Az egészségügy elviselhetetlen terhére figyelmeztetnek a szakértők

2024. március 06. 18:27

A Drogkutató Intézet elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a kábítószerek már nem csupán a szórakozás részei a mindennapokban.

2024. március 06. 18:27

Nyitókép: Pixabay

***

A Budapesti Corvinus Egyetem felmérést készített az egyetemisták alkohol- és drogfogyasztási, valamint dohányzási szokásairól. A felmérés a szakértők számára nem szolgált meglepetéssel, csaknem minden második egyetemista kipróbált már valamilyen kábítószert – hívja fel a figyelmet a Drogkutató Intézet, amely megjegyzi, az egyetemisták körében leggyakrabban használt kannabisz mögé a második helyre mára az altatók, nyugtatók zárkóztak fel.

A probléma pedig pont itt van: amellett, hogy a kábítószer-használat alapvetően rombolja a fiatalok egészségét, mentális teljesítményét és családi, valamint párkapcsolati minőségét, sajnos manapság a különféle szerek már nem csupán a szórakozás részei, hanem mindennapi vagy időszakos teljesítményfokozóként jelennek meg

– mutatnak rá a szakértők.

A Drogkutató Intézet elemzésében azt írja, ha a különböző vényköteles gyógyszerek ennyire terjednek, akkor abban az esetben, ha a marihuánát lehet majd orvos által felírva kapni, mondjuk stresszkezelésre, a folyamatot nem lehet már megállítani.

A rendszeres marihuána-használók mintegy 15 százaléka fizikai drogfüggővé válik, ezzel elviselhetetlen terhet szabadítanánk az egészségügyi rendszerre és az egész társadalomra

– áll a bejegyzésben. Korábban az Intézet azt írta, a magyar kormány álláspontja szilárd, kábítószer-legalizálásról szó sem lehet hazánkban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. március 10. 00:19
15% az kibaszottul kevés... nézd meg az ÁFÁT!
szabadabb
2024. március 10. 00:17
" A rendszeres marihuana fogyasztók 15 % fizikai függővé válik és elviselhetetlen terhet jelent" mert??? Mert inkább szívnak mint gyógyszert zabáljanak??? MÁR MINDENKI KIPRÓBÁLTA AKI AKARTA!
auditorium
2024. március 07. 09:08 Szerkesztve
Tanuljunk más országok példájából, ahol már legalizálták a cannabist. Az érv mindig az volt, hogy igy kiszorithatják a pushereket. NEM IGAZ. A pusherek most még több drogot tudnak eladni, hatalmas nemzetközi droghálózat működik Európában is. Bizonyitott tény, hogy a füvescigaretták után következnek a discoban terjesztett designer drogok, speedek, marihuana, kokain, olcsóbb fentanil -online is - a vég a heroin túladagolás 3O éves kortól, zombi állapotban. Nincs megállás. EZT AKARJUK ??? Aggasztó, h. az egyetemisták fele kipróbált valami drogot , azaz a társadalom ELITJE. Akkor mit várhatunk a hátrányos helyzetű subkulturától ? Nyugaton egyre nehezebb felelősségteljes állásokba egészséges, nem szenvedélybeteg jelentkezőket találni: pilotának, buszvezetőnek, veszélyesebb gyári munkákra, épitkezéshez . A politikusok között is lehetne vizsgálódni, főleg akik a legalizálást sürgetik. A németek áprilistól bevezetik, mert nekik csak ez hiányzik a jómódjukban.
Akitlosz
2024. március 06. 22:31
"A Drogkutató Intézet elemzésében azt írja, ha a különböző vényköteles gyógyszerek ennyire terjednek, akkor abban az esetben, ha a marihuánát lehet majd orvos által felírva kapni, mondjuk stresszkezelésre, a folyamatot nem lehet már megállítani." De igen. Drakula legfeljebb pár év alatt megszüntetné a kábítószerhasználatot. Egyszerűen csak karóba kell húzni a drogosokat és előbb-utóbb elfogynak. Nem igazságos, nem humánus, de hatékony. Ellentétben az igazságos és humánus módszerekkel, amelyek nem megoldják, hanem táplálják és súlyosbítják a problémákat. Magyarország önként tagja a buzeránsok és drogosok migránsuniójának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!