Nyomoznak a budapesti közművek temetői botrányában

2023. október 30. 20:24

Csalás bűntettének gyanújával indított nyomozást a Mártha Imre vezette Budapesti Közművek (BKM) Zrt. körüli botrány ügyében a BRFK.

2023. október 30. 20:24
Fiumei úti sírkert

Nyomozás indult a fővárosi közművek temetői botránya miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint az ügy hátterében az áll, hogy a temetői zöldterületek karbantartásával megbízott cég csaknem hetvenmillió forintnyi munkáról állíthatott ki hamis teljesítési igazolást. A lap az ügyben kereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, válaszukból kiderült, hogy csalás bűntettének gyanújával indított nyomozást a Mártha Imre vezette Budapesti Közművek (BKM) Zrt. körüli botrány ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). 

Ezt is ajánljuk a témában

Az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik, azaz még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. A lap emlékeztet, hogy az ügyben elsőként Tényi István fordult a hatóságokhoz, illetve az eset nyilvánosságra kerülése után már a fővárosi közművek is úgy nyilatkozott, hogy feljelentést tettek.

Több tízmilliós kamuigazolások

A történet előzménye, hogy a Magyar Nemzethez korábban eljutott belső vizsgálati megállapításokból, dokumentumból arra lehet következtetni, hogy 

komoly mulasztások és hanyag munkavégzések történhettek a budapesti közművek több projektjénél is.

A lap szerint az egyik ilyen eset a fővárosi temetői zöldterület fenntartási munkáival kapcsolatos. A feladattal a BKM-hez tartozó temetkezési főigazgatóság ugyanis olyan kertészeti céget bízott meg, amely a feladatát nem teljesítette, ugyanakkor a Harmat Kert Kft. valótlan teljesítési igazolásait elfogadták.

Az ügyben belső vizsgálat is indult, az ezzel összefüggő jelentésben pedig leírták: „A temetői zöldfelületek gondozásához és fenntartásához kapcsolódó munkáinak teljesítésigazolása nem a hatályos szabályozás szerint történt, nem vette figyelembe sem a hatályos jogszabályok, sem a belső szabályozások előírásait.” Megállapították azt is, hogy a temetővezetőktől érkezett nem megfelelő munkavégzést rögzítő visszajelzések ellenére az egyik főosztályvezető száz százalékban leigazolta a vállalkozó által végzett munkákat. A „munkára” a fővárosi vállalat csaknem hetvenmillió forintot fizetett ki. A dokumentumokból pedig kiderül, hogy a felek ezt a kis „bakit” úgy próbálták elfedni, hogy a jogtalanul leigazolt számlák kifizetését „vagyoneltolódásként” tüntették fel.

A közművek szerint nem történt semmilyen bűncselekmény, 

aminek némileg ellentmond, hogy a cég felügyelőbizottsága mégis feljelentést tett.

Életveszélyes állapotban a budapesti temetők?

Ide tartozik még, hogy Dódity Gabriella kispesti fideszes politikus hozzájutott egy nyilatkozathoz, amelyet a főváros temetkezési divíziójának egyik kertészeti munkatársa írt alá. „A temetőket a fakidőlések és leszakadó ágak veszélye miatt élet-és balesetveszélyesnek tartom… a fákkal kapcsolatos személyi és vagyoni kárért felelősséget nem vállalok” – áll a nyilatkozatban.

Mindezek mellett a lap munkatársai a helyszínen járva is szörnyű állapotokat tapasztaltak: sírokra rádőlt fák, szemét és helyenként burjánzó növényzet. 

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyaljai-2
2023. október 30. 21:48
Az a kifejezés, hogy "vagyoneltolódás" a liberális "újbeszéd" kitűnő példája. Gyanúsan emlékeztet az "elsíbolták" változatra. Magyarra fordítva ellopták. Ha valaki tud a hivatalos közgazdasági szakirodalom alapján jobb szómagyarázatot, azt elfogadom.
fatman
2023. október 30. 21:38
A temetőből is méhlegelő lett, meg rovarhotel és patkánywellness... ennek ellenére a sok idióta köcsög fasszopó képes lesz újraválasztani ezt a karácsony balfaszt...
Bitrex®
2023. október 30. 21:09
Mártha Imre: Én ott sem voltam. Épp Floridában lazítottam egy kicsit a jachtomon.
Gonella
2023. október 30. 21:05
voltam kint az új köztemetőben a minap. néhol olyan mint a dzsungel, a vízvételi helyek lerohadtak, a medencék mocskosak, a szemétgyűjtő kosarak dugig. és ez a halottak napja előtti állapot. mi lesz utána?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!