Ez a két fő oka annak, hogy a migránsok már kerülik a déli határt

2024. február 14. 09:52

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése szerint 2023-ban az öt fő migrá­ciós útvonal közül a közép-mediterránon érkeztek legtöbben Euró­pába, több mint 150 ezren.

2024. február 14. 09:52

A Magyar Nemzeten jelent meg a Migrációkutató Intézet legújabb elemzése, amelyből kiderül: a migránsok 2024-ben inkább már elkerülik Szerbiát, de azok, akik mégis a balkáni országot választják, többnyire már nem a szinte átjárhatatlanná vált magyar határ felé, hanem Bosznia-Hercegovina irányából haladnak tovább az unió felé. A lap a Frontex adataira hivatkozva azt írja: 

2023-ban 380 ezer migráns érkezett Európába, ami több, mint 2016 óta bármikor. 

Az öt fő migrá­ciós útvonal közül a közép-mediterránon érkeztek legtöbben Euró­pába, több mint 150 ezren. Az összes bevándorló 41 százaléka érkezett ezen az útvonalon. Bár a nyugat-balkáni útvonalon regisztrált migránsok száma 31 százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz viszonyítva, továbbra is ez a második legforgalmasabb útvonal. Az illegális bevándorlók több mint negyede érkezett ezen az útvonalon.

Két fő ok

Az elemzés szerint a szerbiai számok csökkenésének két fő oka van. Belgrádnak nemcsak az Európai Unió elvárásainak, de a berlini folyamat követelményeinek is meg kell felelnie. A berlini folyamat az EU-csatlakozást megcélzó hat nyugat-balkáni ország, így

Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia uniós integrációja céljából jött létre 2014-ben.

A berlini folyamat 2022-es csúcstalálkozóján a szerb kormánynak azt mondták, hogy vagy szigorítja vízumpolitikáját Tunéziával, Indiával, Burundival szemben, vagy az unió szünteti meg a szerb állampolgároknak a vízummentes beutazás lehetőségét. Tavalyelőtt Tunéziából 45 ezren, Indiából 34 ezren, Burundiból 5800-an érkeztek repülővel Szerbiába, ahonnan szárazföldön, illegálisan, jellemzően embercsempészek szolgáltatásait igénybe véve próbáltak továbbjutni az Európai Unió területére.

A szerb kormány nem vállalta a politikai kockázatot, eleget tett a felszólításnak.

Szerbiában emellett gyakorivá váltak a halálos áldozatokkal is járó lövöldözések az embercsempészbandák között. Ezek nyomán számos vád érte a szerb hatóságok tétlenségét a nemzetközi porondon. A tavaly év végi, három halálos áldozattal járó lövöldözést követően a szerb kormány a rendőrség és a csendőrség mellett már a belügyminisztérium alá tartozó alakulatokat is bevetette a bűnbandák ellen, és megkezdte a migránsok elszállítását a határtól.

Nem csak a választások miatt szigorítottak

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) már évekkel ezelőtt kérte, hogy a belgrádi vezetés foglalkozzon a kérdéskörrel, ugyanis a bevándorlók többnyire magyarok által lakott településeken szálltak meg, ott történtek a lövöldözések is. A szkeptikusok szerint a VMSZ-szel kimondottan jó viszonyt ápoló kormányzó párt, a Szerbiai Haladó Párt részéről a tavaly december 17-i választási kampány részét képezte a migráció elleni intenzív fellépés. Az elemzés szerzői azonban hozzátették, 

a mostani biztató jelek arra utalnak, nem pusztán kampányfogásról volt szó.

A szerb belügyminisztérium illetékesei 2024 januárjában bejelentették, hogy megerősítik a migrációs folyamatok ellenőrzését a boszniai határövezethez tartozó városokban is. Az intézkedések hatására az illegális bevándorlók most nagyobb számban próbálkoznak a kevésbé védett határszakaszokon, főképp Bosznia-Hercegovinán keresztül, Horvátországon át az unióba bejutni, majd a nyugat-európai célországokat elérni. A horvátországi határrendészeti igazgatóság tájékoztatása szerint a tavalyi évhez képest meghatszorozódott a hatóságok által észlelt migránsok száma.

Nyitókép: Illusztráció / X

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coyote-0
2024. február 14. 11:59
De a legnagyobb ok az, hogy itt Orbánisztánban nagyobb a csóróság, mint Burundiban! Hisz már Bolgária is megelőzött.
2024. február 14. 11:46 Szerkesztve
Az miért nincs a hírekben, hogy Szerbiában akkor fegyverraktárakat találtak, hogy Belgrád megijedt, és elkezdte komolyan venni a migrációs veszélyeket. Mert erről van szó! Szabadka minden főútvonalán állandó rendőri ellenőrzés van, a szerb "TEK" állandóan járőröz le-föl a városban, az illegális migránstanyákat fölszámolták. Ezért van kevesebb migráns a Szerb határszakaszon...
pipa89
2024. február 14. 11:20
Na, ja. Szerbiát fel kell venni, még akkor is, ha Ursula von der Pfeizer felköti magát egy ukrán zászlóra!
Muki46
2024. február 14. 10:51
Horvátországból is szoktak hozzánk betolakodni a színesek. Erről mik az adatok? Egyáltalán, mik az adatok a déli határról, tavaly és idén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!