Karácsony nem először veri ki a biztosítékot a prémium- és jutalomosztogatással

2023. október 05. 19:52

A főpolgármester Wintermantel Zsoltot is elővette, de a Fidesz frakcióvezetője visszavágott.

2023. október 05. 19:52
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Hatalmas felháborodást keltett a hír, miszerint az állandóan forráshiányra panaszkodó, csődközeli helyzetet emlegető Karácsony Gergely titokban milliós prémiumokat osztogatott a BKK, illetve a BKV vezetői számára. Minderről ráadásul egy nappal azelőtt döntött, hogy a BKK júliusban megemelte a jegyárakat. 

A Magyar Nemzet információi szerint a főpolgármester 

saját hatáskörében eljárva három BKK-s, illetve hat BKV-s vezető részére engedélyezte a kifizetéseket, amelyek összértéke 65 millió forint volt. 

Rajtuk kívül a fényűző életével többször a hírekbe kerülő Mártha Imre, a Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatója is kapott 7,8 milliót, a tavalyi szemétkáosz ellenére. 

Karácsony a Facebookon reagált a hírre, azzal védekezve, hogy a BKK-nak és a BKV-nak nagyjából tízszer annyi utasa van, mint a MÁV-nak, míg a vezetőik körülbelül fele annyit keresnek, mint a MÁV vezetői. Mint írta, 

nem jutalomról van szó, hanem prémiumról, amire azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat. 

Később még annyit hozzátett, hogy az őt vádoló Wintermantel Zsolt fideszes frakcióvezető – mint a BKK felügyelőbizottságának tagja – szintén megszavazta a prémiumokat. 

Wintermantel azzal vágott vissza, hogy a BKK felügyelőbizottsága idén februárban tárgyalta a prémium kifizetésekről szóló előterjesztést, amikor a Fővárosi Közgyűlés számára rekordméretű iparűzési adóbevételt tartalmazó költségvetési előterjesztést nyújtottak be.

„Azt is készséggel elhiszem, hogy a főpolgármesternek lövése sincs arról, hogy a BKK igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága csupán javaslatot tesz számára a prémium kifizetésről” – írta a fideszes frakcióvezető, hozzátéve, hogy 

„súlyos városvezetői hiányosságra és a józan ítélőképesség hiányára utal tízmilliós prémiumokat és jutalmat engedélyezni, akkor, amikor folyószámla-hitelből finanszírozzák Budapest működését és a hiányra hivatkozva harmadával megemelik a vonaljegyek árát.”

Azonban nem csak Wintermantel tette helyre a főpolgármestert, hanem a Karácsony bejegyzéséhez hozzászólók is, akik szerint semmi nem indokolja a prémiumokat, ugyanis egyáltalán nem javult a budapesti tömegközlekedés, sőt, egyre rosszabb. Többen erős szarkazmussal fejezték ki örömüket, hogy ezek szerint továbbra sincs csődben a főváros és a BKV. 

Mások pedig azt kérdezték Karácsonytól, hogy 

a BKV és a BKK dolgozói mikor kapnak prémiumot? 

Nem ez az első eset egyébként , amikor Karácsony közfelháborodást kiváltó jutalmakat osztogat, mostanában gyakorlatilag minden évben sikerül  a közfelháborodást keltenie. Tavaly januárban derült ki például, hogy alig két hónappal azután, hogy a Városháza-gate kapcsán írásbeli fegyelmit adott Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének, év végi jutalomban részesítették. Ráadásul miközben ezt elismerte, a Fővárosi Önkormányzat letagadta. 

A főpolgármester 2020-ban is hetven milliós jutalmat osztott szét a fővárosi cégvezetők között. Mártha István abból a körből sem maradt ki, akkor öt millió forintot tehetett zsebre. 

Nyitókép: Karácsony Gergely és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a fővárosi járműcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor) 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 01. 01:43
Robi,szánalmas ez a kesmás erőlködés…. A főváros marad az írástudóké….😊😊😊
Szekértábor
2023. október 06. 10:25
Mihez volt kötve a célprémium? Ha a BKV vezetői ezt teljesítették, akkor jár nekik a pénz, ha nem, akkor nem. Ilyen egyszerű. Persze hogy ezekkel a pénzekkel próbálja Karácsony kitömni a hozzá hű kádereket, de nem hiszem, hogy a fővárosi cégek üzemeltetése könnyebb lett ez alatt a bohóc alatt. Szóval legyünk már méltányosak. A BKV működtetése nagy és nehéz feladat. Ha kitűzött célokat sikerült elérni, akkor nem sajnálom a prémiumot. Más kérdés, hogy Budapest tömegközlekedését a szabolcsi gazdák adójából is támogatják, míg a budapestiek adójából nem jut a nyíregyházi buszokra.
gekk
2023. október 06. 07:11
Szoponcok, karácsony probléma? Lehet. Dr akkor mi van orbiték prémiumaival, jutalmaival és fizetésrivel? Szoponcok, mit is ígért 2010 előtt a szájnyalintós? Szoponcok, ennyire feledékeny barmok vagytok?
altercat1
2023. október 06. 06:25
A pesti proli szereti a Napoleon konyakot, amit képviselője által fogyaszt el...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!