Töretlen a Balaton népszerűsége, de van, amivel nem versenyezhet

2024. február 17. 19:40

A belföldi turisták 2023-ban minden ötödik foglalásnál a magyar tengert választották.

2024. február 17. 19:40
Szabó Péter

Az utazásfoglalás hazai szakértője, a szallas.hu összegyűjtötte 2023 legnépszerűbb magyarországi desztinációit, amelyből kiderül, hogy továbbra is a Balaton térsége a legkedveltebb úticél a hazai utazóközönség számára – írja a turizmus.com. A régiós összesítésben „magyar tenger” és Észak-Magyarország részesült a legnagyobb arányban a foglalásokból, miután:

Minden ötödik foglalás alkalmával a Balatont választották 2023-ban, a foglalások 18 százalékánál pedig Észak-Magyarországra esett a vendégek voksa”

– ismertette a statisztikát Kelemen Lili, az utazásfoglaló oldal sajtószóvivője.

Ezt is ajánljuk a témában

Melyek a legkedveltebb úticélok Magyarországon?

Érdemes egy pillantást vetni a belföldi úticélok városokra lebontott toplistájára is, amelyen az elmúlt esztendő adatai alapján Budapest zárt az első helyen. A Balaton azonban szorosan „követi” a dobogón, hiszen a második, illetve a harmadik helyet Siófok és Eger foglalta el. Az aktív pihenés mellett a kulturális értékekre való igény is megjelenik a kikapcsolódásra vágyók körében: a dobogósokat Pécs, Szeged, Gyula és Hajdúszoboszló követi, a legjobb tíz között pedig még Hévíz, Debrecen és Balatonfüred is helyet kapott.

A Békés vármegyei Gyula évszaktól függetlenül várja a turistákat, illetve a kikapcsolódásra, pihenésre vágyókat
Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Ha a szakterületen sokat jelentő statisztikát górcső alá vesszük és kiegészítjük a megfigyelést a határokon túlról érkező vendégekkel, akkor egyértelmű a kép: a világjárvány csendesedésével 2023-ban a szomszédos országokból ismét jellemzővé vált a hétvégi szállásfoglalás az ünnepi időszakokban, Gyulára sokan érkeznek Romániából, a Dunántúlon pedig főleg az osztrákok, csehek, szlovákok és németek pihennek. Budapest ebből a szempontból is különleges, hiszen a fővárosban a jellemzően európai vendégkör az egész év során magas foglaltságot biztosít.

Ezt is ajánljuk a témában

„A csehek érkeztek döntően családosan, akik kedvelik az all inclusive és a melegvizes vagy termálvizes szállásokat, így például Sárváron, Zalakaroson, Bükön és Hévízen is megfordultak” – fogalmazott Gonda Orsolya, a szallas.hu értékesítési csapatának vezetője, aki hozzátette, hogy apró lépésben, de ismét növekedési tendencia jellemzi a szektort.

„Az eddig megkérdezett hotelpartnereink összességében árbevételben stagnálni vagy minimálisan növekedni tudtak, de ez inkább az átlagár emelkedése miatt valósult meg, mintsem a foglalások növekedése miatt” – mondta a szakember.

A 10 legnépszerűbb belföldi úticél 2023-ban a szallas.hu adatai szerint:
Budapest
Siófok (Balaton régió)
Eger (Észak-Magyarország)
Pécs (Dél-Dunántúl)
Szeged (Dél-Magyarország)
Gyula (Kelet-Magyarország)
Hajdúszoboszló (Észak-Magyarország)
Hévíz (Balaton régió)
Debrecen (Kelet-Magyarország)
Balatonfüred (Balaton régió)

Szállásfoglalási kisokos

A szallas.hu 2023-as foglalásait tekintve a hotel volt a legnépszerűbb, az utazók közel egyharmada választotta ezt a szálláslehetőséget, 28 százalékuk szavazott az apartmanra, ötödük vendégházat, 15 százalékuk panziót, 5 százalékuk pedig egyéb típusú szállást preferált. Az elemzés szerint a korábbi évekhez képest erősödött az a trend, hogy nem a hoteleket választják a pihenni vágyók, egyre kedveltebbek az apartmanok és a vendégházak. Mint írják, ez alól kivétel az őszi-téli időszak, illetve a hosszú hétvégék, ezekben az időszakokban változatlanul a hotelek a legnépszerűbbek.

„Ilyenkor sokan keresik a wellness-szállodákat, ahol házon belül elérhetőek a kényelmi szolgáltatások és a szórakozási lehetőségek is” – indokolt a sajtószóvivő. Jó példa, az október 23-i hosszú hétvége, amikor a hotelek terén a négycsillagos kategória volt a legkeresettebb, a foglalások több mint fele ezekbe szólt.

A magyarországi turisztikai attrakciók közül a legnépszerűbbek egyértelműen a fürdők, a várak és a kastélyok – ebben nincs változás a korábbiakhoz képest.

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót, mellettük természetesen az év közkedvelt látnivalója volt az egri vár, a Festetics-kastély és a Nyíregyházi Állatpark is”

– ismertette Szabó Zsolt, a szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője.

Nem véletlen az említett helyek töretlen népszerűsége, akár a belföldi turizmust, akár a külföldiek által preferált úticélokat vizsgáljuk, hiszen a kutatások szerint a vonzó programok és a felejthetetlen élmények az egyik leggyakoribb mozgatórugói az utazási motivációnak – kettesben vagy a családdal egyaránt.

Az észak-magyarországi régió egyik közkedvelt üdülőhelye: Miskolc Lillafüred városrésze
Fotó: MTI/Vajda János

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!