Ezt törölné még el Brüsszel a rezsicsökkentés mellett (VIDEÓ)

2023. november 24. 09:53

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője beszélt a részletekről.

2023. november 24. 09:53

Múlt hét pénteken elkezdték kézbesíteni a kérdőíveket, amivel megkezdődött a nemzeti konzultáció.

A konzultációs kérdőíveket karácsonyig minden háztartásba kézbesítik,

azokat 2024. január 10-ig lehet visszaküldeni és a későbbiekben internetes kitöltésre is lesz lehetőség. A konzultáció során minden magyar ember elmondhatja a véleményét azokról a kérdésekről, amelyek alapvetően befolyásolják Magyarország gazdaságát és biztonságát.

Most már Orbán Viktor miniszterelnök is kitöltötte a nemzeti konzultációt – számolt be róla a Facebook-oldalán. „Régi nóta, a brüsszeli bürokraták újra meg akarják mondani nekünk, hogy hogyan éljünk. Több pénz és újabb fegyvereket akarnak adni Ukrajnának.

Azt akarják, hogy ha már náluk nincs, nálunk se legyen rezsicsökkentés, és azt akarják, hogy mi magyarok is engedjük be a migránsokat.

De mi magyarok vagyunk, és nem akarunk úgy táncolni, ahogy Brüsszelben fütyülnek. Ezért arra kérem, mondja el ön is a véleményét, és töltse ki a nemzeti konzultációt!” – fogalmazott Orbán Viktor.

A rezsicsökkentés mellett Brüsszel a kamatstopot is eltörölné.

A kamatstopot is több szempontból ellenzi az Európai Bizottság. Brüsszel szerint az intézkedéssel sérül a monetáris transzmisszió, azaz a magasabb kamatok nem áramlanak szét korlátlanul a gazdaságban, másrészt a bankok profitja és hitelnyújtó képessége kisebb lesz - mondta Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a Demokratának.

„A bankok profitját a kamatplafon valóban csökkenti, de még így is magas szinten áll.

A hitelnyújtó képességben szintén csak részigazsága van a bizottságnak.

Elképzelhető, hogy a bankok később óvatosabban nyújtanak hitelt, ha tudják, hogy azok kondícióit a kormány megváltoztathatja, azonban a kamatplafon az új hitelekre nem vonatkozik, csak a régiekre. Továbbá a bankoknak bőven van forrásuk hitelezni, a hitel/betét arány meglehetősen alacsony. Ugyanez igaz a monetáris transzmisszió esetében: az új hiteleket az új hitelekre vonatkozó kamatokon vesszük fel, nem az számít, hogy a régi hitelek milyen kamattal futnak, így az intézkedés közvetlen hatása a transzmisszióra csekély, csak annyi lehet, hogy így a lakosságnál maradó pénzből kereslet lesz”
– árulta el Regős Gábor.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. november 24. 13:34
Őket meg majd az idő törli el.
lemez
2023. november 24. 10:48
Mivel mi is igy vagyunk,nem adják ide a nekúnk járó összegeket,sérül a gazdaság,nem áramlik szét a gazdaságban a pénz,sérúl a nemzetközi versenyúnk.Pofa be.
bagira002
2023. november 24. 10:12
Konzultációt mindenki töltse ki küldje el , még az Orbánt gyalázók is , ha a gyurcsány barátai visszatérnek energia világpiaci árat nem tudja megfizetni .
bagira002
2023. november 24. 10:08
Kiderült nyugatnak csak azért kellünk hogy bennünket gyarmatként kizsákmányoljon , eu nem együtt működő gazdasági közösség . Rezsicsökkentést elvenné minél több hasznot kivigyenek . Nem volt elég 1989 után 10 évig magyarokat adózatlanul fosztogatták , ismét Orbánt megbuktatnák a bukott kommunista Gyurcsány klánon keresztül feleségével visszahelyeznék a magyarokat ismét kirabolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!