Választási törvények módosításáról tárgyal csütörtökön a parlament

2023. november 30. 07:37

A tervezett módosítás a Főváros Közgyűlés összetételét is érinteni fogja.

2023. november 30. 07:37

Az Országgyűlés csütörtökön rendkívüli ülést tart, melyet a kormánypárti képviselők kezdeményeztek. Az ülés napirendjén szerepel többek között a választási törvények módosítása.

A napirendi javaslat alapján az ülés 12 órakor kezdődik, ahol napirend előtti felszólalásokra kerül sor. Az eseményen vitát folytatnak az Állami Számvevőszék 2022-es szakmai tevékenységéről, az intézmény működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolóról, valamint az azt elfogadásra javasló országgyűlési határozati javaslatról.

Az Országgyűlés továbbá foglalkozik két előterjesztéssel, melyeket a Mi Hazánk képviselői nyújtottak be a választásokkal kapcsolatban. 

Az egyik javaslat célja az önkormányzati választások igazságosabbá és arányosabbá tétele, amely a választási törvények módosítását szorgalmazza. Ennek értelmében a jövő évi önkormányzati választáson Budapesten visszatérnének a 2014 előtti szabályozáshoz, azaz 

a Fővárosi Közgyűlésbe 32 listán választott képviselő kerülne, nem pedig a kerületi polgármesterek.

A másik előterjesztés a parlamenti választási rendszer arányosabbá tételére vonatkozik. Ennek értelmében az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy 2024. január 31-ig terjesszen elő törvényjavaslatot, amely biztosítja, hogy a parlamenti választásokon a jelölőszervezetek listán elért eredményük arányában kapjanak mandátumokat, miközben az egyéni jelöltek mandátumainak számát csökkentik az elnyert helyeik arányában.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2023. november 30. 11:26
Bárhogy csűrik-csavarják, minden választási rendszer a Fideszt erősíti. ( Mondhatnék száz okot és példát erre, mondjuk először is, nekik van a legtöbb szavazójuk.)
Búvár Kund
2023. november 30. 10:34
Egykoron a Jobbik " ellenzékiségén gúnyolódtatok ződ nácik! Oszt mégis kivel dugtok évek óta???
Y-RMAN
2023. november 30. 10:07
A libertóniások kérdezzék meg a választókat mi a véleményük.
llnnhegyi
2023. november 30. 10:06
A libbcsikommcsik tébolyultan védekeznek tiltakoznak. Tehát az irány jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!