Kitiltották az iskolából a mobiltelefont, lám, a gyerekek újra beszélgetnek a szünetekben

2024. február 14. 05:34

Drasztikus lépésre szánta el magát az újszászi általános iskola vezetősége.

2024. február 14. 05:34
Sal Endre
Sal Endre

Egyre több hazai általános iskolában döntenek úgy, hogy mobiltelefonmentessé teszik az intézményt, mivel a pedagógusok azt tapasztalják, az okostelefon káros hatással van a gyerekek közösségi életére. Az egyik legújabb ilyen intézmény az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, 

ahol december elején döntöttek úgy, hogy elég volt a mobilból. 

Tették mindezt azért, mert sokszor a mobiltelefon-használat az órákat is megzavarta, nem egyszer az is előfordult, hogy a dolgozatírás közben is előkerült egy-egy telefon, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek a szünetekben legtöbbször csak a mobiljukat babrálták és nem egymással beszélgettek. 
 

Az újszászi iskolában már nem a mobil, hanem a csocsó a menő.
Forrás:  MTI-archív/Kiss Dániel/a kép illusztráció


Makainé Zérczi Zsuzsanna igazgató a Mandinernek megerősítette, telefonmentessé tették az iskolát az elsőtől a nyolcadikig. „Tavaly augusztusban döntöttünk úgy, hogy heti egy napra próbáljuk ki a telefonmentességet az iskolában. Az elképzelésről természetesen tájékoztattuk a Szolnoki Tankerületi Központot, a szülői munkaközösséget és a diákönkormányzatot is. Az osztályfőnöki órákon is átbeszéltük a gyerekekkel, hogy minderre miért van szükség” – mondta az igazgatónő, aki azt is hozzátette, 

novemberben aztán úgy döntöttek, véglegesen száműzik az iskolából a mobilt. 

Egy alkalommal két gyerek vitáját egy harmadik telefonra rögzítette, a videó pedig megjelent a közösségi oldalakon. Az eset felkavarta az iskola nyugalmát, nem mellékesen a felvétellel a személyiségi jogok is sérültek, így végül december elején bevezették a teljes telefonstopot. A mobil a gyerekeknél lehet, nem kell leadni reggel, mikor megérkeznek az iskolába, de kikapcsolva kell tartaniuk a táskájukban. 

Ezt is ajánljuk a témában

A telefonmentesség az eltelt több mint két hónap alatt sok pozitív változást hozott az igazgatónő szerint: „A gyerekek elkezdtek egymásra figyelni, beszélgetni. Volt egy nyolcadikos kislány, aki mikor bevezettük a telefonmentes iskolát, azt mondta, megfosztjuk őt, őket valamitől. Rövid idő alatt megváltozott a véleménye, nem is olyan régen azt mondta, 

amióta nincsenek mobiltelefonok az osztályban, újra beszélgetnek egymással 

és nincs klikkesedés, mint korábban, amit az is meghatározott, hogy kinek van és kinek nincs mobiltelefonja.”  Az igazgatónő azt is elmondta, a gyerekek részéről érkezett igény, hogy a felszabadult idejüket örömmel töltenék az órák közti szünetekben játékokkal, így pingpong-asztalokat és csocsóasztalokat helyeztek ki, meg egy kanapét is, hogy még otthonosabban érezhessék magukat. „Öröm látni, hogy az órák között a gyerekek rohannak pingpongozni, csocsózni vagy éppen beszélgetnek a kanapén ülve” – összegzett Makainé Zérczi Zsuzsanna. 

Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera/a kép illusztráció

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2024. február 14. 18:36
Nagyon-nagyon helyes!!!! Ezt így is kell csinálni!!!
Voloka
2024. február 14. 14:55
Ebben egyetértek az egyik konzervatív angol képviselőnővel, aki azt javasolta a törvényhozásban, hogy tiltsák be, a 16-éven aluliak okostelefonhasználatát! Mielőtt neki kezdene bárki visongani, hogy de a technika, de a digitalizáció...stb. tanulása... megoldható lenne iskolai tabletek segítségével, melyeken csak azok programok, oldalak, futnának, melyek az oktatáshoz szükségesek. Döbbenetes lenne, ha újra olvasnának a gyerekek !
Reszelő Aladár
2024. február 14. 13:38
Jóreggelt. Nem a telefonnal magával van baj, hanem amire használják. Simán lehet szűrni az iskolai wifin az összes közösségi hálót, csak némi szaktudás kérdése az egész. Emellet pedig a dgitális tér rengeteg oktatásban felhasználnó lehetőséget rejt, csak haszáljuk. A Wikipedia, a youtube vagy jópár oktatási anyagokat tartalmazó oldal (amelyet nagy cégek is használnak előszeretettel) mind-mind megfelelő csatorna, csak megfelelően, élményszerűen kell használni.
atti64
2024. február 14. 11:29
MÁR NAGYON IDÖSZERÜ VOLT!!!!!!!!!!!!!!AZ OKOS TELO CSAK BUTIT KÉSZ AGYMOSODA!!!!!!!!!!!!!!!!!FÖLEG A KÖZÖSSÉGI OLDALAK!!!!!!!!!!MAGAMUTOGATOS INSTA, TIKTAK, ÉS TÁRSAI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!