Egyértelmű a helyzet, ha Magyarországra szöknek hadkötelezett személyek Ukrajnából – szakértő a Mandinernek

2024. január 04. 14:13

Hazánk tartja magát a nemzetközi jogból adódó kötelezettségeihez – mondta Horváth József

2024. január 04. 14:13
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy lapunk is megírta, kedden este figyelmeztető lövésekkel tartóztattak fel kárpátaljai férfiakat az ukrán határon. Az ukrán országos határőrszolgálat közleménye szerint egy tizenkét férfiból álló, illegális határátlépést megkísérlő csoportot vettek őrizetbe az ukrán határőrök a magyar határnál. A férfiakat – akik valamennyien kárpátaljaiak – a munkácsi határőr-különítmény tartóztatta fel.

Az ukránok közölték, hogy 

a csoport megpróbált elmenekülni, emiatt több figyelmeztető lövést adtak le.

A további intézkedések során az ukrán hatóságok megállapították az embercsempész személyazonosságát, aki saját járművével szállította a csoportot a határra. A határőrség közölte, hogy a sofőr minden egyes „utasától” fejenként 12 ezer hrivnyát (körülbelül 112 ezer forintot) kapott. A határőrök később a rendőrökkel együttműködve őt is őrizetbe vették.

Megkérdeztük az eset kapcsán Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját, aki elmondta: ilyen esetekben az átszökő személyek menedékjogot kérhetnek és kapnak, ám például a németek és a csehek is meglebegtették, hogy ennek ellenére kiadnák őket Ukrajnának. 

Pedig a menedékjog éppen arról szól, hogy akit például halálbüntetés fenyeget hazájában vagy vinnék a frontra, az védelmet kapjon.

Hiszen nyugati szakértők szerint is a besorozott újoncoknak alig van esélyük a fronton a túlélésre”– hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő. 

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes tavaly szeptemberben egyértelmű választ adott arra a kérdésre, mit tesz hazánk, ha hozzánk szöknek besorozandó személyek. 

Mint mondta: 

Magyarország nem adja ki Ukrajnának a katonai szolgálatra alkalmas menekülteket és nem vizsgálják egyetlen  menekültnél sem, hogy az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. 

Ez mind morálisan, mind a jog betűje szerint így helyes – értékelte Semjén szavait Horváth József, hangsúlyozva, hogy hazánk tartja magát a nemzetközi jogból adódó kötelezettségeihez. 

Nyitókép: az ukrán fegyveres erők nemzetközi légiójának egyik egysége Kijevnél (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko) 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2024. január 04. 19:20
Tehát az éldemokrata ukránok menekültekre lövöldöznek.
ptrfarkas43
2024. január 04. 17:37
Nem értem, hogy ez a propaganda média amelyik tömegesen ontja a dicsőséges ukrán győzelmeket, hogyan hozhat le egy ilyen cikket.
Oldalkosár
2024. január 04. 17:07 Szerkesztve
Normális esetben hadkötelezettség esetén egy háborúban álló országban a dezertálás bűncselekmény. Viszont Ukrajna nem egy normális ország. Emberileg teljesen érthető, hogy még megfelelő kiképzést sem kapott férfiak nem kívánnak meghalni egy, az ottani amerikai érdekeltségek védelméért folytatott proxy háborúban. Mert közvetlenül ugyebár a helyzet az, hogy egy ország megtámadott egy másikat, utóbbi védekezésre kényszerül és szüksége van minden hadra fogható férfierőre. Tágabb összefüggésben viszont ez egy az óceán túloldaláról kikényszerített amerikai-orosz dominanciaharc, amivel tisztában vannak az ukrán férfiak is.
lazio154-2
2024. január 04. 16:11
Javaslom Horváth úrnak, ezt a kérdést Budai volt hadbirósági űgyész úrral, jelenleg a fideszes frakció tagjával is érdemes lenne megbeszélni! Vannak itt személyi következmények is, mondjuk néhány év börtön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!