Ő a magyar betyár, akit a szurkolók odavarázsoltak a Puskásba

2023. október 15. 07:41

A maga korában annyira híres személyiség volt, hogy kufsteini rabsága alatt vasárnaponként pénzért lehetett megnézni a piactéren.

2023. október 15. 07:41

Szombat este a magyar válogatott a szerb nemzeti tizenegyet látta vendégül a Puskás Arénában. Az eb-selejtező előtt is tudni lehetett már, hogy a magyar B-közép különleges koreográfiával készül az összecsapásra. A híres magyar betyárt, Rózsa Sándort ábrázoló koreográfia a Carpathian Brigade eddigi legmagasabb költségvetésű akciója, a Nemzeti Sport értesülései szerint közel négymillió forintba került. De ki is az a Rózsa Sándor?

Ezt is ajánljuk a témában

A Wikipédia szerint a szinte egész életét bujkálással töltő betyár első bűntettét 23 éves korában követte el, amikor 2 tehenet lopott el egy gazdától. 1836-ban indult ellene eljárás, ekkor került a szegedi börtönbe. Szökése után futóbetyárrá lett, és hírhedt betyárkalandok sokasága kapcsolódott nevéhez. 

Hatvan kitudódott bűnesete ismert, 30 embert, köztük csendőröket ölt meg, 

tanyákat rabolt ki, szarvasmarhákat, lovakat hajtott el. Mindezért állandó menekülésben, üldöztetésben volt része. 1845-ben kegyelmi kérvényt nyújtott be a királyhoz, miszerint szeretne becsületes életet élni, de elutasították.

Részt vett a szabadságharcban

1848. október 13-án a Honvédelmi Bizottmány amnesztiában részesítette, és 150 felfegyverezett lovassal szabadcsapatot alakíthatott. Szokatlan kinézetükkel és harcmodorukkal sikereket is arattak a szabadságharcban. November 17-én Asbóth Lajos ezredes az Ezeres nevű falu lefegyverzésére vezényelte ki Rózsa Sándor szabadcsapatát, akik kirabolták a falut, és 36 lakosát megölték. Emiatt Vukovics Sebő délvidéki kormánybiztos 

nemsokára feloszlatta a szabadcsapatot.

Rózsa Sándor Szeged környékén csikósnak állt és megnősült. A szabadságharc leverése után el akarták fogni, és bár sikerült elmenekülnie, de megint bujdosni kényszerült. Az a hír járta róla, hogy forradalmi szervezkedés irányítója, így elfogatása érdekében szokatlanul magas, 10 000 ezüst forint vérdíjat tűztek ki a fejére. Sokáig ennek ellenére sem sikerült kézre keríteni, mígnem 1857-ben komája, bizonyos Katona Pál szegedi tanyás gazda kiadta a pandúroknak. Tárgyalását 1859 februárjában tartották. A szabadságharcban való részvétele óta nagy népszerűségnek örvendő betyárt kötél általi halálra ítélték, de nem akartak mártírt csinálni belőle, és végül az ítélet életfogytig tartó börtön lett. A büntetést Kufstein várában kezdte letölteni, szigorú őrizet alatt. 

Rózsa Sándor annyira híresen-hírhedt személyiség volt, hogy kufsteini rabsága alatt vasárnaponként pénzért lehetett megnézni a piactéren. Sokan akarták látni. Kufsteinben ő volt az egyetlen köztörvényes fogvatartott.

A Kufsteini várból kiszabadult, de a bűnözői életformájával nem hagyott fel később sem. 1873. május 5-én a szamosújvári fegyházba került, ahol 1878. november 22-én gümőkórban halt meg. 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 15. 22:49
Annyira gagyi cikk, hogy nem is merte vállalni a nevét, aki írta. Nem szabad elhinni. Rózsa Sándor korában nem léteztek csendőrök, tehát hazugság, hogy Rózsa Sándor csendőröket ölt volna. Életében sem találkozott egyetlen csendőrrel sem.
Akitlosz
2023. október 15. 22:39
"A maga korában annyira híres személyiség volt, hogy" a habsburgok nem merték kivégeztetni. Attól tartottak, hogy akkor a magyarok megint lázadoznának. Rózsa Sándor volt az egyetlenegy nem politikai fogoly Kufstein várában.
Lajoss
2023. október 15. 22:33
A szurkolók szellemi nyomorúsága…
5m007h 0p3ra70r
2023. október 15. 19:59
Gengszterromantika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!