Karácsony közel 300 millió forint prémium kifizetéséről döntött

2023. október 24. 07:10

Rejtett milliós prémiumokról és csődről beszélnek a városházán.

2023. október 24. 07:10
null

Az utóbbi hetekben Karácsony Gergely prémium osztásaitól volt hangos a hazai sajtó. Mint kiderült, a főpolgármester titokban közel 300 millió forintnyi prémiumot utalt át a fővárosi vállalatok vezetőinek a 2023-as évre. Mindez akkor történik, amikor a városháza hivatalosan is a pénzügyi csőd szélén táncolva küzd a túlélésért.

Az ügy a Világgazdaság közérdekű adatigénylésének köszönhetően vált ismertté. A lap kérdéseire válaszolva Budapest főjegyzője, Számadó Tamás egy tízoldalas dokumentumban közölte, hogy 

51 felsővezető részesült prémiumban a főpolgármester jóváhagyásával

Az egyes vezetők prémiumai között jelentős különbségek voltak: a legmagasabb összeg kis híján tíz millió forint volt, míg a legalacsonyabb 1,52 millió forint. Az átlagos összeg majdnem 5,9 millió forintra rúgott.

A prémiumok kifizetéséről minden esetben Karácsony Gergely egy személyben döntött. Az üzleti évre vonatkozóan az éves javadalmazásuk 72 százalékát a vezetők havonta személyi alapbérként kapták, míg a maradék 28 százalékhoz előzetesen meghatározott célok teljesítésével juthattak hozzá, amelyeket az üzleti év lezárása után utaltak ki.

Az ügy pikantériája abban rejlik, hogy a főváros vezetése évek óta azzal vádolja a kormányt, hogy pénzügyileg kiüríti Budapestet, és ezáltal a város a csőd szélére került. A városvezetés ezért számos megszorító intézkedést hozott, beleértve a karácsonyi díszkivilágítás lefújását is, amivel bruttó 28,384 millió forintot spóroltak meg.

Mindeközben az derült ki, hogy Karácsony Gergely a városháza tudtával és beleegyezésével utalt ki jelentős prémiumokat a vállalati vezetőknek. Jelenleg tehát amit biztosan tudhatunk, az 

közel 300 millió forint prémium kifizetése a 2023-as évre.

Az események fényében felmerül a kérdés, hogy vajon mi az igazság Budapest valódi pénzügyi helyzetéről, és vajon a városháza által bemutatott kép a valóságot tükrözi-e, vagy csupán a felelőtlen gazdálkodás egy újabb példáját láthatjuk a városházán.

***

Nyitókép: Peter Kohalmi / AFP

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 25. 19:12
A Kocsisné és a Megafonos faszi közel 100 milliós kamu pénzéről mikor olvashatunk a mandin?
chief Bromden
2023. október 24. 09:55
Majd visszaszivárog a propagandájukra? Újabb pénzmosoda?
luxusbatar
2023. október 24. 07:32
Gergely azt mondta, ez benne ven a szerződésükben. Ez jár nekik. Nem tud mit csinálni,ki kell fozeti. Ráadásul az alsóbb vezetők prémiuma a felsővezetők prémiumától függ...szóval nem akarja őket is megkárosítani. Ez hülye.
Chekke-Faint
2023. október 24. 07:30
Tehát ennyibe kerül a Biodóm fűtése. Szinte sejtettem, ezt akarják most kétszer lenyúlni az államtól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!