Tarlós irigykedhet Karácsonyra: ekkora összeggel még a jobboldali városvezetés sem kalkulálhatott

2023. december 20. 20:09

De valami mégiscsak hiányzik a baloldali városvezetőkből…

2023. december 20. 20:09
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Egy hete fogadták el Budapest 2024-es költségvetését a Fővárosi Közgyűlés baloldali képviselői, polgármesterei; ebben 437,7 milliárd forintos bevétellel és 442,648 milliárd milliós költségvetési kiadással számolnak. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzat majd 5 milliárddal kevesebbet termel jövőre, mint amit Karácsony Gergelyék el szeretnének költeni.

Az Alapjogokért Központ kapcsolódó elemzésében kitért rá, e számok azt mutatják, hogy a baloldali városvezetésnek hozzá kell nyúlni az előző évek maradványaihoz, az értékpapírok és bankbetétek hozamaihoz. S vélhetően szükség lesz felpörgetniük ingatlanaik eladásait is – hogy elkerüljék a csődhelyzetet, amit többen ezen év végére prognosztizáltak:

– köszönhetően annak, a rendszerváltás óta most először fordult elő, hogy Budapestnek működési hiánya lett év végére – a Városháza ennek ideiglenes megoldásaként találta ki a faktorálást;

– és annak, hogy a főváros állítása szerint 2020 januárjában még az önkormányzat számláján lévő 186,2 milliárdból, plusz majd 23 milliárd „címkézett” forrásból semmi sem maradt.

Ezt is ajánljuk a témában

Hanyag gazdálkodás vagy kormányzati kivéreztetés?

Csakhogy, mint azt a Világgazdaság vonatkozó elemzése kiemelte, a jelenlegi főpolgármester elődjének, Tarlós Istvánnak két ciklus sem volt elég ahhoz, hogy megduplázza adóbevételeit. A jobboldali városvezető 88,5 milliárdos iparűzésiadó-bevétellel kalkulálhatott még 2010-ben, utolsó teljes évében, 2018-ban ugyanez a 149 milliárdot sem érte el. Karácsonyék ezzel szemben 2024-ben rekordszintű iparűzésiadó-bevétellel számolnak: 562 milliárddal, melyből a forrásmegosztási törvény alapján a Fővárosi Önkormányzatnak 303,5 milliárd jár – az idénre tervezett 272 milliárd helyett, s 2019-ben 164 milliárdról indultak. Vagyis, mint azt a lap is írta, a baloldali városvezetés alatt sokkal magasabb bázisról feleannyi idő alatt is bekövetkezett már 85 százalékos bővülés, mint Tarlós idején, amikor is ugyanez a szám 92 százalék volt, de 9 év alatt. „Egy olyan kormányzati ciklusban, amely a városháza állítása szerint kivérezteti Budapestet. (…)

Nem elvitatva, hogy a főváros jelenlegi vezetésének nem kedvez a regnáló országos hatalom, de azt is megalapozatlan állítani, hogy Budapest kárvallottja lenne a kabinet gazdaságpolitikájának”

– olvasható a cikkben.

Ezt is ajánljuk a témában

Klímacélokra 160 millió megy jövőre, tanácsadókra 406 millió ment el idén

Az Alapjogokért Központ egyébként megemlítette, sokan hihetnék, hogy a zöldpolitikát zászlajára tűző baloldali főpolgármester jövőre is jelentős összegeket áldoz programjára, klíma és környezetügyi feladatok megnevezés alatt, azonban csak 160 millió forint szerepel a 448 milliárdos költségvetésben. Ezzel szemben „idén nyáron két nap is elég volt ahhoz, hogy majdnem 300 millió forintot tapsoljanak el a fővárosi vezetőknek adott prémiumokra, majd másnap már arról szóljon a siralomének, hogy olyan súlyos gazdasági helyzetbe kerültek, hogy a BKK-nak minden korábbi ígéret ellenére meg kell emelnie a vonaljegyek árát” – fűzték hozzá a központ munkatársai.

Megjegyezték ugyancsak, egy csőd szélén táncoló szervezet kapcsán az is jogos kérdésként merülhet fel, hogy a vezetőjének miért van szüksége több tanácsadóra, mint amennyi az ország miniszterelnökének munkáját segíti. „Annyi biztos, hogy az említett munkatársaknak 2023-ban 406 millió forintot fizettek ki” – fogalmaztak.

Nyitókép: Facebook

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. december 21. 18:21
ergo többet lophat a 42 tanácsadóval együtt!
Abiondi
2023. december 21. 08:31
II.baljoska61 2023. december 21. 04:55 Hazudtok rendületlenül... ------------------------------------- A számok és tények makacs dolgok! Lehet állandóan ellene ágálni, de csak azt éred el, hogy hülyét csinálsz magadból. Bár lehet, csak azt hozod, ami a lényed jellege.
II.baljoska61
2023. december 21. 04:55
Hazudtok rendületlenül...
19Vs1...
2023. december 20. 20:54
" egy csőd szélén táncoló szervezet kapcsán az is jogos kérdésként merülhet fel, hogy a vezetőjének miért van szüksége több tanácsadóra, mint amennyi az ország miniszterelnökének munkáját segíti. " No , vajon miért ? Csak nem azért , hogy segítsenek eltapsolni ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!