Ilyen van? Egyre olcsóbb ez az élelmiszer, de meddig örülhetünk neki?

2023. november 29. 08:58

Korábban a tejtermékek ára volt az, amelyik az energiaválság hatására a leggyorsabb ütemben drágult, ám mostanra érdekes jelenségek mutatkoznak meg a boltok polcain.

2023. november 29. 08:58
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Mikor tavaly februárban kirobbant az orosz-ukrán háború, majd jött vele együtt az energiaválság, a tejtermékek árai voltak azok, amelyek elsőként reagáltak a bizonytalan helyzetre, azaz brutális emelkedésbe kezdtek. Ennek köszönhetően a sajtok, feldolgozott tejtermékek ára az irreális, megfizethetetlen kategóriába kerültek lassan. Nem hiába, hogy a sokak által kedvelt trappista is olyan áron volt kapható, amennyiért nem sokkal korábban még az extra minőségű hasonló termékeket lehetett beszerezni. 

A trappista drágulását mi sem mutatja jobban, hogy a sajttermék éves fogyasztói átlagára 1760 forint volt kilogrammonként, addig ez 2022-re felment egészen 3300-ig. Fontos megjegyezni, hogy ez csak az átlagár, volt, amikor jóval többe is került:

Ezt is ajánljuk a témában

De nemcsak a trappista volt az, ami brutálisan drágult, így járt a sima dobozos tej, a tejföl és a vaj is. Aztán idén kora tavasztól kezdődően indult meg az árak mérséklődése, miután a két nagy német diszkont élelmiszerbolt a saját márkás termékeiknek kezdte csökkenteni az árát, hogy a vevők hozzájuk térjenek be. 

Miért ennyire kiszámíthatatlan? 

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese arra a kérdésünkre, hogy mik a tejtermékek piaci árának elsődleges mozgatói, lapunknak elmondta, hogy a legfontosabb tény, hogy az európai, illetve globális piaci folyamatok nagyban befolyásolják a hazaiakat, egy európai tejhiány (vagy tejtöbblet) alapvetően meg tudja változtatnia a magyarországi piaci viszonyokat. 

Ezen felül meg kell említeni a takarmányárakat, és mivel a tejipar alapvetően hűt és fűt - pasztőröz vagy porít -, az energiaárak is rendkívül meghatározóak”

– jegyezte meg.

Giczi Gergely szerint a munkaerő, a csomagolóanyag sem elhanyagolandó tétel, mindezeket pedig jelentősen tudja befolyásolni az árfolyam alakulása is. A Tej Terméktanács véleménye szerint egyelőre további árcsökkenés nme várható a piacon. Ezt az adatot az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese azzal indokolta, hogy jövőre emelkedik az útdíj, az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó, valamint a tejfeldolgozók önköltségét jelentősen megemelő EPR-díjak mind-mind olyan tényezők, amelyek az önköltségi ár növekedéséhez fognak vezetni. 

A minimálbér emelkedése várhatóan egy minden dolgozót érintő általános béremelést fog indukálni”

– közölte Giczi Gergely, aki lapunknak elárulta, iparági információk szerint a víz és a szennyvíz díjak is emelkednek 2024-től, vagyis a fentiek mind arra mutatnak, hogy inkább árat emelnek a kereskedők jövőre.

A Tej Terméktanács adatai szerint a tejfeldolgozók belföldi tej és tejtermék értékesítése mindeközben folyamatosan esik vissza, az import pedig növekszik. A szakmai szövetség álláspontja szerint a fenti költségnövekedést a tejfeldolgozók képtelenek lesznek kigazdálkodni, azt hatékonyságnöveléssel sem lehet majd kompenzálni – főleg, ha közben az eladási volumenek csökkennek, ami maga is rontja a hatékonyságot –, így várhatóan csak áremelések bejelentésével tudják majd tevékenységüket folytatni. 

Végül a tejipari beruházások is lelassulhatnak, ami pedig középtávon igen rossz hír a hazai gazdaságnak.

Ezért drágultak brutálisan a tejtermékek

A Tej Terméktanács lapunk megkeresésére közölte, hogy a hazai tejágazat számára a legnagyobb gondot a kiszámíthatatlanság jelenti. Állításuk szerint a tejtermelőktől a kiskerekedőkig senkit sem kerültek el a nehézségek, hiszen az elmúlt időszakban számos kihívással kellett szembenézni. Példaként említették a történelmi aszályt a tavalyi évben, az ellátási láncok szétesését, az infláció okozta fogyasztás-visszaesést, vagy az energia, csomagoló- és alapanyag áremelkedést.

„A hazai tejtermelés az uniós termelés 1-1,5%-át adja. Mivel a megtermelt nyerstej mintegy 12-15%-át exportáljuk, miközben sajt, vaj és joghurt tekintetében jelentős az importunk, 

rendkívül kitettek vagyunk az európai, illetve globális piacnak”

–írta lapunknak küldött válaszában a Tej Terméktanács.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt árcsökkenést azzal indokolták, hogy javult a takarmányok elérhetősége, az európai piacon egy jelentősebb tejfelesleg alakult ki, ami kínálati piaci viszonyokat teremtett. 

Kissé csökkentek az energiaárak is, bár a 2022. előtti „normál”’ árak várhatóan nem állnak már vissza”

– tették hozzá. 

Nyitókép: Philippe Turpin / Photononstop / Photononstop via AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszaking
2023. november 30. 04:26
Érdekes, hogy az árstopp után kezdtek lemenni az árak. Okos a jobboldal... Ja, nem.
llnnhegyi
2023. november 29. 12:35
CSÖKKENNEK AZ ÉLELMISZER ÁRAK! HETEK ÓTA! Az Apró villában verekedés tört ki! Piroska néni kloppfoló kalapáccsal veri Feri fejét!! - Mi a drága?Mennyi az infláció? Mennyi a jövedelem emelkedés? Miért hazudsz meg mindig? Nesze,nesze te nagyon hülye vej! Klárika a dikó alá bújt! Arató Gergely a hibás,kiabalja kifelé! Bolond Apró klán! Bolond DK!😡😡😡
pollip
2023. november 29. 12:33
Magyar tejről nem volt kép?
nempolitizalok-0
2023. november 29. 12:00
A legjobb védekezés, ha NEM VESZED meg, veszed máshol. Már mindennek lejjebb ment az ára, kivéve a kenyérnek, de azt nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul sokkal jobb mint a bolti. Kell hozzá egy nagyobb jénai vagy tepsi és egy 22.000 Ft-os dagasztógép. Ha nagyobb a család, komolyabb. Most már hónapok óta csinálom és mindenki lelkendezik, hogy még a nagyon drága kézműves kenyereknél is finomabb.. Nem is nagy munka. Most már magasról szarom le mennyi a kenyér ára, mert nekem egy kiló talán 200 Ft-ból jön ki. Ráadásul amit csinálok részben teljes kiőrlésű és 75 dkg-os, 1200 Ft-os kenyeret pótolok vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!