Nem vagyunk a csicskásai senkinek

2024. január 25. 09:21

Mit kellene csinálnia a svédeknek? Interjú.

2024. január 25. 09:21
null
Kövér László
Kövér László
Index

„Mit kellene csinálnia a svédeknek?

Például érdemes lenne egymást komolyan venni. Vagy ön szerint mi könyörögjünk nekik, hogy ugyan már, tisztázzuk a problémákat? Ha használhatok katonai szlenget, nem vagyunk a csicskásai senkinek. Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében.

A törökök sem vertek át minket?

Nem. Személyesen több interjúban elmondtam, nekünk a törökökkel semmilyen megegyezésünk nincs arra nézve, hogy ki mikor ratifikálja a NATO-bővítést.

A magyar országgyűlés független.

És egyedül is el tudjuk dönteni, hogy egy ilyen lépésre mikor kell sort keríteni. Nem befolyásol bennünket, hogy a törökök egyébként miképpen intézik a saját problémáikat. Nagyon halkan szeretném csak megjegyezni: úgy emlékszem, a svéd diplomácia nagyon gyorsan nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Törökországgal rendezze a vitás kérdéseket. A svéd miniszterelnök úr is elzarándokolt Törökországba. Sajnálom, hogy a török ratifikáció elhúzódása által teremtődött időt a svéd politikusok meg sem kísérelték kihasználni, hogy velünk is szóba álljanak.

Tehát jöjjenek Orbán Viktor elé kanosszajárásra?

Semmi ilyet nem várunk el. De azt viszont igen: ne keltsék azt a látszatot, mintha semmibe vennének bennünket. Nem hiszem, hogy ez túl nagy igény lenne. Számunkra mindennél előrébb valóak a magyar érdekek – ez még talán természetes.

Lesz rendkívüli ülés a parlamentben a csatlakozás megvitatásáról?

Afelől nincsen kétségem, hogy az ellenzéki pártok valamelyike – amelyek rendre nem a magyar érdekeket szolgálják – ennek összehívását kezdeményezni fogja, valószínűleg sikertelenül. Egyébként nem érzem úgy, hogy valami sürgetne bennünket, sőt, szerintem rendkívüli helyzet sem állt elő.

A kormány világossá tette, hogy egységes ebben a kérdésben, ugyanakkor lehet tudni, hogy a Fideszben kik nem támogatják a csatlakozást?

Most éppen az egyik ilyen taggal beszél. De pontosítanék: én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat.

Az Ön jelenlegi álláspontja mögött mi a tényleges motivációja?

Egyszerűen elég volt abból, hogy a hazánk unatkozó politikusok olcsó játéka legyen, akiknek éppen nem jut eszükbe semmi más, vagy éppen valamiről el akarják terelni a figyelmet, akkor Magyarországba törlik a sáros cipőjüket. Csak hogy világos legyen: már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen.”

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kelemikes-2
2024. január 26. 19:16
De nagyon könnyen csicskáztatnak bennünket: "Elvétett hiánycél AHOL LÁTVÁNYOSAN NINCS TÚL A NEHEZÉN A MAGYAR GAZDASÁG, AZ AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS HELYZETE. A 2023. évi GDP-arányos deficitcélt az elmúlt másfél évben többször is növelték: a 2022 nyarán törvényileg rögzített 3,5%-ot 2022 végén 3,9%-ra, 2023 októberében 5,2%-ra emelték, majd a 2023 végi makrogazdasági prognózisban már 5,9% szerepelt. Lölő tegye vissza!! akkor majd büszkélkedhetünk!
Conduct
2024. január 26. 12:42
Te konkrétan Vitya csicskása vagy.
Conduct
2024. január 26. 12:41
Laci!Egy suttyó szarházi vagy akit a komcsi szülei nem tanítottak meg arra hogyan kell viselkedni egy “jobb” társaságban.
Onurisz
2024. január 26. 10:30
Lacikám igazad van, a svédek - és sokan mások is - folyamatosan belénk törlik a mocskos cipőjüket. De ugye tisztában vagy vele, hogy te meg éppen politikai zsarolásra használnád a svéd NATO-csatlakozást. Azt csinálnád velük, amit - joggal - nagyon rühellsz, amikor veled csinálják. Miért csodálkozol, hogy nem állnak szóba veled? Ők azt mondják, hogy miért vonulnának vissza az LMBT-perből, az számukra elvi kérdés, semmi köze a NATO-hoz. Stb. Ha ti megkötitek magatokat, mert kényeskedtek a sáros cipőjük miatt, mi mindannyian kárát szenvedjük. A semmiért! Éppen elég, ha akkor kötitek meg magatokat, amikor valamilyen faszságot akarnak ránk kényszeríteni. Abban támogatunk. Azt viszont viseljétek el, ha belétek törlik a cipőiket, mert azért (is) ültök ott. Nincs szükség 'köteles beszédekre' Laci. Védjétek a magyar érdekeket, az a dolgotok. Ám az nem magyar érdek, ha a kényes orrotok miatt akadályozzátok az undok svédek NATO-csatlakozását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!