Frank Füredi: Orbánnak van perspektívája a következő tizenöt-húsz évre

2024. január 15. 06:23

„Mindig a nagy képet nézi és nem csak a következő választásokig tervez, ahogyan a nyugati politikusok” – fogalmazott.

2024. január 15. 06:23

Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója a Politico podcastjában kifejtette véleményét Magyarország közelgő uniós, soros elnökségéről, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról.

Füredi hangsúlyozta, hogy Orbánnak van perspektívája a következő tizenöt-húsz évre, „mindig a nagy képet nézi és nem csak a következő választásokig tervez, ahogyan a nyugati politikusok.” Arra a kérdésre, hogy miben különbözik Orbán Viktor nézőpontja Ukrajna kérdésében a blokk többi vezetőjétől a szociológus elmondta, hogy hazánkhoz hasonlóan más EU-tagállamok vezetői is tisztában vannak azzal, hogy Ukrajna felvétele végzetes lenne a közösség számára.

„De ahelyett, hogy vennék a bátorságot és kimondanák, inkább ráhagyják valaki olyanra, mint Orbán, majd azt mondják: nem mi vagyunk a felelősek a kialakult helyzetért, hanem Magyarország”

– húzta alá.

Jogállamisági kérdések, Orbán és az Európai Tanács 

A sorozatos brüsszeli jogállamisági fenyegetésekkel kapcsolatban Frank Füredi kiemelte, hogy „Magyarország egy demokratikus állam, amely nem kevésbé demokratikus, mint például Franciaország vagy Németország”.

„Vannak értékei, amelyek nagyon eltérők, és éppen az a lényeg, hogy megtanuljunk olyan államokkal is együtt élni, amelyeknek értékei eltérnek a miénktől”

– fogalmazott.
Azzal a hetekben felröppent hírrel kapcsolatban, hogy Orbán Viktor lehet átmenetileg az Európai Tanács elnöke Füredi megjegyezte, hogy amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, Orbán Viktor a nemzetállamok érdekeit helyezné előtérbe, amellett, hogy igyekezne elősegíteni a felek közötti kompromisszumokat.

„Magyarország nemzetállamként elég kicsi ahhoz, hogy ne jelentsen konkurenciát a nagyok számára, ezért alkalmas mediátor lehet például Franciaország és Németország között” – húzta alá. Hangsúlyozta: Orbán Viktor egyik legnagyobb tehetsége éppen abban rejlik, hogy látja a lehetőséget a tárgyalásokra, és képes megteremteni a kompromisszumot.

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. január 15. 11:52
Frank is rajta van Orbán fizetési listáján.
Uztu
2024. január 15. 09:03
Eladják a földet a seggünk alól mint a többi keleti ország?
kerek-a-perec
2024. január 15. 09:01
A takony csúti egy nagyravágyó szélhámos, feltűnési viszketegségben szenvedő húgyszagú falusi tahó, kinek számára nincs kínzóbb dolog mint a jelentéktelenség, A mindenáron való érvényesülés érdekében a magára a figyelmet felhívó, magát mindenütt erőszakosan előtérbe toló, törtető személy; egy alattomos stréber. Ez a takony igyekszik elhitetni magával és a fidesz cselédjeivel, hogy ő egy jelentős személyiség, állandóan azon küszködik, hogy egy olyan drámai, robbanásszerűen jelenjen meg malac pofájával a televíziók képernyőin, elhitetni a nézőkkel, hogy ő az aki a világpolitikát alakítja - nagyokat mondjon és mutassa az irányt - közben az EU-ban és a világporondján nem más mint egy jelentéktelen, ügyeskedő, simulékony, gyáva seggdugasz. Rühelli mindenki! A szélhámosokra két dolog jellemző. Az egyik, hogy előbb-utóbb mindenkit átvernek, elárulnak. A másik, hogy végül lebuknak.
Pelso j.
2024. január 15. 08:46
"mindig a nagy képet nézi" Így van, pl az államháztartás hiánya eléggé nagy kép. Egyébként, te mennyiért nyalsz, pubi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!