Ezrek szerezhetnek ingyen jogosítványt

2024. február 29. 15:37

A cél a munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése.

2024. február 29. 15:37
Interior cab view of a Caucasian man driving his commercial truck.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy több mint ezren ingyen szerezhetnek C, C+E, valamint D típusú jogosítványt annak érdekében, hogy mérsékelni tudják a szállítmányozási szektorban tapasztalható sofőrhiányt, valamint hogy növeljék a munkaerőpiaci aktivitást. A gépjárművezető képzési program idén március 1-jén indul 1,7 milliárd forintból. 

A politikus szerint az elmúlt években sikeresen megvalósított, állami finanszírozású gépjárművezetői képzések után 2024 március 1-én új programot indít az OFA Nonprofit Kft., melynek keretében C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint gki igazolványt szerezhetnek a résztvevők. 

A pályázaton való részvétel feltétele – a magyar állampolgárság mellett – a legalább 2 éve meglévő „B” kategóriás jogosítvány, az egészségi alkalmasság, illetve a képzéstípustól függően II. vagy III. kategóriás pályaalkalmassági határozat megléte. A képzésre regisztrált álláskeresők, munkaerőpiaci szempontból inaktívak, és munkahellyel rendelkezők is jelentkezhetnek. A program az elhelyezkedést is segíti, hiszen a partner munkáltatókkal együttműködési megállapodások megkötésére kerül sor, amelynek keretében legalább 12 hónapon keresztül garantálják a programban sikeresen résztvevők elhelyezkedését. 

Ezen túlmenően az OFA szakemberei mentorálással segítik a résztvevőket mind a képzés, mind pedig az elhelyezkedés időszakában. A résztvevőktől maximum 30 százalékos önrész befizetése az elvárt, amit a sikeres képzést követő 12 hónapnyi, a megszerzett jogosítványnak megfelelő gépjárművezetői munkakörben történő munkavégzés után maradéktalanul visszatérít a lebonyolító, így a résztvevők lényegében ingyen juthatnak egy piacképes képzettséghez. 

(MTI)

Nyitókép: Mint Images / Mint Images via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. február 29. 18:04
Én már nem fogom meghosszabbítani a PÁV II-es taxira és hivatásos B C kategóriás jogsimat, de D kategóriát sem akarok elérni, hajléktalanként szeretném életem hátralévő részét leéni munkanélkül, nyugdíj nélkül egy segélyalapú munkanélküliekkel maximálisan szolidáris társadalomban szociális és más segélyeken ,a kormány és soros támogassa inkábbszellemi munkámat újraindítását , blogomat, verseimet, focicselek redszerzését . Aki vezet az féllábbal mindig a fogházban van, elütsz valami hülyét aztán mehetsz a börtönbe.
Nehidd El
2024. február 29. 17:29 Szerkesztve
Pazarlás! Tűcsereprogramra és genderkutatásra, csecsemők homoszexualitási érzékenyítésére kellene fordítani azt az összeget, meg még esetleg antifa kiképző és indoktrináló táborokra.
letsgobrandon-2
2024. február 29. 17:15 Szerkesztve
a waberer , vagy mi ..gecisok orosz sofőrt alkalmaz ..ügyesek és nem nyafognak.. de jól is keresnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!