Tíz éve ül az ellenzék az Orbán-ellenes összefogás döglött lován, először a balos értelmiség követelte az összeborulást

2024. január 09. 17:33

2014 januárjában balos értelmiségiek nyílt levélben szorgalmazták az Orbán-ellenes pártok összefogását, ami még abban a hónapban meg is valósult.

2024. január 09. 17:33
null

Tíz éve, 2014. január 14-én alakult meg az első ellenzéki összefogás öt párt részvételével, a listavezető Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke volt.

A cél már tíz éve is a Fidesz leváltása volt, „oszt még kétszer”

Később, 2014. március 6-án lecserélték a tömörülés nevét Kormányváltásra, mert összetéveszthető volt a hasonló nevű Összefogás Párt nevével. 

A pártszövetség célja a 2014-es magyarországi országgyűlési választáson a Fidesz leváltása volt, ez azonban nem sikerült. 

S hogy egy klasszikus székelyviccet idézzünk: „oszt még kétszer”. Ugyanis ezt követően sem 2018-ban, sem 2022-ben nem sikerült beváltani az ellenzéki pártok összefogásához fűzött reményeket. A választáson a pártszövetség 38 országgyűlési mandátumot szerzett, ezzel a legnagyobb ellenzéki csoportosulás lett. 

Forrás: valasztas.hu

Mi lett a sorsa a „pártszövetségnek?”

A pártszövetség a választásokat követően felbomlott, a 2014-es európai parlamenti választáson az egyes pártok már külön indultak. Az Első Összefogás kudarca részben azért következett be, mert a pártoknak a szavazatmaximalizálás volt a céljuk, s közben nem vették figyelembe, hogy a választók előtt hiteles választási alternatívaként jelenjenek meg. Meg persze a Fidesz-KDNP támogatottsága sem zuhant be, sőt.

Érdekesség, hogy 2015 májusában Mesterházy Attila MSZP-elnök egy interjúban elismerte, 

már a 2014-es választás előtt fél évvel tudta, hogy nem fognak nyerni, a vereség üzenetével azonban nehéz lett volna kampányolni.

Rövid kronológia

Gyurcsány Ferenc listás szereplésébe végül beleegyeztek Bajnaiék, s bevették az SZDSZ volt elnökét, az akkor az egészen új Liberálisokat vezető Fodor Gábort is, ráadásul igen előkelő helyen. Sőt, egy másik korábbi SZDSZ-elnököt is, Kuncze Gábort, igaz, ő ekkor a DK-színeiben egyéniben indult. Az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért, Karácsony Gergellyel az élen, szintén ott volt a listán, ahonnan lényegében azóta sem került le, önálló pártként egyetlen voksoláson sem mérettette meg magát.

Emlékezetes az is, hogy végül nem a parlamentben, hanem a képviselői irodaházban jelentették be az ellenzéki összefogásról szóló tárgyalások eredményeit, hiszen Kövér László házelnök nem engedte, hogy a Ház Piros Társalgójában tartsák alakuló sajtótájékoztatójukat. 

Az Országgyűlés Hivatalában arra hivatkoztak, csak parlamenti képviselők tarthatnak sajtótájékoztatót a Házban.

Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor: A korszakváltás elkezdődött!” – fogalmazott cinikusan Schiffer András, reflektálva az akkori történésekre. Emlékezetes az is, hogy előzetesen, egy 2014. január 8-i nyílt levélben

balos közéleti személyiségek sürgették, hogy a demokratikus ellenzéki pártok vezetői álljanak össze.

A dokumentumot aláírta mások mellett Bitó László közíró, Bócz Endre jogász, volt fővárosi főügyész, Csepeli György szociológus, korábbi informatikai államtitkár, Erős Ferenc pszichológus, Heller Ágnes filozófus, Ormos Mária történész, Parti Nagy Lajos író, Vásárhelyi Mária szociológus, Vértes András közgazdász és Závada Pál író.

Kapcsolódó vélemény

Értelmiségiek

Idézőjel

Felszólítjuk mindazokat, akik érdemi közreműködői lehetnek az együttműködésnek, hogy ne késlekedjenek, rendeljék alá érdekeiket a közös célnak.

Azóta saját belviszályaik mellett, az elmúlt évekhez hasonlóan a baloldali pártok továbbra is különböző együttműködési konstrukciókról, indulási forgatókönyvekről vitáznak. A folyamatos előválasztásokról, listaállításról, miniszterelnök-jelöltről, képviselőjelöltek személyéről folyó diskurzus mellett azonban megkerülhetetlen tény, hogy a baloldali ellenzék politikai napirendi pontjait ma már bizonyosan Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció határozza meg.

Nyitókép: MTI/VAJDA JÁNOS

 

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. január 12. 04:40
Összefosás, avagy székrekedés, tökmindegy. A libbantak egymást is rühellik. Sikerük esélye nulla.
Palatin
2024. január 10. 15:54
Ezen az eseten is látszik, hogy a gyurcsányisták még az aprópénz méretü ügyekböl is korrupciós mutyikat csinálnak. Képzeld el mit csinálnának ott ahol milliárdok forognak a kockán. Gyurcsányt es haverjait hatalomra segítebi, az egy nemzeti öngyilkossággal lenne egyenlö. Gyurcsány az egész országot PRÉDÁNAK tekinti. A magyarok túlélésére egyedül Orbán a garancia. Ezt bizton mondhatjuk. De ez felveti annak a kérdését, hogy mi lesz akkor, ha Orbán kiöregszik ebböl a szerepböl. Ki lesz az utódja? Ki kell, hogy nevelödjön egy következö keménytökü fideszes, aki ezt a vonalat tovább viszi. DE SAJNOS NEM LÁTOM, HOGY EBBEN VALAMI ALAKULNA. MINISZTERELNÖK ÚR, TESSÈK GONDOSKODNI, TESSÈK KINEVELNI AZ UTÀNPÓTLÁST. Mert Német Szilárd és mások, hiába helyettesek, hiába ott vannak a tüz közelében, ök erre a szerepre messze nem alkalmasak. Szijjártó minisztert el tudnám képzelni.
palinka-0
2024. január 10. 09:55
Külön utakon sokkal erősebb lehetne az ellenzék. Újra le lehetne győzni az uralkodó rezsimet.
gebsi1
2024. január 10. 05:51
Már megint ez a bűvészkedés a számokkal. 2022-ben az összefogott ellenzék nyerte volna a választásokat, ha Zázrivec, évekkel előbb, nem kezd el lélekkufárkodni a Spinóza házban. Emiatt a Jobbik elveszítette az összes szavazóját, tehát maradtak az álbalos és libsi szavazók, pont annyian mint 4 vagy 8 évvel korábban. 2026-ban ugyanennyien lesznek a moslékos szavazók viszont előkerül a teljes volt Jobbikos tábor csak most már a Mi Hazánk mellett. A mosléknak és a Mi Hazánknak, együtt, több szavazata lesz mint az álnemzeti/kóserjobboldali Fidesznek. Na ennek fényében bűvészkedjetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!