Karikó Katalin Nobel-díja: az önfeláldozás és a dollármilliárdos haszon története

2023. október 06. 23:00

Elképzelhető ma, hogy egy kisújszállási hentes lánya Nobel-díjat kapjon 60 év múlva?

2023. október 06. 23:00
Kőszeghy Ferenc
Kőszeghy Ferenc
Mérce

„Karikó Katalin kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva kapta meg a 2023-as élettani-orvostudományi Nobel-díjat az mRNS terápiás alkalmazásának kidolgozásáért, ami lehetővé tette a koronavírus elleni új típusú védőoltások kifejlesztését, valamint az mRNS-technológia széles körű alkalmazását. Karikó Katalin az első Nobel-díjas magyar nő.

A díjról hírt adó cikkek – szokás szerint, de semmiképp sem érdemtelenül – a kutató gigászi teljesítményét, individuális erejét dicsérik. De a Karikó által megtett út nemcsak a kitartását, tudományos elkötelezettségét bizonyítja, hanem az egyéni teljesítmény mellett a magyar oktatás és a hazai, illetve nemzetközi tudomány helyzetéről is valósághű képet fest.

Elképzelhető ma, hogy egy kisújszállási hentes lánya Nobel-díjat kapjon 60 év múlva? És miért kellett évekig szegénységben élnie, megalázó munkakörülmények között dolgoznia a kutatónak, miért csak a profitabilitás szent pillanatában vált fontossá a munkája?”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MANDEL NGAN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
starmind
2023. október 09. 11:47
1. Elképzelhető ma, hogy egy kisújszállási hentes lánya Nobel-díjat kapjon 60 év múlva? IGEN. 2. És miért kellett évekig szegénységben élnie, megalázó munkakörülmények között dolgoznia a kutatónak, miért csak a profitabilitás szent pillanatában vált fontossá a munkája? Mert a tudományos eredmények csak hosszú idő múlva érnek be - ha beérnek egyáltalán. Karikó Katalin kutatásait ráadásul a gyógyszerlobbi emelte fel. Nélkülük semmilyen Nobel-díj nem lett volna. (Ez az igazsgág).
auditorium
2023. október 08. 09:13
A nemzetközi balos un. "demokratikus", politikailag "korrekt" média verzióját ismétli a cikkiró. A jó magyar alapképzést (középiskola-egyetem) ELHALLGATJA, a Szegedi ELTE-t meg sem emliti, se Karikó se Krausz esetében, hanem leginkább a magyar diktatórikus, hierarchikus tudományos életet ostorozza, ami miatt mind a kettő kényszerből távozott az országból. Krausz Bécsben doktorált, Karikó először az USA-ban majd ő is Németországban talált megfelelő team-et kutatásához, de Mo-n kaptak kitűnő képzést és motivációt. Ez egyáltalán nem ritka eset más népeknél is. A gazdag országok megvehetik a "koponyákat", a szegényebb országok pedig kiképzik őket. Az állandóan felmagasztalt finn oktatás hány Nobeldijast adott a világnak ???
wing
2023. október 08. 08:35
Dehogy fog. Sajnos az amerikai jobnoldaltól származó tudományellenesség, amit a Fidesz is nagyban tol (oltásellenesség, klímaváltozás tagadása, gyógyszerlobbi, sumer rokonság stb.) már a Fidesz agendájának a része. Az oktatás nemzetközi leszereplése, egyetemeink lezüllesztése, a tanárok megalázása mind enek a része. Helyettük 16 órát kussban ledolgozó vietnami munkások kellenek. Meg lehet nézni az itteni fideszes kommenteket, egyik sem örül se Krausz, se Karikó Nobel-díjának, mert olyan hihetetlen ostobák, hogy a jelentőségüket sem tudják felfogni.
zakar zoltán béla
2023. október 07. 19:25
Kutyagumi-löveDéK
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!