Orbán Viktor: Az, hogy Magyarország szuverén legyen, kizárólag a magyarok érdeke – senki másé

2023. november 13. 10:02

Harminc éves a Századvég, a magyar kormányfő ebből az apropóból mondott beszédet. Összefoglalónk!

2023. november 13. 10:02
null

Cikkünk frissül...

„A Századvég persze lehet 30 éves, de a fogantatás, inkább 40 évvel ezelőtt kezdődött. Érdemes a fogantatásról beszélni” – kezdte beszédét a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy az intézet neve a 20. század végén megfelelő volt, sokak szerint mára ez nem egy megfelelő név, főleg a fiatalok körében.

A kormányfő szerint azonban a névválasztás kapcsán a tapasztalatlanságuk nem hiba volt, hanem inkább előny. 

Az eseményen Orbán Viktor elmondta: azért kezdtek bele, mert „hazugságból nem lehet élni”. Ez az, amit ők nem bírtak a kommunista rendszer alatt, és ebből az életérzésből lett a Bibó Kollégium. 

Nem színleltünk, és többször kimondtuk, hogy utáljuk a kommunistákat. A legfontosabb, hogy ez az életérzés talál-e másmilyen kifejezési formát”. 

A kormányfő köszönetet mondott Stumpf Istvánnak, Varga Istvánnak, Csapody Miklósnak, hogy létrejött a Bibó Kollégium. Ez elsőre nem volt rossz, de összességében kevés volt, mert azt szerettük volna, hogy a kommunisták megbukjanak és szabadság legyen. 

Orbán Viktor kormányfő közölte, hogy nem akartak hallani lassú változásokról, és konszolidált átmenetről. 

Nem Kádárnak, hanem a rendszernek kell mennie”

– idézte fel a kormányfő az akkori időket. A folyóirat nevéről azt mondta, hogy elsőre a Váltóláz név merült fel, de „szerencsére ezt ejtették”. A Századvég sokkal jobban visszaadta azt a hangulatot, amiről az 1980-as évek vége szólt.

„Nem voltunk jósok, de annyit láttunk, hogy a szocialista világ erőtartalékai elfogytak, a Szovjetunió szélén elhelyezkedő peremállamok pedig fokozatosan leválnak. 

Nem gondoltuk volna, hogy a Szovjetunió is el fog tűnni. Megéri radikálisnak lenni”

– összegzett a miniszterelnök. 

Manapság divat az, hogy politikusok az üzlet és a politika között mozognak, míg a Századvég szerkesztőbizottsága számára a politika életpálya lett”

– mondta Orbán Viktor, utalva itt a hazai szocialistákra. 

„Nem szeretjük, hogy egyesek folyamatosan ugrálnak az egyes szerepek között – mi a régi iskolát képviseljük, akik vállalják a köz szolgálatát, akkor is ha nyernek és akkor is, ha veszítenek” – fogalmazott.

Soros György

Orbán Viktor felidézte, hogy Soros György korábban segítette az antikommunista mozgalmakat, kezdeményezéseket, és még az ő szerény próbálkozásukat is.

Akkor nem volt világos, hogy Soros akarja uralni a közép-európai térséget a szovjetek helyett, de ez mára világos lett”

– mondta. Megemlítette azt is, hogy a milliárdos üzletember bedöntötte a brit fontot, és migránsokkal árasztja el Európát. „Tanulságos” – összegzett. 

Radikális változás

A Századvég annak a radikális folyamatnak elindítása volt, hogy itt radikális változások lesznek, és segíteni kell a változtatást akarókat. Orbán Viktor szerint a Molotov-Ribbentrop paktum közlése volt egy nagyon fontos része a lap történetének. 

Ha akkor nem így álltunk volna a dolgokhoz, akkor nem lenne szuverén Magyarország. 1993-ban még mindig fiatalok voltunk, de nem voltunk már annyira amatőrök, mint 10 évvel korábban 

– tette hozzá. 

Kommunisták, liberálisok

Orbán Viktor elmondta, hogy önmagában a fiatal kor nem ad választ minden kérdésre, és ezért elkezdték szervezni azt a szellemi hátországot, ami egy parlamenti többség megszerzéséhez kell. 

1994-ben jöttek vissza a kommunisták, és mint a Bourbonok, semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek”.  

Ez egy intellektuálisan nehéz helyzet volt Orbán Viktor elmondása szerint, és ráadásul a liberálisok engedték fel a kordont a szocialisták előtt – idézte fel. „Az egyik oldalon összenőtt, ami összetartozott, míg nekünk meg kellett szervezni magunkat”, tette hozzá.

Liberális hegemónia vs. szuverenitás

Elmondta: 2002-ben egy fontos tudással gyarapodtunk, mivel a választások elvesztése arra mutatott rá, hogy a nemzeti szuverenitást el lehet veszíteni. A

Az, hogy Magyarország szuverén maradjon, az csupán a magyarok érdeke, senki másé. A bennünket körülvevő világ számára nem fontos, hogy szuverén maradjon Magyarország 

– hívta fel a figyelmet a kormányfő. „Mindig lesznek olyan erők (sötét erők), akik folyamatosan ostromolják a szuverén Magyarországot. 

Ha liberális hegemónia van, akkor nem lehet szuverén Magyarország 

– szögezte le a kormányfő.

„Mindez nem azt jelenti, hogy fel kell számolni, ami az ellenfélé. Az a kommunista módi. Mi azt szeretnénk, hogy pluralizmus legyen Magyarországon, és legyen mindenkinek hely a nap alatt” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor szerint azért tudnak nyerni 2010 óta folyamatosan, mert pluralizmus van. A nyugati közgondolkodás ezzel szemben „nem képes kilépni a liberális keretekből, mert mind a jobb, mind a baloldal ugyanazt írja a legfontosabb kérdésekről” – mondta a kormányfő. A magyar politikai élet sokkal pezsgőbb és színesebb, itt még lényegi viták vannak – tette hozzá. 

A klasszikus demokratikus felfogáshoz a mi politikai felfogásunk közelebb áll, mint a nyugati”

– fogalmazott a miniszterelnök. 

Magyarország, Európa hangja

Azzal folytatta:  liberálisok nem a pozitív szabadság alapján állnak, hanem egy eszmét képviselnek, és annak az aktivistái – mondta a kormányfő. „Az érdekli őket, hogy az egyes szereplők, mint Marx, vagy Engels, vagy mások, mit gondolnak” – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy az emberek álláspontja világos, de ezekkel a véleményükkel az embereket egyedül hagyják Nyugaton. „Ma azért van jelentőségünk Nyugaton és befolyásunk, mert 

mi vagyunk az egyetlen ország és kormány, (ami kifejezi) ahogyan az emberek gondolkodnak. Ma Magyarország az európai emberek hangja

– mondta a kormányfő. 

„Ideje, hogy Nyugaton is megtanulják, hogy hazugságban nem lehet élni” – mondta Orbán Viktor. „Itt az idő, hogy az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket” – tette hozzá. 

„A mostani évtized a szuverenitás megtartásáról szól, és ebben a Századvégnek nagy szerepe lesz. 

Mi megszereztük a szuverenitást, és a fiatalok feladata a szuverenitás megtartása”

– zárta beszédét a kormányfő.

Nyitókép: Facebook-nyitókép

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. november 14. 11:28
“Érdekes, vajon hogy alakult ki a ballib elnevezés?” - kérdi Abbnb. És nevet. A Fidesz szokhatott rá, mert inkább egymással álltak össze, mint vele. Főleg a Szadesz. De azért érdekes. Ez egy antidemokratikus gyakorlat, ahogy itt is igazolja Orbán. Demokráciában reagálnak egymásra a felek. Vitáznak, érvelnek. Nem pedig, mint most is, tudomást sem vesznek a másikról. Hanem csak a saját üzenetüket gyengîtő, megkérdőjelező ködös “eszmékkel” utasítják el - negatív képzettársításokkal. Ennél a figuránál már nincsenek baloldali és más jobboldali pártok. Mert azt gondolja/sugallja, hogy nincsenek mögöttük választók, emberek. Maximum hazaárulók. A Nyugat uszályába beakadtak.
Zokni
2023. november 13. 23:03
“Magyarország nem szuverén ország…” - áltatja magát Égivándor-Miskolc. Ez nem komoly. Csak egy szokásos lózung, mint nemrég az identitás volt. Itt nincs valós jelentése. Egy olyan jelenséget jelölő fogalom, ami a történelmi korszakok során más-más tartalmat kap. (Leegyszerűsítve a királyságban az uralkodó szuverén, az igazi demokráciában a nép.) De egy globalizálódó világban sem politikai, sem gazdasági értelemben nincs szuverén ország. Egy integrációba önként, az előnyei belépő állam természetesen a szuverenitásából még többet enged. Magyarországon ebben a szűkebb térben ma a Fideszé az alig-alig korlátozott hatalom, és mivel a pártot egyedül irányítja, a szuverenitás Orbánra vonatkozik. Ha félti, az meg ugye, ki a fenét érdekel?
dryanwolf
2023. november 13. 22:05
Nem gondoltuk volna... Az ördög "egy tehetséges magyar üzletember".)
dryanwolf
2023. november 13. 19:49
Nem gondoltuk volna... "Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad." Megéri radikálisnak lenni... Mi az, hogy! Nagyon is!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!