Becsekkolt az albán pékségbe a Nébih, fel is függesztette

2023. november 30. 07:29

Lejárt élelmiszerek, súlyos higiéniai gondok – mutatjuk a részleteket.

2023. november 30. 07:29
null

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzést végzett egy Pest megyei pékség és cukrászüzem területén. A Csocsaj Kft. élelmiszeripari üzemében a szakemberek súlyos higiéniai problémákat találtak. Az ellenőrzés során többek között közel egy tonna olyan élelmiszert vontak ki a forgalomból, amelyek nem voltak nyomon követhetőek vagy lejárt a minőségmegőrzési idejük. Az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették – írta meg a Világgazdaság.

A pékség, amely Pest megyében található, a Nébih vizsgálata szerint az üzem területén az ellenőröknek egyből feltűnt a nagy rendetlenség és a takarítás szinte teljes hiánya. A helyiségekben olyan tárgyak is voltak tárolva, amelyek nem kapcsolódtak az élelmiszeripari tevékenységhez. A világítás hiánya nehezítette az ellenőrzést, és számos helyiség falai, mennyezete és padlózata szennyezett volt. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan élelmiszereket rendezetlenül tárolták.

A gépek, berendezések és hűtők higiéniai állapota sem felelt meg az előírásoknak. A dagasztóhelyiségben lévő hűtők és a munkapultok is erősen szennyezettek voltak. A berendezések koszosak, a fagylaltkonyha gurulós regáljai pedig rozsdásak voltak. A zöldség-előkészítő előterében a kézmosó csaptelepe kiszakadt. A területen több helyen elszóra cigarettacsikkeket találtak.

Ezenkívül a dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálatokkal sem rendelkeztek. Az üzem nem működtette a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert, ami miatt az előállított élelmiszerek nyomonkövetése sem volt biztosított.

A hatósági ellenőrzés során összesen 961 kilogramm olyan élelmiszer került elő, amelyek nem voltak nyomon követhetők, és lejárt volt a minőségmegőrzési idejük, többek között olyan termékek is, amelyek évekkel ezelőtt lejártak.

Az érintett élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, és a további forgalomba hozatalukat és felhasználását is megtiltották. Még az érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.

A Nébih az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatok miatt.

Az eljárás és a bírságok megállapítása jelenleg is folyamatban van.

A hatóság által készített videót itt tekintheti meg:

***

A nyitókép csak illusztráció: David Silverman / Getty Images

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. december 18. 07:25
Mondjuk, aminek ilyen neve van, hogy "Csocsaj" ott biztosan nem vennék semmit. Aki bemegy egy albán pékségbe, meg is érdemli. Az albánok ezeken a pékségeken keresztül (foglalkoztatás) juttatják be Európába az albán bűnözőket. A nyakukra kéne lépni.
2023. november 30. 10:51 Szerkesztve
Z. "Csocsaj Kft. élelmiszeripari üzemében a szakemberek súlyos higiéniai problémákat találtak. Az ellenőrzés során többek között közel egy tonna olyan élelmiszert vontak ki a forgalomból, amelyek nem voltak nyomon követhetőek vagy lejárt a minőségmegőrzési idejük. Az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették. Az üzem területén az ellenőröknek egyből feltűnt a nagy rendetlenség és a takarítás szinte teljes hiánya. A helyiségekben olyan tárgyak is voltak tárolva, amelyek nem kapcsolódtak az élelmiszeripari tevékenységhez. A világítás hiánya nehezítette az ellenőrzést, és számos helyiség falai, mennyezete és padlózata szennyezett volt. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan élelmiszereket rendezetlenül tárolták." Ez sehol, semmilyen pékségben NEM MEGENGEDHETŐ!!! 💯💯💯💤
tintapaca
2023. november 30. 10:26
Na végre! Már a rádióban is elmondta, hogy nemcsak a szakma szabályainak megsértéséről van, szó, hanem az illetékes hatóságok vélhető korrumpálásáról is az elnéző magatartásuk miatt, valamint nemzetbiztonsági kockázatról. Az un. albán pékségek zöme koszovói illetőségűek tulajdonában van, és közvetítési pontul szolgálnak a a Balkánról Európába irányuló ember-és fegyvercsempészeknek, a kábítószer kereskedelemnek és a pénzmosásnak, prostitúciónak.
453682
2023. november 30. 10:25
így kell ezt. Nem lejárató cikkeket kell íratni hanem bezáratni amelyik nincs rendben. De azért remélem nem csak az albán pékségeket ellenőrzik, hanem a többi pékséget is függetlenül attól kinek a tulajdona!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!