Újra jönnek az antifák, újra jön az erőszak? Kik ezek és mit akarnak?

2023. október 04. 16:28

A hétvégén Sopronban csaphat össze szélsőjobb és szélsőbal – sajnos akár az utcán is.

2023. október 04. 16:28

Azt követően, hogy a tél folyamán, majd tavasszal is erőszakos támadásokat hajtottak végre Antifa-csoportok Budapesten, a hétvégére Sopronba terveznek tüntetést. A szélsőbaloldali csoportok (amelyekhez várhatóan külföldi, elsősorban osztrák elvtársaik is csatlakoznak majd) a városban szerveződő, a rendőrség által is figyelemmel kísért szélsőjobboldali demonstrációra szerveznek rá: az Európai Baloldal nevű szervezet tagjai és a velük szimpatizálók október 7-én, szombaton délben a város vasútállomásánál gyülekeznek, ahonnan a város más pontjaira vonulnak majd

Mindennek apropója, hogy a holokauszttagadásért több alkalommal is börtönre ítélt Gerd Honsik előtt tisztelegve (aki az osztrák szélsőjobboldali mozgalom vezető szereplője volt, élete utolsó éveit pedig Sopronban élte le) neonáci csoportok október 6. és 8. közötti időszakra, azaz e hét utolsó napjaira meghirdették az „I. Gerd Honsik Európa-kongresszust”. Amint arról a Mandiner korábban már beszámolt, a találkozóra delegációt küld a német Der III. Weg (A harmadik út)  neonáci párt mellett a jelenleg Svédországban székelő, de Norvégiában, Dániában és Izlandon is működő, Finnországban pedig betiltott Északi Ellenállási Mozgalom, valamint a sokezres tagsággal rendelkező olasz CasaPound névre hallgató neofasiszta mozgalom is. 

Ezt is ajánljuk a témában

A hírekre Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is reagált. Bejelentette, hogy a neonáci „konferencia” tervéről a város vezetése is csak a sajtóból értesült, azzal kapcsolatban sem bejelentés, sem engedélykérés nem érkezett az önkormányzathoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lehető leghatározottabb módon elutasít minden olyan politikai megmozdulást, legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali, amely félelmet kelt a soproniak körében. 

Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben” 

– írta a polgármester. Később a rendőrség is bejelentette, hogy rajta tartja a szemét a neonácikon. 

A jelek szerint pedig így tesznek a szélsőbaloldaliak is, akik a tapasztalatok – és doktrínáik – szerint nem rettennek meg az erőszak alkalmazásától sem. Hogy mennyire így van, azt Budapesten idén több ízben értésre adták: februárban például egy ártatlan, dohányboltban dolgozó eladót támadtak meg hátulról és felfegyverkezve véresre verték, miután a sértett férfi a XI. kerületi Gazdagréti téren leszállt a buszról és munkahelyére igyekezett. Az ügyben nyomozást indító hatóságok a német társszervekkel együttműködve később négy elkövetőt azonosítottak – közülük hárman német állampolgárok. 

A támadást az a Johann Guntermann vezette, akit hazájában is köröznek hasonlóan bestiális akciók végrehajtása miatt. 

Akkor néhány napon belül négy antifa-támadás is történt Budapesten, előfordult, hogy lengyel turistákra támadtak városnéző sétájuk során, máskor a Széll Kálmán téren támadtak járókelőkre. A rendőrség akkor arról számolt be, hogy egy körülbelül 15 fős csoport állhatott az atrocitások mögött, köztük meglepően sok nő.

Tavasszal pedig egy budapesti fiatalembert vertek meg külföldi antifák, mert azt hitték, Lonsdale márkájú pulóverével a Hitler-féle Német Nemzetiszocialista Munkáspártot, az NSDAP-t élteti. (Hogy miért gondolják ezt az banális teóriát az antifák, korábbi cikkünkben olvasható.) 

Kik ezek a... milyen fák?

Antifák. A szó az antifasiszta jelzőből rövidült és magában foglalja az antirasszizmust is. Amint arra korábbi cikkünkben Kohán Mátyás munkatársunk rámutatott, ők képviselik a az erőszakos politikai aktivistacsoportok szélsőbaloldali válfaját. 

A mozgalom Németországból indult útjára, ahol a mai napig keményen (sokszor a szó fizikai értelmében is kegyetlenül) lépnek fel a neonáci csoportok és személyek ellen. Mára az Egyesült Államokban is gyökeret vert, sőt, elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a mozgalom amerikai ága nem csak aktívabb a politikai térben, de erőszakosabb is az utcákon. 

Nem véletlen, hogy Donald Trump 2020-ban úgy döntött, az antifát terrorcsoportnak minősíti és elnöki rendeletet adott ki velük kapcsolatban. 

Az antifa alatt egyébként nem egy nagy szervezetet, hanem több, egymással lazább-szorosabb szövetségben álló, de esetenként akár egymással vitatkozó csoportot értünk, így talán a mozgalom lehet rájuk a megfelelő kifejezés. A szó politikai telítettségét jellemzi az is, hogy nincs általánosan elfogadott antifa-definíció: arra másként tekint a radikális baloldal és máshogy a balközép, máshogy a jobboldal és máshogy a szélsőjobb. Ahogy azonban a Mandineren is rámutattunk: a mozgalomra sajátosan jellemző „harc”modor miatt a szó mostanra egyfajta bűnelkövetési módszert is jelöl – ezt tapasztalhatta meg sajnos a saját bőrén jópár budapesti polgár is az idei év első hónapjaiban. 

A szélsőjobboldal ellen „autonóm” harcot hirdető mozgalom szóhasználatában az autonómia valójában eufemizmus, harcuk ugyanis meglehetősen öntörvényű, ami azt is jelenti, hogy a cél érdekében gyakorlatilag minden eszköz megengedett számukra, így a törvényt élesen megsértő, erőszakos akciók is, önmagukra pedig az alkotmányos rend felett álló személyekként tekintenek. A küldetéstudat mögött pedig fellépéseik során rendre ott rejlik az alig burkolt, vagy kifejezetten nyílt agresszió. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. október 05. 07:58
gyzoltan-2Lombi 2023. október 05. 07:56 Szerencsétlenek ezek a naiv tájékozatlanok, hogy ide települtek összejövetelre..! Fogalmuk sincs, hogy itt még él, még élénk Kun Béla tisztes bolsevik hagyománya! Úgy tűnik, fogalmuk sincs, a zsidó bolsevizmus-kommunizmus-szocializmus-liberalizmus vitalitásáról, a zsidó ÁVO-s módszerek lelket-ölő tartós, átmentett hatásáról... Ennyi belátással ezek a szerencsétlenek akár Izraelben is tarthatták volna az értekezletüket...
EX_Terminator
2023. október 05. 04:13
ÉS OYLAN SE LESZ SOHA!!! HOGY EZEKET A FÉRGEKET CSAK AZÉRT IS NÉZEGETNI FOGOM, HA CSAK AZÉRT IS A KÉPEMBE MERÉSZELITEK TOLNI, MERT MÉG MINDIG AZT MERÉSZELITEK KÉPZELNI HOGY EZT RÁM ERŐLTETHETITEK, KI FOGOM TAPOSNI A SZART A BELETEKBŐL TI SENKIHÁZI FÉRGEK TI UTOLSÓ ALJAS HUMÁN HULLADÉKOK! HA AZT MERÉSZELITEK KÉPZELNI HOGY EBBŐL BÁRMIT MEGTEHETTEK MEG FOGTOK ÉRTE DÖGLENI! HALOTTAK VAGYTOK!
Obsitos Technikus
2023. október 04. 18:43
Ne csaphasson. Tessék intézkedni.
5m007h 0p3ra70r
2023. október 04. 18:11
>>>Ugandai Bubu 2023. október 04. 16:39 Az antifa vörös hadsereg éppen Herszon mellett kínlódik<<< Felesleges terelned. Nem kell mentegesd a gyíkvállú, apu pénzéből lesből viperázó frusztrált kistesóid. Összegyűlik európa söpredéke, akiket a WoW-ozásból is kiközösítettek, mert ott is csak powerkodtak teljesítmény nélkül, te sem véletlenül jársz ide svarceneggerkedni. 🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!