagyont – a felelősséget mindig másra hárítva, kreált válságokkal, értelmetlen harcokkal igyekszik leplezni tehetetlenségét; a gazdasági és megélhetési válságot, az elszegényedést, az Európa-rekorder inflációt, az állami zöldpolitika hiányát, a környezetrombolást. Megoldások, válaszok helyett így kerül szembe magyar és magyar, így kerülünk szembe Európával. Előre megyünk? Nem, hátra. Történelmileg is: az orbáni hatalomgyakorlás számos eleme összevethető a Rákosi-rendszerrel – amellyel szemben a magyar nép föllázadt 1956. október 23-án.

A szabad gondolkodás és oktatás, a megbecsült pedagógus, a fóliázatlan könyv vagy éppen a magas szintű egészségügy ugyanúgy alapja egy élhető jövőnek, mint az, hogy nem leszünk az elnyomó Moszkva telephelye, és nem leszünk Peking gyarmata sem. Nem függhetünk a méregdrágán ránk kényszerített orosz fosszilis energiától, nem lehetünk környezet- és egészségkárosító akkumulátorgyarmat, nem irthatjuk ki a NER-luxuskomplexumok miatt a fákat, a nádasokat, nem tehetjük tönkre a vízkészletünket! Orbánék nem árusíthatják ki, nem szennyezhetik be Magyarországot!

A kormánnyal szemben mi, zöldek pontosan értjük a ma világát, és valós válaszaink vannak a kihívásokra. Október 23-a üzenete számunkra az, hogy az elengedhetetlen politikai rendszerváltás csak egy valódi, igazságos zöld átmenet keretei között valósulhat meg. Budapest zöld főpolgármestere, Karácsony Gergely és a legalkalmasabb magyar európai parlamenti képviselőjelölt, dr. Jávor Benedek vezetésével ezért dolgozunk a nemzet fővárosában, az önkormányzatokban, és ezért dolgozunk Európában. Hisszük, hogy visszanyerjük a szabadságunkat, hisszük, hogy a jövőnk zöld lesz!”

***

Nyitóképen ünnepi fényfestés a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri épületének homlokzatán. Fotó: MTI/Soós Lajos

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tara Verde
2023. október 23. 22:20
A pártotok összes támogatója felfér egy BKV buszra, bazd meg.
anna bolena
2023. október 23. 19:59
Már rég szórakoztam ilyen jól.
Hangillat
2023. október 23. 19:40
"A szabadságunk és a jövőnk a tét." (Ez a reklám helye): Ha nem kapjuk a lét!
Sanyi72
2023. október 23. 15:42
Ti igazi bunko gazemberek vagytok,libsi komcsi csürhe! Majd ha a hortobágyi szekértáborba fogtok lakni pár évet,vagy recsken,a rózsadomb helyett,akkor sírjatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!