Durvul a kampány

2024. március 08. 11:20

Ma már legfeljebb pajkos bóknak tűnnek a harmincnégy évvel ezelőtti durvaságok.

2024. március 08. 11:20
SZABÓ Tímea; KARÁCSONY Gergely; BEDÕ Dávid; IVÁNYI Gábor; VARJU László; FEKETE-GYÕR András; DOBREV Klára; KUNHALMI Ágnes
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép forrása: MTI/Illyés Tibor

„Harmincnégy éve, az első szabad választás – az IKEA korabeli reklámja szerint: az első szabad választék – óta durvul. Nagy utat tettünk meg: ma már legfeljebb pajkos bóknak tűnnek a harmincnégy évvel ezelőtti durvaságok. Rendben, az SZDSZ plakátjaira felfirkálódott egy-két kesze-kusza Dávid-csillag, de mi ez ahhoz képest, amikor maga a kormány kommunikál, uszít, hergel a nácik plakátkampányainak formanyelvén?

Egyre durvul tehát, sok szót nem is érdemel (talán még annyit, hogy anno egy Gyurcsány nevű miniszterelnököt kiátkoztak, amiért hazudott a kampányban a költségvetésről – most előbb lesz az embernek ötöse a lottón, mint hogy kifogna egy hazugságmentes napot az utódjától); beszéljünk inkább az okokról. Ezen a tájon a politika elsősorban üzlet – amikor Orbán Viktor azt mondja, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel, az pont annyira igaz, mint amikor vagyontalannak próbálja beállítani magát; egyébbel nem is foglalkozik, csak az üzlettel. Megtanulta: a hatalomból lehet a legnagyobb pénzt csinálni, a sok pénzből meg a még nagyobb hatalmat. Semmi mással nem lehetséges olyan sokat keresni – gondoljunk csak a sajnálatos Simicska-baleset után beugrani kényszerült Szélhámos Lőrincre, vagy még inkább az együgyű stróman mögé rejtett vagyon valódi tulajdonosára. Mindegy, hogy milyen körben keresgéljük a történelmi példákat: Weiss Manfréd, Richter Gedeon ugyanúgy kisinas sem lehetne – a meggazdagodás mértékét, és főként a tempóját tekintve – a felcsúti főrendeknél, mint Csekonics báró vagy Szapolyai János.

Egyszóval üzlet ez, még ha nem is a legillatosabb. A szabályozatlan őskapitalizmus aurája lengi körül, ahol az erősnek mindent szabad, a gyengébbnek meg semmit sem. A nemzet üdve, a haza jóléte, becsülete…? Ugyan már! Ami itt a kockán forog, az nagyságrendekkel fontosabb (akkor is, ha az országrésznyi javakban mérjük, meg akkor is, ha az esetleges hatalomvesztés büntetőjogi következményeiben) – ez a magyarázat. Ennyire semmi mást nem lehet akarni; ennyire semmi mástól nem lehet félni. És ahhoz képest, hogy mire megy ki valójában a játék – hogy ott fenn mennyi embernek az egzisztenciája, a több generációra elegendő jóléte, meg persze a szabadsága, a büntetlensége múlik rajta –, annyira még csak nem is durva. Meritokratikus viszonyok között, kint a valódi piacom mennyit érne vajon Demeter Szilárd stílusérzéke, Ókovács Szilveszter orgánuma vagy Semjén Zsolt hittudományi életműve – futná-e belőle vadászházra, zenekarra, jachtra, lóra, barátnőre? Avagy van-e ijesztőbb gondolat annál, hogy holnaptól esetleg dolgozni kell a megélhetésért?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:11
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­ö­­­g­­ö­s­ ­­l­­á­­n­­y­­o­­k­ ­­v­­­á­r­­n­a­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
jooeee
2024. március 10. 11:36
Durvul a kampány. A hányadék libsi bandából egyre jobban előtör a proletáröntudat, ezért trágárkodnak ennyit.
2024. március 10. 03:51 Szerkesztve
Miért nem tesz feljelentést, ha tud korrupcióról? Konyhamoralizáló!
2024. március 10. 03:42 Szerkesztve
Ez okoskodik? A mocskolódásból, hazudozásból, rágalmazásból él!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!