Most van a határidő, csütörtökön már késő lesz: vegye meg az autópálya-matricát, mert komoly a büntetés

2024. január 31. 09:09

Nem is kevéssel nőtt tavalyhoz képest a büntetés, ha valaki engedély nélkül hajt fel.

2024. január 31. 09:09
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Január 31. fontos dátum az autósok életében, hiszen a tárgyév előtti évben vásárolt autópálya-matricák ezen a napon járnak le. A hatályos jogszabályok szerint, ha valaki éves országos matricát vett a 2023-as évre, azzal 2024. január 31-ig használhatja a fizetős útszakaszokat. 

Az idei évre azonban jóval többeknek kell megvennie az amúgy legdrágább matricát, ugyanis számos olyan út is fizetős lett, amely idáig ingyenesen használható volt. Ilyen például az:

  • M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig,
  • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig,
  • az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig,
  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig,
  • az M0-ás M1-M0 csomóponttól az M0-11-es út csomópontig,
  • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig,
  • az M6-os Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig,
  • az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont között,
  • az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig,
  • az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza (eddig ez volt az egyetlen díjmentes rész).

Ebből egyértelművé vált, hogy az idéntől két új megyei matricát is meg lehet vásárolni a kutakon és az online értékesítő helyeken, hiszen Békés vármegye és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye is érint fizetős szakaszokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Drága mulatság a pótdíj

A jogosulatlan úthasználat pótdíjának a mértéke mindig az inflációtól függ, csakúgy, mint az autópálya-matrica összege, azaz míg a 2023-as évre az alap pótdíj 18 750 volt, addig a 60 napot meghaladó tartózás után ez tavaly 74 970 forintra rúgott. Idén ez követve az inflációt jelentősen megnőtt, azaz ha valakit lefényképeznek, amint matrica nélkül közlekedik, alapesetben 21 830 forintra büntetnek, ám két hónap elteltével, ha az áldozat nem fizet, az összeg 87 270 forintra ugrik. 

A felhajtóknál elhelyezett kamerák, illetve a gyakori ellenőrzések miatt nem éri meg kockáztatni” 

– írta az autopalyamatrica.hu

Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. Fontos változás az idei évtől, hogy a pótdíjfizetési kötelezettség 2024. január 1-től az eddigi kettő helyett három év alatt évül el.

Nincs minden veszve 

Nem kell azonban pánikba esni, ha az embernek a fizetős szakaszon jut eszébe, hogy elfelejtett matricát venni vagy olyan szakaszra ért, ahol a megyei matricája már nem érvényes. Amennyiben átment egy fizetőkapu alatt vagy lefényképezték, akkor a felhajtástól számított 60 perc áll rendelkezésre, hogy érvényes matricát vásároljon az illető. 

Érdemes ilyenkor a 10 napos matricát megvenni, ugyanis annak a 6400 forintos díja még mindig sokkal kedvezőbb, közel negyede, mint a bírságé. Arról nem is beszélve, hogy még bő egy hétig utána szabadon lehet járni az utakat. 

Amennyiben valaki ódzkodik a pótdíj megfizetésétől, azt ki lehet váltani, nincs más dolga, mint megvenni az éves országos autópálya-matricát kategóriának megfelelően, ami az idei évben a személyautóknál 57 260 forint. A statisztikák szerint az autósok körében a leggyakoribb hiba (azon belül természetesen, hogy valaki elfelejt fizetni az útdíjhasználatért), hogy a vásárláskor rossz rendszámot ad be vagy nem megfelelő kategóriájú matricát vásárol. 

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackorion93
2024. január 31. 09:50 Szerkesztve
"Érdemes ilyenkor a 10 napos matricát megvenni, ugyanis annak a 6400 forintos díja még mindig sokkal kedvezőbb, közel negyede, mint a bírságé. Arról nem is beszélve, hogy még bő egy hétig utána szabadon lehet járni az utakat. " A Mandiner közben hallgat mint a sír arról, hogy március 1. -től egész Eu-ban kötelező lesz az 1 napos matrica. Nem véletlenül, ugyanis nagyon "kedvező" 5140-Ft-os áron határozta meg a tarifát a magyar állam. a 10 napos (heti) 6400-Ft (1nap= 640-Ft) az 1 napos 5140-Ft Az egy napos matrica bő 800%-al lesz drágább mint a heti. Nekem jól jönne az 1 napos matrica (rokonlátogatás), de a nyolcszoros felár pofátlan kijátszása az 1 napos matricának... egészen arcpirító.
kislaci-2
2024. január 31. 09:31
rinya indul csorokaim
Agnieszka
2024. január 31. 09:22
"az M0-ás M1-M0 csomóponttól az M0-11-es út csomópontig," Súlyos hiba a Duna hidakat fizetőssé tenni az M0 autó pályán. Ennyire nem rossz az ország gazdasági helyzete.
RasPutin
2024. január 31. 09:14
""Nem is kevéssel nőtt tavalyhoz képest a büntetés...""" Üres a kassza fiúk? Vagy a büntetés is Mészároshoz fut be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!